Author photoAdrian Gubčo 04.08.2023 17:07

Unikát nahradený banalitou? Nový dom na Ľadovej imituje pôvodnú zástavbu

V centre Bratislavy sa v niektorých lokalitách nachádzajú staršie nízke domy, ktoré už nezodpovedajú súčasnému dopytu po nových rezidenčných priestoroch. Postupne tak sú rekonštruované, dobudovávané alebo nahrádzané. V určitých prípadoch sa snažia nadväzovať na pôvodnú architektúru, ako to je pri projekte na Ľadovej 10 neďaleko Šancovej ulice.

Zdroj: Nino Belovič / YIM.BA, Reegas

Zdroj: Nino Belovič / YIM.BA, Reegas

Zástavba severne od Šancovej ulice sa vyformovala v druhej polovici 19. a na začiatku 20. storočia. V tom čase išlo o okraj Bratislavy, navyše nepríliš lukratívny, preto tu vznikli najmä jedno- a dvojpodlažné domy. Podľa známeho bratislavského historika Štefana Holčíka tvorili väčšinu populácie menej majetní vinohradníci, železničiari či remeselníci.

V tomto prostredí vznikol v rokoch 1922-1923 na Ľadovej 10 jednopodlažný dom, vyznačujúci sa rondokubistickým štýlom. Išlo o architektúru, jedinečnú pre Československo – dokonca sa chvíľu uvažovalo, že pôjde o „národný štýl“. V krátkom čase sa ale ukázalo, že rondokubizmus nie je životaschopný a nahradila ho nastupujúca moderna v podobe špičkových funkcionalistických realizácií. Krátke trvanie rondokubizmu v architektúre robí existujúce realizácie o to vzácnejšími.

Ľadová 10 síce nepatrila medzi najlepšie príklady daného prístupu v Bratislave, v kontexte ulice bola ale s prehľadom najvzácnejšia. Priečelie bolo tvorené šikmo postavenými plochami, ktoré sa navzájom stýkali vo vertikálnych hranách. Ostenia boli zdôraznené tmavšou farbou (pôvodná farebnosť podľa Holčíka zanikla), rovnako ako podstrešná rímsa, ktorá vďaka vertikálnym líniám na fasáde vytvárala motív ostrej vlnovky. Nad podstrešnú rímsu vyčnieval štít pozostávajúci zo štyroch trojuholníkových plôch. Architektom bol, podľa všetkého, známy autor viacerých bratislavských medzivojnových stavieb Klement Šilinger.

Galéria

  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Zdroj: Reegas
  • Zdroj: Reegas
  • Zdroj: Reegas
  • Pôvodná podoba. Zdroj: Google StreetView

V roku 2022 však dom po storočí existencie zanikol. Investor Ľadová 10 s.r.o., blízky developerovi REEGAS, tu naplánoval vznik štvorpodlažného bytového domu so šiestimi bytmi, piatimi ateliérmi a jedným nebytovým priestorom. Parkovanie vo forme zakladača bude riešené v podzemnom podlaží, umiestnených tu bude 10 parkovacích miest. Strecha má byť tvorená kombináciou plochých a šikmých častí, doplnená o prvky terás či balkónov.

Stavebník dostal od pamiatkarov za úlohu zachovať čelnú fasádu objektu a zapracovať ju do nového riešenia. Keďže je však projekt dnes už v pokročilej fáze výstavby, dá sa urobiť predstava o tom, ako bude vo výsledku vyzerať a či sa podarí nadviazať na pôvodný charakter objektu.

Dom bol v rámci prípravy na realizáciu úplne odstránený, a to aj s prednou fasádou – pravdepodobne kvôli zlému stavu alebo nedostatočnému zabezpečeniu. Nahrádza ho tak úplná novostavba, ktorá však má na pôvodnú architektúru odkazovať. Na prvých dvoch podlažiach je vytvorený na čelnej fasáde priestor, v rámci ktorého budú dotvorené pôvodné výrazové prvky, inak je však pôvodná architektúra narušená umiestnením vstupov do garáže.

V tomto momente smeruje realizácia k dosiahnutiu hrubej stavby. Výškovo nadviaže na susednú novostavbu, ktorá je súčasťou projektu Vila Ľadová od spoločnosti VI Group. Celkové dokončenie projektu možno očakávať v priebehu budúceho roka. Z pohľadu investora by mohlo ísť o úspech, z dvanástich rezidencií sú dnes voľné už len tri.

 

Zdroj: Reegas

 

Ľadová 10 prináša zefektívnenie využitia pôvodnej parcely, čo je v princípe pozitívne. Otázna je ale cena tohto kroku. Vzácny, hoci nechránený dom úplne zanikol, pričom novostavba bude aj so svojim riešením skôr lacnou pripomienkou strateného dedičstva. Je to škoda. Bratislava nemá rondokubistickej architektúry toľko, aby si mohla dovoliť strácať hoci len drobné realizácie v tomto štýle.

Keďže v centre mesta postupne míňajú plochy na nové projekty, investori sa budú v čoraz väčšej miere sústrediť na prieluky (čo je správne) a na prestavby, nadstavby či dostavby starších domov, prípadne ich úplné nahradenie. Nemožno tak vylúčiť, že ešte dôjde k stratám objektov, ktoré majú teoretickú hodnotu.

Keďže takéto budovy nie sú štandardne pamiatkovo chránené, je to najmä na investoroch, aby chránili architektonické hodnoty pôvodnej zástavby. Ľadová 10 sa zatiaľ javí ako jeden z horších príkladov. Hneď na druhej strane ulice, naproti projektu, je zas lepší príklad v podobe domu na Ľadovej 13, ktorý bol prestavaný bez zániku historickej podstaty objektu.

Pre zachovanie charakteru viacerých bratislavských ulíc bude vysoká citlivosť developerov a stavebníkov dôležitá. Slovenská metropola nemá také rozsiahle štvrte tradičnej kompaktnej mestskej zástavby, ktoré by vytvárali dojem života vo veľkomeste s historickou tradíciou. Ak nechce o stratiť o časť svojho pôvabu, bude musieť dúfať, že sa investori budú viac usilovať o ochranu starších prvkov – alebo prídu s architektúrou, ktorá bude schopná na prostredie reagovať citlivým a nadčasovým spôsobom.

 

Fotografie z 3.8.2023. 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube