Author photoAdrian Gubčo 11.09.2018 09:00

Construction update: Nivy Tower & Stanica Nivy, 4.9.2018.

Výstavba najvyššej budovy na Slovensku a nového nákupného centra napreduje mimoriadne vysokým tempom. Nivy Tower, ktorá dosiahne finálnu výšku 125 metrov, sa už začína výrazne črtať nad ulicou Mlynské nivy, kým prvé časti Stanice Nivy sú na úrovni terénu. Developerom je spoločnosť HB Reavis.

Na výškovej budove Nivy Tower, ktorá bude nakoniec 29 podlaží, pribúda jedno kancelárske podlažie za druhým. Zreteľné sú už veľkorysé dimenzie budúcej lobby, ktorej súčasťou nebude len prístup k administratívnym častiam budovy, ale aj k vyhliadkovej reštaurácii na najvyššom netechnickom podlaží. Tá poskytne výhľady smerom k Hradu, ale aj pohľady na rozvíjajúci sa bratislavský downtown. Veža bude obsahovať 31-tisíc metrov štvorcových kancelárskych priestorov, bude spĺňať podmienky pre udelenie BREEAM a WELL certifikácii a dokončená bude v priebehu roka 2019. Architektom je londýnske štúdio Benoy.

Stanica Nivy medzičasom rastie tiež a hoci niektoré časti ešte nie sú založené, iné už dosahujú úroveň terénu. Na časti staveniska sa už buduje podlažie, kde bude v budúcnosti autobusová stanica. Tá zaberie celkovo zhruba 30-tisíc metrov štvorcových, ďalších 70-tisíc metrov štvorcových budú tvoriť obchody. Na streche centra bude parková plocha s možnosťami pre športovanie či relax, na ktorú bude nadväzovať freshmarket, teda farmárska tržnica. Developer plánuje dokončiť túto časť projektu v roku 2020, za architektúrou stojí opäť Benoy v spolupráci so slovenskou kanceláriou Siebert + Talaš.

Stanica Nivy je najvýznamnejším projektom v rámci vízie Nové Nivy, ktorá bude administratívnym srdcom Bratislavy. Zóna je naviazaná na ulicu Mlysnké nivy, prechádzajúcu jej stredom, ktorá sa má zmeniť na "bulvár". Ten je už čiastočne v realizácii, no mimoriadne nároky na dopravnú obsluhu tak veľkých komplexov majú za následok, že mesto zaviazalo developera k rozširovaniu cesty na úkor chodníkov či stromoradí.

Či sa z Mlynských nív skutočne stane bulvár, je otázne, no dané projekty by si s ohľadom na predpokladanú návštevnosť zaslúžili špičkovú kvalitu verejných priestranstiev.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: HB Reavis

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube