Author photoAdrian Gubčo 09.02.2023 10:17

Lepšia doprava alebo nebezpečnejšie križovatky? Bratislavský kraj osadil značku, ktorá v zahraničí ohrozuje chodcov

V Slovenskom a Chorvátskom Grobe sa premiérovo na Slovensku označil nový typ dopravného značenia. „Zelená šípka“ umožní vodičom po zastavení pred križovatkou odbočiť vpravo aj vtedy, ak svieti signál červenej farby. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) túto novinku ústami svojho predsedu víta, citujúc príklad z USA. Práve v USA sa však táto značka podieľa na množstve nehôd, vrátane smrteľných.

Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Ako oznámil BSK, správca ciest II. a III. triedy Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja (SC BSK) umiestnil novú dopravnú značku na dvoch križovatkách: III/1082 a III/1083 – Slovenský Grob a III/1059 a III/1082 v Chorvátskom Grobe, časť Čierna Voda. Značka bola osadená v rámci zriadenia dočasnej cestnej svetelnej signalizácie v križovatke ciest III/1082 a III/1083 v Slovenskom Grobe. Účelom je zlepšenie dopravnej situácie po sprevádzkovaní prepojenia diaľničnej križovatky Triblavina s cestou III/1059 pri Chorvátskom Grobe (teda prvej etapy Obchvatu obcí Malokarpatska).

Súčasťou signalizačného zariadenia je novinka - zmieňovaná dopravná značka Zelená šípka. Podľa BSK, vodič smie odbočiť doprava len z pravého pruhu a nesmie pri prejazde križovatkou obmedziť ani ohroziť iných účastníkov cestnej premávky, najmä chodcov, cyklistov a vozidlá jazdiace vo voľnom smere. Správca župných komunikácií bude takéto trvalé dopravné značenie aplikovať aj na ďalších križovatkách v kraji.

Prvé využitie tejto značky privítal s nadšením Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja. „Postupne zlepšujeme dopravu,“ hovorí Droba. „Vaša jazda bude plynulejšia a už máme prvé pozitívne ohlasy od vodičov, obcí aj Polície.“ Predseda sa netají svojim vzorom. „Tieto značky som už počas štúdia v USA obdivoval ako rozumný krok... Z nových značiek mám veľkú radosť, je to pre mňa splnený sen z mladosti.“

Je paradoxné, že na Slovensko prichádza táto „novinka“ v čase, kedy v USA rastie kritika takéhoto odbáčania. Rastúci počet odborníkov na dopravu a mobilitu vo všeobecnosti pripomína, že možnosť odbáčať na červenú, aj keď majú chodci napríklad zelenú, vedie k nehodám, nezriedka fatálnym. Spomenúť možno uznávanú expertku a bývalú šéfku odboru dopravy v New York City Janette Sadik-Khan, ktorá dnes už v klasickej publikácii Streetfight pripomína riziká takýchto križovatiek.

Cituje pritom tragickú nehodu, ktorá sa udiala v roku 2014 v New Yorku. Dvaja malí chlapci, jeden 9-ročný a druhý len 6-ročný, prechádzali cez križovatku po priechode, keďže mali zelenú. Prechádzať však mohol aj kamión z vedľajšej cesty. Výsledkom bola smrť mladšieho z chlapcov. Kamionista, ktorý zastavil až po dvoch blokoch po upozornení svedkov tvrdil, že si chlapca vôbec nevšimol.

Nebezpečenstvo pripomínajú aj známe dopravné a urbanistické informačné kanály na YouTube, napríklad NotJustBikes, keď upozorňuje, že podľa istej štúdie nehodovosť na križovatkách stúpla po zavedení odbáčania na červenú o 69% (šokujúce čísla sú aj v tejto štúdii). Isteže, aj v USA existuje pravidlo, že vodiči musia dávať pozor na prechádzajúcich chodcov či cyklistov, v praxi to ale nerobia.

V dobe, kedy rastie tlak na hľadanie bezpečných riešení, ktoré budú pri dizajne ulíc či križovatiek preferovať chodcov a cyklistov, prichádza Slovensko s takouto „novinkou“. Ide tak naproti trendom v najvyspelejších krajinách sveta, čo sa týka cestného dizajnu. Navyše sa to deje za fanfár a veľmi otvoreného priznania, že cieľom je urobiť dopravu omnoho plynulejšou aj za cenu zhoršenia podmienok pre zraniteľné skupiny.

Najnovší krok Bratislavského samosprávneho kraja je jednoducho chybný a šípky musia byť okamžite odstránené. Zároveň už nesmie nikomu ani len napadnúť, aby boli Zelené šípky umiestňované inde. V opačnom prípade možno očakávať, že čoskoro budeme počuť o prvých nehodách a možno aj úmrtiach. Malé zvýšenie plynulosti dopravy za životy ľudí v žiadnom prípade nestojí.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube