Author photoAdrian Gubčo 20.12.2023 16:00

Špičkové bývanie vedľa unikátneho kampusu. Viladomy Jurská získavajú tvár, sľubujú svetovú kvalitu

V Bratislave vzniká viacero rezidenčných projektov vyššieho štandardu. Investori sa tak pokúšajú vymedziť voči konkurencii. Už dávno pritom nezáleží len na lokalite – rovnako dôležitá je architektúra, technologické vybavenie či ekológia projektu, čo má umožniť obyvateľom žiť na vysokej úrovni bez negatívneho dosahu na životné prostredie. Vynikať má v tomto smere obytný súbor Viladomy Jurská.

Zdroj: Viladomy Jurská, Nino Belovič / YIM.BA

Zdroj: Viladomy Jurská, Nino Belovič / YIM.BA

Lokalita budúcnosti

Viladomy Jurská vznikajú, ako to už názov naznačuje, na Jurskej ulici na hranici Nového Mesta. Donedávna išlo do veľkej miery o prehliadanú lokalitu – od života mesta bola oddelená železničnou traťou, z druhej strany ju zas vymedzujú vinohradmi pokryté svahy v podhorí Malých Karpát. Veľká časť je dodnes obhospodarovaná, čo územiu dodáva malebnejší charakter.

Význam tejto časti mesta sa však mení. Už o niekoľko rokov by mohlo ísť o modernú a pokrokovú štvrť, čo je spôsobené aktivitami súkromných investorov aj neziskových združení, ktoré postupne premieňajú nevyužité, resp. zastarané areály v okolí. Prvým z nich je Nová Cvernovka, ktorá je kultúrnym uzlom celomestského významu, pričom jej význam neustále rastie. Druhým zásadným vstupom je Palma od Corwinu, ktorá prichádza s víziou vzniku akéhosi lokálneho centra.

Asi najvýraznejšou investíciou v priamej väzbe na Jurskú však je dnes už realizovaný kampus spoločnosti Innovatrics. Svetovo úspešná slovenská IT firma sa rozhodla vybudovať si tu novú centrálu, ktorá bude tvorená technologicky vyspelou budovou s perspektívou budúcej dostavby. Innovatrics neustále rastie a vo svojej oblasti – v biometrii – je medzinárodným lídrom, preto na seba viaže silný predpoklad prílevu talentovaných ľudí a expertov, ktorí budú v novom kampuse pracovať.

Galéria

  • Aktuálny stav výstavby. Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Aktuálny stav výstavby. Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Zdroj: Viladomy Jurská
  • Zdroj: Viladomy Jurská
  • Zdroj: Viladomy Jurská
  • Zdroj: Viladomy Jurská
  • Zdroj: Viladomy Jurská
  • Zdroj: Viladomy Jurská
  • Zdroj: Viladomy Jurská

Stavebník projektu Viladomy Jurská, firma Vila domy Jurská s.r.o., tak nový obytný súbor umiestnil strategicky mimoriadne výhodne. Komorný development, tvorený šesticou stavebných objektov s tromi bytovými jednotkami v súkromnom, uzavretom areáli, rastie v susedstve nových administratívnych komplexov aj vybavenosti, ktorá v pešej vzdialenosti rezidentom prinesie všetko potrebné – a pritom bude oddelený tak, že samotné viladomy budú mať charakter bývania v predmestskej vilovej lokalite.

Aj v tomto smere ale majú ešte jednu výhodu: na rozdiel od štandardných vilových zón, Jurská je vynikajúco napojená na verejnú dopravu. Okrem Račianskej električkovej radiály, kde je najmä počas špičiek hustý interval spojov, sa to týka aj železnice. Susedná zastávka Vinohrady je frekventovaná v takej miere, že spojenie s bratislavskou Hlavnou stanicou sa jednoduchosťou a rýchlosťou približuje systémom metra alebo prímestských vlakov vo vyspelých metropolách.

Z hľadiska lokality tak Viladomy Jurská rastú v mimoriadne sľubnej časti Bratislavy, ktorú čaká výrazná premena. Donedávna išlo o „koniec“ mesta, teraz je to ale jeden z horúcich bodov, ktorý sa stáva predmetom záujmu čoraz väčšieho počtu kupujúcich.

 

Projekt spojí výhody bývania v byte aj dome vďaka komornej mierke a množstvu zelene. Zdroj: Viladomy Jurská

 

Svetová technologická úroveň

Len potenciál lokality ale nestačí, aby pritiahol klientov, hľadajúcich mimoriadne bývanie. Preto sa investor zameral na vysokú technologickú a materiálovú úroveň nového projektu, spojenú s kombináciou výhod života v byte a rodinnom dome. Vzniknúť tak má obytný súbor, ktorý kvalitou predčí mnohé známejšie a exponovanejšie developmenty.

Za jeden z výrazných benefitov označuje stavebník celkový charakter Viladomov Jurská. Jednotlivé trojpodlažné objekty budú umiestnené v rámci privátneho areálu s vlastnými zelenými plochami, komunitnou záhradou či detským ihriskom. Každý z domov bude obsahovať tri byty, celkovo ich tak bude v celom projekte len osemnásť. Vznikne tak komunitné bývanie bez veľkého počtu susedov, čo je rizikom vo veľkých nadštandardných zámeroch v centre. Obyvatelia budú mať samostatnú bránku, smerujúcu do cyklotrás vo vinohradoch.

Priamo v bytoch má mať klient k dispozícii nadštandardné technologické vybavenie – každý z bytov bude mať vlastné tepelné čerpadlo na kúrenie a ohrev teplej vody, podlahové kúrenie, zabudovaný systém stropného chladenia, riadený domovou inteligenciou alebo veľkoformátové hliníkové okná s izolačným trojsklom so zvýšenou akustickou odolnosťou. Taktiež bude zrealizovaná príprava pre využitie fotovoltiky, na strechách sa objaví zeleň, vnútri bytov bude centrálna rekuperácia vzduchu a využitá bude aj príprava pre vírivky či sauny. Vonkajšie parkovacie státia budú štandardne vybavené predprípravou na nabíjanie elektromobilov.

Developer tak konštatuje, že využil všetky spôsoby, aby dosiahol zvýšenie komfortu budúcich rezidentov. Ten pritom nemá byť realizovaný na úkor životného prostredia. Už samotné natočenie domov na juhozápad má umožniť maximalizáciu presvetlenia a potenciálu využitia slnka ako zdroja tepla. Výsledkom má byť citeľné zníženie mesačných nákladov – za energie, internet aj nabíjanie elektromobilov majú ľudia platiť okolo 150 eur mesačne.

Významným faktorom pri hodnotení celkovej kvality projektu je architektúra. V tomto prípade investor oslovil skúsenú kanceláriu Visia, ktorá sa dokázala vysporiadať s úzkym pozemkom do takej miery, že každý byt má aj vlastnú terasu, príp. predzáhradku. Samotné rezidencie sa prezentujú racionálnymi dispozíciami s veľkorysejšími výmerami a náročnejším materiálovým vybavením, ku ktorému patria dubové parkety a dizajnový keramický obklad. Súčasťou ponuky sú aj služby architekta a možnosti interiérových úprav.

Viladomy Jurská vo výsledku nemajú ničím zaostávať za kvalitnými rezidenčnými projektami nielen v Bratislave, ale ani kdekoľvek v západnej či severnej Európe. Investor nijako zvlášť nepreháňa, keď hovorí o svetovej úrovni štandardu svojej realizácie. Pritom ale pripomína, že ani zďaleka nebudú jednotlivé byty dosahovať cenovú úroveň súčasných projektov v novom centre mesta.

 

Viladomy Jurská budú mať vlastný relaxačný priestor aj prístup k cyklotrasám v okolí. Zdroj: Viladomy Jurská

 

Realitou už čoskoro

Nový obytný súbor sa v tomto momente stáva postupne realitou. Viaceré domy sú už v štádiu hrubej stavby, ďalšie rýchlo napredujú. Stavebník v princípe dodržiava harmonogram, v rámci ktorého chce do konca roka dokončiť hrubé stavby všetkých objektov. Pre rezidentov majú byť pripravené do konca budúceho roka.

S dokončením Viladomov Jurská sa opäť o čosi zdvihne úroveň lokality, ktorá je dnes do istej miery neviditeľná. Inak je ale súčasťou rýchlo sa meniacej časti mesta, ktorá by mohla byť o niekoľko rokov príkladom 15-minútového mesta – teda štvrte, kde sú všetky životné potreby dostupné do 15 minút peši. Týka sa to služieb, pracovísk, rekreácie v mestskom prostredí, ako aj v prírode Malých Karpát či vinohradov.

Daný mix možností vytvára potenciál pre vznik vynikajúceho bývania pre rodiny či zamestnancov a zamestnankyne firiem a inštitúcií, ktoré sa sem postupne sťahujú. Developer vystihol ducha doby a správne nastavil produkt s ohľadom na prebiehajúcu transformáciu.

Je vysoký predpoklad, že o niekoľko rokov pribudnú v okolí ďalšie stovky bytov, hoci vo vysoko urbanizovanom a kompaktnom mestskom prostredí. Pre ľudí, ktorí hľadajú pokojnejší charakter bývania, sa tak otvára jedna z posledných možností, ako spojiť to najlepšie z oboch svetov. Ambiciózne Viladomy Jurská sú v tomto smere a pri danej dostupnosti v kontexte Bratislavy takmer úplne jedinečné.

 

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Vila domy Jurská s.r.o.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube