Author photoAdrian Gubčo 20.04.2018 09:30

Praha po tretie: Architektonické súťaže

V inšpiratívnych veciach z Prahy sa pozrieme na tretí závažný prvok, ktorý dodáva českej metropole novú kvalitu - architektonické súťaže, vďaka ktorým sa masívne zlepšuje kvalita verejných priestranstiev, ale aj nových stavebných projektov.

Zdroj: Institut plánovaní a rozvoje Hlavního města Prahy

Zdroj: Institut plánovaní a rozvoje Hlavního města Prahy

Institut plánování a rozvoje Prahy - IPR má pre účely architektonických súťaží vytvorenú samostatnú Kanceláriu súťaží a projektov so siedmimi zamestnancami, ktorí sa venujú len súťažiam. Vďaka tomu sú schopní počas roka zorganizovať hneď niekoľko súťaží, od menších lokálnych až po masívne procesy s medzinárodnou účasťou a mimoriadne náročným zadaním.

Aktuálne prebiehajú dve súťaže, ďalších päť sa pripravuje. Výsledky tých doterajších stoja za to - Praha nedávno vybrala svoj nový mobiliár na vysokej dizajnovej úrovni a ktorý povedie k zjednoteniu typov mobiliáru rozosiateho po metropole. Realizuje sa premena Malostranského námestia, ktoré vyzdvihne krásu okolitej historickej zástavby, našla sa podoba prvej časti projektu Smíchov City, ktorý vracia do mesta charakteristickú mestskú a členenú blokovú zástavbu. Okrem toho, IPR spolupracuje aj s externými partnermi, vďaka čomu sa napríklad podarilo pripraviť medzinárodnú súťaž na dostavbu Kongresového centra, ktorá priniesla fantastické výsledky.

Praha rieši závažné otázky a nezatvára pred nimi oči - po mobiliári pripravuje zjednotenie zastávok MHD, pripravuje obnovu rušného Karlovho námestia formou medzinárodnej súťaže, rovnako ako Víťazného námestia, veľkého dopravného hubu. Pracuje sa aj na utlmení Magistrály, dopravnej stoky priamo v centre mesta, a to v spolupráci s Gehl - Making Cities for People, jednými z najlepších odborníkov na verejné priestranstvá na svete. Praha sa aj vďaka týmto projektom stáva mestom s mimoriadne vysokou kvalitou verejného priestoru.

V Bratislave, na druhú stranu, je situácia úplne odlišná. Minulý rok sa zrealizovala prvá mestom organizovaná architektonická súťaž za posledné roky, do ktorej sa navyše viacero architektov nechcelo prihlásiť, po skúsenostiach so súťažami pre bratislavskú samosprávu (či samosprávy - viď prípad Šafárikovo námestie). Čisto na súťažiach nepracuje nikto, a aktuálne nie je žiadna súťaž ani v príprave (ak ju nechystajú aktivisti či developeri). Tento fakt je vážnou bariérou voči akýmkoľvek snahám o budovanie kvalitnejšieho mesta s vysokou úrovňou života a efektívnym spravovaním verejných statkov.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube