Author photoAdrian Gubčo 01.06.2018 13:40

Manuál reklamy pre Obchodnú je zverejnený

Nedávno som informoval o krste publikácie Nová Obchodná, ktorá stanovuje základné pravidlá a odporučenia pre reklamu na Obchodnej ulici, ktorá je momentálne zaťažená vizuálnym smogom. Aktuálne je publikácia zverejnená, a to aj v online podobe.

Manuál Novej Obchodnej pozostáva z viacerých základných častí - okrem pravidiel a odporúčaní je to aj analýza charakteru Obchodnej ulice, odporúčaný postup pri snahe o zmenu vizuálnej komunikácie prevádzok, ako aj konkrétne prípadové štúdie, ktoré ukazujú, ako by domy po zmene mohli vyzerať.

Manuál vychádza z poznatku, že Obchodná je už teraz celkom živá, spontánna a istým spôsobom rebelská, vďaka čomu má svoj okruh stálych návštevníkov. Tí sem prichádzajú kvôli zážitkom, nie kvôli reklame, ktorá potláča unikátny charakter ulice a mnohí okoloidúci ju ani nevnímajú, keďže jej je priveľa. Okrem toho, pre Obchodnú platia pamiatkové nariadenia, preto je snahou Manuálu zosúladiť vzhľad ulice s týmito nariadeniami.

Manuál je určený predovšetkým pre majiteľov a prevádzkarov podnikov na ulici, ide však o užitočný dokument, na ktorý sa snáď nadviaže aj v prípade iných ulíc. Materiál sprostredkováva (bezplatný) kontakt medzi odborníkmi a pamiatkarmi, ktorí ho pripravili, a obchodníkmi, vďaka čomu môžu obchodníci nájsť pomoc a konzultáciu pri snahe o zlepšenie vzhľadu svojich prevádzok. Prvý výsledok Manuálu už možno na ulici vidieť - zmenil sa vzhľad prevádzky Slovak Pub.

To, ako ulica vyzerá, veľmi ovplyvňuje zážitok z verejného priestoru. V prípade Obchodnej všadeprítomný vizuálny smog prispieva k jej zlej povesti a pre mnoho ľudí je Obchodná len zanedbaná ulica, hoci ide v podstate o jedinú nákupnú ulicu v Bratislave. Ak však bude Manuál úspech, je veľký dôvod predpokladať, že pocitovo sa charakter Obchodnej zmení veľmi príjemným spôsobom a táto získa oveľa väčšiu popularitu. Zároveň je to výzvou aj pre iných obchodníkov v Bratislave, že menej je niekedy viac.

Manuál Novej Obchodnej je výsledkom spolupráce organizácii Obchodná ulica a okolie o.z., Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave, Magistrátu Bratislavy - hlavného mesta SR a mestskej časti Bratislava - Staré Mesto, s podporou spoločnosti MTK Development.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Podoba prevádzky pred zavedením manuálu. Zdroj: Google
  • Aktuálna podoba prevádzky (foto z 29.5.2018)

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube