Author photoAdrian Gubčo 09.09.2022 15:40

Ďalšia časť Bratislavy získa mestský charakter, Penta získala pozemky pri Vajnorskej

Developer Penta Real Estate ohlásil akvizíciu pozemkov v Novom Meste, vymedzených Vajnorskou a Odborárskou ulicou. Ide o klasický brownfield, ktorý je dnes nevyužitý, hoci odporúčaný na výstavbu. Penta avizuje, že tu vybuduje obytné územie so súvisiacou občianskou vybavenosťou, využijúc vysoký potenciál lokality pre budúci rozvoj.

Zdroj: Penta Real Estate

Zdroj: Penta Real Estate

Pozemok s rozlohou takmer 4,5 hektára, ktorý ohraničujú ulice Vajnorská a Odborárska bol získaný v rámci konkurzného konania od úpadcu - spoločnosti Fiscal Services International, s.r.o. Hodnotu transakcie sa spoločnosť Penta Real Estate rozhodla nezverejniť.

Pozemok je podľa Územného plánu určený pre budúcu rezidenčnú výstavbu, pričom projekt bude počítať aj s vybudovaním občianskej vybavenosti vrátane obchodných prevádzok, ktoré by mali vzniknúť v parteri rezidenčných objektov. Nákupné centrá by tu vznikať nemali – najbližšie Vivo! Je pomerne blízko. Developer pripomína aj existenciu električkovej trate, železničnej trate či populárnej vodnej nádrže Kuchajda. Naznačuje tak, že napriek priemyselnému charakteru okolia tu môže vzniknúť príjemné miesto pre bývanie.

Samotná podoba projektu bude známa až po urbanisticko-architektonickej súťaži, pre ktorú developer už pripravuje podklady. Penta je známa realizáciou (spravidla) vyzvaných súťaží na svoje projekty, či už ide o jednotlivé etapy Borov, ako aj o veľké zámery typu Southbank.

Developer tvrdí, že pri premene nového pozemku využije svoje skúsenosti s transformáciou brownfieldov. „Ako developer vynakladáme značné úsilie a prostriedky na revitalizáciou brownfieldov a na ich ďalšie plnohodnotné využitie,“ povedal Juraj Nevolník, výkonný riaditeľ Penta Real Estate Slovensko. „Pekným príkladom je bratislavská Jurkovičova Tepláreň – národná kultúrna pamiatka, ktorú sme úspešne zrekonštruovali a dnes slúži širokej verejnosti. Veríme, že sa nám to podarí aj v prípade tohto projektu, v rámci ktorého budeme dôsledne pristupovať k odstráneniu akejkoľvek environmentálnej záťaže.“ Tá je v celom území, susediacom s areálom Istrochemu, výrazná.

V konečnom dôsledku by mala ale premena tohto územia lokalite podľa developera pomôcť. „Našim cieľom bude revitalizovať toto opustené územie tak, aby bolo v budúcnosti prínosom pre obyvateľov, nájomcov, ale aj pre samotnú mestskú časť,“ zhŕňa Juraj Nevolník. Pozitívna má byť premena nevyužitého územia na atraktívnu zástavbu s potrebnými funkciami, vrátane bytov, vybavenosti, verejných priestorov aj zelene.

 

Zdroj: Penta Real Estate

 

„Rozširovanie mesta“ do oblasti za Tomášikovou ulicou, resp. novomestskou železničnou traťou, je strategickým záujmom Bratislavy. Rozsiahle zanedbané plochy, tvorené zvyškami výrobných areálov, skladmi, dielňami či autosalónmi, siahajúcimi prakticky po koniec mesta za Zlatými Pieskami alebo smerom k Vajnorom, sú miestom, kde by mohli vzniknúť štvrte o veľkosti Košíc. Bratislava by sa pritom nemusela rozširovať do krajiny, zabezpečila by si dostatok potrebných bytov a v základných rysoch má v oblasti už vybudovanú aj dopravnú infraštruktúru. Je preto správne, že sa developeri postupne začínajú zaujímať o túto lokalitu.

Treba však zároveň dopredu varovať pred príliš rýchlym vývojom. Penta Real Estate tu pripraví prvý rozsiahlejší projekt a za ňou budú nasledovať ďalší developeri. Ako je v Bratislave zvykom, svoje projekty si budú riešiť podľa vlastných priorít a bez zvažovania širšieho kontextu a konceptu. Ten totiž neexistuje. Premena Istrochemu a ďalších štvrtí by mala vychádzať z komplexnej zastavovacej vízie, v rámci ktorej bude jasne určená organizácia ulíc, kľúčových verejných priestorov, parkov, tvar blokov, výška zástavby, umiestnenie kľúčových objektov občianskej vybavenosti a podobne. To však neexistuje.

Predtým, ako Penta Real Estate vyhlási svoju súťaž, by malo súťaž možno vyhlásiť Hlavné mesto a vyššie položené otázky vyriešiť v predstihu. Na jej základe by potom zmenilo Územný plán, mestská časť prípadné územné plány zón a jednotliví developeri by vstupovali do vopred v hrubých rysoch zaregulovaného prostredia, kde by pri rešpektovaní podmienok rýchlo získavali príslušné povolenia. To by bol ideálny scenár, ktorý sa však s najväčšou pravdepodobnosťou v najbližších rokoch nenaplní.

Namiesto toho bude Bratislava aj naďalej dobiehať vývoj. Dôsledky takéhoto prístupu sú v meste viditeľné všade – niekde v podobe nedostatočnej vybavenosti, inde v privysokých budovách a nezriedka aj v konfliktoch medzi developermi, samosprávami a občanmi. Pre metropolu je tragédia, pokiaľ sa nevie povzniesť ponad najbližšie štyri roky a plánovať s výhľadom na desaťročia. Výsledkom bude opakovanie chýb, ktoré jej bránia v dosahovaní vyššej úrovne a kvality života.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Penta Real Estate
  • Zdroj: Penta Real Estate
  • Zdroj: Penta Real Estate

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube