Author photoSimona Schreinerová 30.03.2024 20:05

Kontroverzný zámer sa pohol. Krasňany dostanú novú bytovku, prinesie asanáciu tradičnej reštaurácie

Aj malý zámer na mieste objektov v dezolátnom stave môže vyvolať odpor a politické boje. To bol prípad menšieho bytového domu, ktorý sa plánuje v račianskej štvrti Krasňany. Zámer od spoločnosti Monaq Invest, spojenej so známym právnikom, dlho stál na formalitách, teraz sa však hýbe vpred. Prinesie nielen výstavbu, ale aj, paradoxne, zníženie hustoty zástavby. 

Zdroj: Monaq Leasing

Zdroj: Monaq Leasing

Projekt s jednoduchým oficiálnym názvom Bytový dom v Krasňanoch má vzniknúť v časti Staré Krasňany na križovatke ulíc Hubeného a Vrbenského. Nahradiť má objekt bývalej reštaurácie U Waltera (Krasňanská kúria), ktorý bude zbúraný. Ide o jednopodlažnú stavbu bez architektonickej hodnoty, preto v tomto ohľade nemožno hovoriť o veľkej strate.

Novostavba, ktorá ju nahradí, bude päťpodlažná a nepodpivničená, pričom piate podlažie bude riešené ako ustúpené. Zastavaná plocha najvyššieho podlažia bude menšia ako 50% zastavanej plochy štvrtého podlažia.

Na prvom podlaží bytového domu budú umiestnené vstupné priestory, schodisko s výťahom a priestory domového vybavenia, ktorých súčasťou budú kobky. Nachádzať sa tu budú aj technické priestory, štyri samostatné garáže a osobitnú časť vytvorí občianska vybavenosť so vstupom z juhozápadnej strany budovy.

Na druhom až štvrtom podlaží sa navrhujú po tri byty, na piatom sa bude nachádzať jeden byt a strešné terasy. Celkovo bude v bytovom dome desať bytov, z toho tri dvojizbové a sedem trojizbových. Každý byt bude mať lodžiu resp. terasu. Okrem štyroch zmieňovaných garáží bude objekt disponovať ďalšími dvanástimi parkovacími miestami.

Známa je už aj podoba bytového domu, za ktorou je podľa všetkého projektová firma PORTIK. Podľa očakávaní nejde o výnimočnú architektúru. Napriek tomu by v kontexte lokality objekt nemal pôsobiť zásadne rušivo. Svojim riešením sa ponáša na niektoré iné bratislavské rezidenčné projekty, napríklad Bory Nový Dvor. 

Zámer získal v roku 2021 kladné záväzné stanovisko mesta, čo takmer okamžite vyvolalo u časti verejnosti vášne. Svoje výhrady v tom čase zverejnil aj starosta Rače Michal Drotován. Mestská časť má v pláne rekonštruovať objekt na susednom pozemku, kde chcela vytvoriť menšiu knižnicu a zázemie pre stretávanie sa seniorov. Podľa Drotována nebola mestská časť pred vydaním súhlasného stanoviska Magistrátu oslovená napriek tomu, že objekt bývalej reštaurácie je priamo prepojený s budovou, ktorá je v správe Rače.

Okrem toho starosta vyjadril aj pochybnosť o vhodnosti stavať bytové domy v stabilizovanej časti územia medzi domami s odkazom na vtedy pripravovaný Územný plán zóny Krasňany. Ten výstavbu na predmetnom pozemku nepredpokladal. Avizoval tiež ďalšie diskusie medzi mestskou časťou, magistrátom a spoločnosťou Monaq Leasing, ktorá je vlastníkom stavby.

 

Objekt bývalej knižnice sa postupne asanuje. Zdroj: Michal Drotován - starosta mestskej časti Bratislava-Rača

 

Viac ako dva roky bolo okolo projektu ticho. Aktuálne však bolo zverejnené oznámenie o začatí územného konania a projekt sa dal do pohybu. Potvrdzuje to aj Tomáš Hujo, projektový manažér v Monaq Leasing. „Čo sa týka projektu „Bytový dom v Krasňanoch", navrhovateľom je spoločnosť Monaq Invest s.r.o., so sídlom na Tvarožkovej 5 v Bratislave. Návrh spoločnosť podala ešte v roku 2021. Projekt sa musel viac krát prerobiť z dôvodu uplatňujúcich požiadaviek MČ Rača a Magistrátu.“

Územné konanie bolo podľa jeho slov do decembra 2022 prakticky zamrznuté. „Dôvodom bolo, že navrhovateľ (Monaq Invest s.r.o.) a ani vlastník stavby (MONAQ Leasing, a.s.) nemali súhlas vlastníka pozemkov pod prístupovou cestou a okolitým chodníkom, ktorý bol jednou z podmienok na začatie územného konania,“ vysvetľuje. 

Po niekoľkých rokovaniach sa však roku 2023 podarilo spoločnosti získať pozemky do vlastníctva, resp. získať vecné bremeno a splniť tak aj poslednú podmienku na začatie územného konania. Do projektovej dokumentácie boli zahrnuté požiadavky mestskej časti Rača a Magistrátu, tak aby boli v súlade s potrebami samosprávy a v súlade s platným územným plánom. „Čo sa týka začiatku výstavby, predpokladáme, že územné a následne stavebné konanie bude prebiehať v roku 2024 a v nasledujúcom roku výstavba. Dnes máme právoplatné búracie povolenie na reštauráciu „Krasňanská Kúria" a búracie povolenie na „Knižnica Krasňanská Kúria". V týchto dňoch prebieha búranie knižnice,“ upozorňuje Hujo.

Búranie knižnice prebieha na základe dohody s mestskou časťou. Informoval o tom starosta mestskej časti Michal Drotován vo svojom statuse na sociálnej sieti. „Nakoľko sa má celý objekt reštaurácie búrať, dohodli sme sa s touto firmou, že na ich náklady zbúrajú zároveň aj budovu bývalej knižnice, ktorá je v správe MČ Rača,“ konštatuje. Budova bola v dezolátnom stave, Starosta by na jej mieste rád videl kontajnerové stojiská a rozšírené zelené plochy. 

Okrem toho prebiehajú aj práve úkony, aby sa naplno otvorila cesta realizácii zámeru bytovky. „V súčasnosti robíme potrebné kroky s cieľom zámeny časti vedľajšieho pozemku, na ktorom stála opustená stavba bývalej knižnice vo vlastníctve Hlavného mesta SR Bratislavy, aby sme dosiahli súvislú líniu hraníc pozemkov,“ uzatvára Hujo. Ak sa investorovi podarí rozbehnú výstavbu v budúcom roku, dokončená môže byť okolo roku 2027.

Komorná bytovka nemala ľahký začiatok, to je však v Rači už do istej miery bežné. Na odpor narazili aj Rinzle Rača od rovnomenného investora alebo menšia bytovka na ulici Úžiny. Na nesúhlas časti verejnosti však nenarážajú iba developeri. Tŕnistú cestu má za sebou aj výnimočná škôlka Tramín na Kadnárovej ulici, ktorá by mala v septembri privítať prvé deti.

Plán spoločnosti Monaq Invest začať s výstavbou bytovky na budúci rok platí za predpokladu, že sa povoľovacie procesy opäť nezaseknú, napríklad na odvolaniach účastníkov konania. Aj územia, ktoré sú v Územnom pláne definované ako stabilizované, sa môžu meniť a rozvíjať. Nič na tom nemení odpor verejnosti a dokonca ani samosprávy. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube