Author photoAdrian Gubčo 07.12.2018 08:30

Smaltovňa v areáli Matadoru sa dočká novej podoby

Areál spoločnosti Matador v Petržalke sa po utlmení výroby začína meniť. Staré priemyselné objekty zanikajú a sú nahrádzané novými funkciami. Súčasťou zóny sú však aj vzácne industriálne objekty, predovšetkým tzv. Smaltovňa, teda továreň na smaltovaný tovar. Teraz sa zdá, že budove svitlo na lepšie časy, keď bol na posudzovanie EIA predložený projekt jej rekonštrukcie a dostavby.

Zdroj: Compass Architekti

Zdroj: Compass Architekti

Developer Matador Development, a.s., podľa zámeru pripravuje na mieste Smaltovne realizáciu polyfunkčného komplexu s bývaním, prechodným bývaním, kanceláriami a občianskou vybavenosťou. Popri tom sa však snaží maximálne zachovať pôvodné budovy, a to formou ponechania ich častí tak, aby boli prezentované základné konštrukčné a architektonické kvality industriálnych hál.  

Čiastočne zachované tak ostáva dvojhalie, kde sa vypaľoval smalt, ako aj niekdajšia hala na morenie. Dlhé haly však budú rozdelené na menšie segmenty, do ktorých bude striedavo vložených päť objektov – tri bytové domy a dva penziónové. Priestory medzi segmentami haly a bytovými domami budú mať charakter menších námestíčok – piazzet – do ktorých budú orientované prevádzky v parteri. Haly budú slúžiť na administratívne účely, príp. občiansku vybavenosť.

Jednotlivé rezidenčné bloky budú mať deväť nadzemných podlaží a pod celým projektom vzniknú aj dve podzemné podlažia garáží. Byty budú jeden a pol- až štvorizbové, z toho bude (ak za byty rátam aj apartmány) 38 jedenapol-izbových, 44 dvojizbových, 38 trojizbových a 26 štvorizbových. To celkovo vychádza na 146 ubytovacích jednotiek, resp. 124 bytov a 22 apartmánov.

K rezidenciám sa pridá 480 metrov štvorcových občianskej vybavenosti a 6.264 metrov štvorcových administratívy, ako aj 6.870 metrov štvorcových v „penziónoch“. Komplex bude obslúžený 468 parkovacími miestami v garáži a 25 miestami na teréne. Odhadované náklady na výstavbu sú 22,8 miliónov eur, realizácia je naplánovaná medzi rokmi 2019 a 2021.

 

Zdroj: Compass Architekti

 

Čo projekt robí výnimočným, je architektúra a spôsob vyrovnania sa s architektonickým a historickým dedičstvom. Developer oslovil kvalitnú a skúsenú kanceláriu Compass, ktorá sa dobre naučila pracovať s industriálnym prostredím v projekte Zwirn. Návrh tohto projektu Zwirn vzdialene pripomína, napríklad v podobe zavesených oceľových balkónov, ktoré architekti navrhli aj v projekte od YIT. Spoluautorom projektu je ateliér Superatelier.

Časť ľudí môže byť sklamaná, že sa pravdepodobne nazachovajú celé haly na vypaľovanie smaltu, ktoré vďaka svojmu rozsahu vytvárali pôsobivý efekt (fotky z interiéru tu). V kontexte toho, že sa predpokladal úplný zánik vzácnej industriálnej architektúry, je takáto forma rekonštrukcia vítaná. Pripomína skôr dánsky prístup k rekonštrukciám, ktoré hlavná architektka Kodane Tina Saaby počas svojej návštevy v Bratislave označila za snahu o interaktívny dialóg namiesto úplnej konzervácie.

Každopádne však budú zachované a vyniknú niektoré z hlavných prvkov stavby – oblúková konštrukcia, svetlíky v streche či tehlové fasády. Architektom pôvodného komplexu je Heinrich Zeiger, expert na priemyselné stavby, tehly dodala lokálna Durvayova tehelňa. Aj vďaka tomu je Smaltovňa veľmi hodnotným dokladom priemyselnej histórie Bratislavy, ktorú by tento projekt nemal poprieť.

 

Súčasný stav Smaltovne

 

Z dokumentácie vyplýva, že ide len o prvú fázu prestavby pod hlavičkou Matador Development, a.s. V druhej etape by sa pozornosť mala preniesť juhozápadným smerom, pričom sa zrekonštruuje hala na morenie s charakteristickou „shedovou“ strechou, okrem toho však pribudne aj novostavba výškovej budovy.

Relatívne vysoké budú aj budovy smerom ku Kopčianskej ulici v rámci projektu „Polyfunkčný komplex Matador“, ktorý navrhuje kancelária Pantograph. Celá zóna sa tak mení na modernú polyfunkčnú štvrť, k čomu prispievajú už rozostavané projekty ako Matadorka od VI Goup či Petržalské dvory.

Mestská časť zlyhala v príprave kvalitnej reguácie územia v podobe Územného plánu zóny. Našťastie však aj medzi developermi rastie snaha o tvorbu kvalitných produktov, čo vedie k postupnému zlepšovaniu jednotlivých zámerov. Vo výsledku sa tak transformácia Matadoru môže stať úspešným príbehom.

Projekt rekonštrukcie a dostavby Smaltovne bude v tomto príbehu zohrávať kľúčovú úlohu, keďže prispeje k uchovaniu genia loci lokality. Záchrana ďalšej industriálnej budovy je zároveň aj dobrou správou pre bratislavský industriál, ktorý zaznamenal viaceré fatálne straty. Aktuálne sa však zdá, že sa trend obrátil. Industriálna architektúra sa stane silnou súčasťou bratislavskej identity.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Compass Architekti
  • Zdroj: Compass Architekti
  • Zdroj: Compass Architekti
  • Zdroj: Compass Architekti
  • Zdroj: Compass Architekti

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube