Author photoSimona Schreinerová 15.08.2023 14:28

Koniec hanby štvrte. Vo Vrakuni začína obnova zdevastovaného parčíka

Medzi Kazanskou ulicou a zdravotným strediskom Bebravská v bratislavskej Vrakuni je zatiaľ iba zanedbaný priestor. To sa ale začína v týchto dňoch meniť. Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) v spolupráci s Hlavným mestom a mestskou časťou Vrakuňa tu chcú zriadiť nový park. Ide o úpravy v rámci projektu Živé miesta.

Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

Revitalizácia parku na Kazanskej ulici sa začína už tento týždeň. Informoval o tom starosta Vrakune Martin Kuruc na sociálnej sieti. „Obnovia sa povrchy, vysadia nové stromy, upraví sa celý priestor, pribudne verejné osvetlenie či kamerový systém. Vymenia sa lavičky, odpadkové koše a pribudnú aj kvalitné stánky so zeleninou, ovocím aj kaviareň," priblížil Kuruc. Dlhodobo zanedbaný priestor sa tak zmení na kultivovanejšie a kvalitnejšie verejné priestranstvo.

V júni tohto roka bola podpísaná zmluva medzi zhotoviteľom a Magistrátom. Revitalizácia Kazanskej bude stáť viac ako 470–tisíc eur. Revitalizácia verejného priestoru na Kazanskej ulici je súčasťou iniciatívy Živé miesta. Jej cieľom je modernizovať a skvalitňovať priestranstvá v Hlavnom meste, ktoré sú dlhodobo zanedbávané alebo prehliadané.

Kontrakt, zverejnený v centrálnom registri zmlúv, uvádza, že predmetom zákazky sú stavebné, búracie, montážne práce, realizácia terénnych či sadových úprav. Podľa pokladov má prísť k odstráneniu všetkých spevnených plôch. Vybudovať sa má nová pešia komunikácia, priestor sa zariadi prvkami drobnej architektúry a mobiliárom a zabezpečí sa kamerový systém. Reštaurovať sa má aj kamenná plastika Kvet od sochára Karola Lacka z roku 1984.

Revitalizáciou sa má územie rozdeliť na dve časti, a síce na park a alej. Park bude rozdelený na dva trojuholníky. Rozdelenie vychádza z prirodzeného pohybu ľudí, ktorí si diagonálne skracujú cestu medzi hlavnou cestou a sídliskom.

Trojuholník na nároží Kazanskej a Čiernovodskej bude mať najmä pobytovú funkciu. V druhom trojuholníku sa momentálne nachádza zeleň a bude sa tu realizovať len minimum zásahov. Na hranici oboch plôch pribudnú lavičky na sedenie.

Betónová plocha, ktorá dnes vedie k vstupu do zdravotného strediska, by mala po revitalizácii slúžiť ako kultivovanejší nástup do objektu. Okrem toho sa v tomto priestore budú môcť konať aj občasné jarmoky, trhy a podobné udalosti. Líniový charakter spevnenej plochy má podporiť nová alej.

Samotná plocha sa vyspáduje tak, aby sa zabezpečil odvod dažďovej vody smerom k vysadeným stromom. V priestore pribudne mobiliár – cyklostojany, odpadkové koše a lavičky. Zrekonštruuje sa tiež verejné osvetlenie. O architektonický návrh sa postarali architekti z ateliérov Plural, zerozero a Diervilla.

 

Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

 

Kazanská ulica vznikla ako hlavná trieda a mala spájať centrum okrsku so sídliskom na Dolných Honoch. Na širokú ulicu nadväzovali verejné priestory, ktoré sa nachádzali v susedstve významných objektov či areálov. K nim patrilo aj zdravotné stredisko na Bebravskej ulici.

V tom čase mala byť plocha pred strediskom využívaná práve na organizovanie jarmokov a trhov, po páde režimu však výrazným spôsobom schátrala. Postupom času sa z plochy, ktorá mala potenciál na podobné akcie, stal pomerne odpudivý priestor. Zvyšoval sa aj výskyt ľudí bez domova a osôb s asociálnym správaním, na čo mestská časť zareagovala odstránením lavičiek a vtedy existujúcich stánkov.

MIB v roku 2021 oznámil, že plocha prejde komplexnou revitalizáciou. „Ľudia dnes chodia cez vyšliapané chodníky, asfaltové povrchy sú na viacerých miestach porušené a odvod dažďovej vody je prakticky nefunkčný. V areáli chýba vhodný mobiliár a chodník od Kazanskej ulice k zdravotnému stredisku je nedostatočne osvetlený,“ vyjadril sa v tom čase inštitút. Plocha bola vybratá po konzultáciách s miestnou samosprávou. 

Dokončenie stavebných prác sa predpokladá podľa všetkého na začiatku budúceho roka. Ide o určité omeškanie oproti pôvodným plánom – tie totiž predpokladali premenu priestranstva v druhej polovici minulého roka. V každom prípade ide o pozitívny signál, nakoľko Vrakuňa patrí k mestským častiam, ktoré nemajú veľa kvalitných verejných priestranstiev.

Revitalizovaný parčík, plniaci tranzitnú aj pobytovú funkciu, tak bude príjemným spestrením dnes neveľmi upravenej lokality. Z Kazanskej sa môže jedného dňa stať atraktívny bulvár, v strede ktorého sa bude nachádzať električková trať. Obnova nástupu do zdravotného strediska môže byť ukážkou toho, akou cestou by sa budúce úpravy v jej blízkosti mohli uberať.

 

(TASR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube