Author photoMartina Gregová 14.03.2023 16:30

Česko bude mať na najbližšom EXPO špičkový pavilón, Slovensku ukazuje, ako si neurobiť hanbu

Pavilón našich susedov nadviaže na dlhodobú tradíciu sklárskeho priemyslu aj na ústrednú tému celého EXPO, ktoré sa bude v roku 2025 konať v japonskom meste Osaka. Vyhlásená súťaž a jej výsledky sú tak pokračovaním toho, o čom na Slovensku nemožno zatiaľ hovoriť - o kvalitnej prezentácii krajiny na svetovej výstave.

Zdroj: Apropos architects + Studio ZAN

Zdroj: Apropos architects + Studio ZAN

Ešte v júni minulého roka Vláda ČR schválila účasť Česka na EXPO 2025 v japonskom meste Osaka. Len pár mesiacov na to bola vyhlásená architektonická súťaž, ktorej výsledkom mala byť podoba budúceho českého pavilónu. Nadviazať mala na tému svetovej výstavy, ktorá nesie názov Designing Future Society for Our Lives (Navrhovanie budúcej spoločnosti pre naše životy) s podtémami Záchrana životov a Posilnenie životov. Téma tak v sebe zahŕňa zdravý životný štýl, predĺžovanie dĺžky života či podporu hygieny.

Do súťaže, ktorá bola vyhlásená 12.12.2022, sa zapojilo celkovo 38 súťažných kolektívov. Vysoký záujem zo strany architektonických štúdií podľa odbornej poroty dokazuje pozitívne vnímanie svetovej výstavy a jej prestíž. Predmetom spomínanej súťaže mal byť okrem samotného architektonického a ideového riešenia pavilónu aj návrh na jeho znovupoužitie po skončení výstavy.  

Zadávateľ súťaže taktiež vyzýval k tomu, aby na návrhoch nepracovali len samotní architekti, ale aby si k práci prizvali aj iných odborníkov. „Domnievame sa, že len s multiodborovým tímom bude možné umiestniť meno Českej republiky na svetovú mapu, odlíšiť sa od ostatných pavilónov a nastaviť novú tradíciu pre českú účasť na EXPO, založenú na transparentnosti výberu otvorenou súťažou a na vysokej miere kreativity a odvahy jej tvorcov,” tvrdí vyhlasovateľ súťaže, ktorým bola v tomto prípade Kancelária generálneho komisára účasti Českej republiky na Všeobecnej svetovej výstave EXPO.

Galéria

  • Zdroj: Apropos architects + Studio ZAN
  • Zdroj: Apropos architects + Studio ZAN
  • Zdroj: Apropos architects + Studio ZAN
  • Zdroj: Apropos architects + Studio ZAN
  • Zdroj: Apropos architects + Studio ZAN

Za víťazný odborná porota označila návrh od architektonickej kancelárie Apropos Architects. Za finálnymi vizualizáciami stojí Studio ZAN. Porotcovia vyzdvihli návrh najmä pre jeho jasnosť, zrozumiteľnosť a ľahkú zapamätateľnosť.  

Česko sa na výstave EXPO 2025 predstaví s pavilónom, ktorý nesie názov Sculpting Vitality. Špirálovitý tvar objektu symbolizuje životnú cestu a zároveň návštevníkov nabáda k fyzickej aktivite výstupu na strešnú terasu, čo priamo nadviazalo na hlavné témy pripravovanej výstavy. Špirálovitá rampa sa zároveň obtáča okolo vnútorného auditória, kde sa budú počas EXPO konať rôzne spoločenské aj kultúrne podujatia.  

„Konceptom navrhnutej architektúry je téza, ktorej obsahom je priestor formovaný pohybom tela a duše," opisujú architekti.„Pavilón je hmotou, vyžadujúcou aktívne zapojenie návštevníka, ktorého pohyb expozíciu sprítomňuje. Samotným pohybom návštevníka v útrobách pavilónu sa zhmotní kultúrny priestor obsahu, čím dôjde k zavŕšeniu jeho cesty. Dosiahnutiu vnútornej vitality.” 

Fasádu českého pavilónu budú tvoriť predovšetkým sklenené panely, ktoré odkazujú na dlhoročnú tradíciu krajiny v oblasti sklárskeho priemyslu. Sklo sa podľa návrhu zospodu smerom nahor čerí, dole je pieskované a hore ostáva už len vo forme čistých tabúľ. „Pavilón na seba vďaka fasáde strháva pozornosť a zároveň ponúka neobvyklé výstavné priestory s premenlivou vnútornou atmosférou,” predpokladajú autori víťazného návrhu vo svojom súťažnom paneli.  

Nosnú konštrukciu pavilónu bude tvoriť pravidelný systém CLT panelov, ktoré sa ukázali ako vhodné pre zvolený tvar objektu. Okrem toho umožňuje tento konštrukčný systém ľahkú prefabrikáciu, prípravu aj demontovateľnosť.  

Zatiaľ čo u našich susedov prebiehajú prípravy na najbližšie EXPO s dostatočným predstihom, u nás zatiaľ o ničom podobnom nepočuť. V októbri 2022 síce Ministerstvo hospodárstva SR predstavilo novú generálnu komisárku pre svetovú výstavu Ivanu Vala Magátovú, no odvtedy sa o účasti Slovenska na tomto významnom podujatí veľa nehovorí. Podľa zverejnených informácií by však mal mať Slovenský pavilón  plochu cca 1.200 metrov štvorcových a rozpočet na jeho realizáciu by sa mal pohybovať vo výške viac ako 18 miliónov eur.

Ostáva teda len dúfať, že účasť Slovenska na výstave neskončí podobným fiaskom, ako tomuto bolo v prípade nedávneho EXPO v Dubaji. Ministerstvo síce súťaž na podobu slovenského pavilónu v Dubaji vyhlásilo, no nakoniec sa s víťazným tímom (ateliér Architekti BKPŠ) nedohodlo na podmienkach spolupráce. Následne bol oslovený súťažný tím, ktorý sa umiestnil na druhom mieste (Atrium architekti), no ani v tomto prípade sa nepodarilo dôjsť až k realizácii. Architektonickému štúdiu totiž v pokročilom štádiu príprav prišla výpoveď zmluvy. Napokon sa tak Slovenská republika svetu na výstave EXPO v Dubaji predstavila v prenajatých priestoroch. 

Ministerstvo hospodárstva sa k účasti Slovenska na výstave EXPO 2025 vyjadrilo nasledovne: „Účasť na svetovej výstave má za cieľ zvýšiť povedomie o atraktivite Slovenskej republiky prostredníctvom svojej národnej prezentácie na geograficky vzdialenom trhu Japonska." Čo to bude znamenať v praxi, ukáže až čas, ktorý sa však rýchlo míňa. 

 

(CCEA MOBA, ČKA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube