Author photoAdrian Gubčo 01.07.2020 14:06

Staré Mesto zohavilo nábrežie „vyhliadkovým kolom“

Keď sa v marci na oficiálnom Facebookovom profile mestskej časti Staré Mesto objavila anketa, či sa ľuďom páči idea osadenia „vyhliadkového kola“ priamo na nábreží na Námestí Ľ. Štúra, považoval som to za veľmi zlý vtip. Nanešťastie, mestská časť tento krok skutočne schválila a najdôležitejší úsek mestskej promenády premenila na cirkus.

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto

Práve v týchto chvíľach sa na nábreží vykladajú komponenty a skladá konštrukcia budúceho kola, ktoré má „poskytnúť pohľad na Staré Mesto z vtáčej perspektívy“. Mestská časť onoho času argumentovala, že za zabratie verejného priestranstva by mohla zinkasovať 18- až 72-tisíc eur, ktoré chce údajne investovať do zveľadenia nábrežia. Ešte predtým ho však dovolí devastovať takýmto mimoriadne nekultúrnym spôsobom.

Priestor, v ktorom vyhliadkové kolo vzniká, sa nachádza v mieste vyústenia hlavnej bratislavskej historickej osi, ktorá spája Michalskú vežu s Hlavným námestím, Hviezdoslavovym námestím a nábrežím, teda kľúčovú trasu v rámci legendárneho bratislavského Korza. Dlhodobo tu vznikali najreprezentatívnejšie budovy v meste – od palácov na Michalskej alebo na Hlavnom námestí cez historickú budovu Slovenského národného divadla, Slovenskú filharmóniu, veľkomestský Hotel Carlton až po luxusné nájomné domy, kde dnes sídli napríklad Ministerstvo životného prostredia alebo Slovenská národná galéria.

Túto výnimočnú architektúru dopĺňa súsošie národných dejateľov – štúrovcov, ktorí zas nahradili kedysi najvýznamnejšie sochárske diela mesta: najprv súsošie Márie Terézie, neskôr sochu budovateľa štátu M. R. Štefánika so symbolom Československa. V minulosti sa na tomto mieste odohrával jeden z najdôležitejších aktov bratislavských korunovácii a stával tu Korunovačný pahorok.

Aj najmodernejší architektonický vstup – stanica Propeleru od velikána slovenskej architektúry Emila Belluša – je jednoduchou, prostou a funkčnou architektúrou, ktorá je v tomto reprezentatívnom priestore nenápadná. Priestor medzi komunikáciou a promenádnym múrom je srdcom bratislavského nábrežia a mal by byť jeho ikonickým bodom.

Ani to však nestačilo, aby sem vedenie Starého Mesta neumožnilo vložiť lacnú konštrukciu, aká patrí možno na oslavy hodov alebo vinobrania, kde bude po víkende ostránená, rozhodne však nie do jadra metropoly, kde bude strašiť tri mesiace. Paradoxom pritom je, že starostka mestskej časti je architektka, ktorá by mala byť schopná posúdiť dosah kola na panorámu nábrežia. Napriek tomu odsúhlasila niečo, čo si v minulosti nedovolil v takomto priestore skutočne nikto.

 

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto

 

Z tohto kroku nie som len znechutený a zahanbený, ale aj vystrašený. Bratislavské dunajské nábrežie je najdôležitejším verejným priestorom mesta, tiahnucim sa kilometre naprieč centrom metropoly. Je súčasťou každej dôležitej veduty a miestom, z ktorého sú vnímané všetky najdôležitejšie stavebné dominanty mesta: Hrad, Dóm sv. Martina, Most SNP, Slovenská národná galéria, budova NR SR, Slovenské národné múzeum aj novostavba Slovenského národného divadla. Dnešný stav priestoru tomu nezodpovedá, to sa však postupne začína meniť.

Dnes hlavne súkromní investori, ale v čoraz väčšej miere aj verejné inšitúcie a občianske iniciatívy vyvíjajú kroky, ktoré majú smerovať k oživeniu a zatraktívneniu promenád aj plôch v okolí Dunaja. Samospráva by mala byť lídrom v debatách o budúcej podobe nábrežia a postupne Bratislavu nasmerovať k tomu, aby mala podobnú promenádu ako napríklad Varšava, Lyon alebo čiastočne Belehrad. Určite sa bude musieť jedného dňa zorganizovať veľká medzinárodná architektonická súťaž, do ktorej bude potrebné pritiahnuť svetové kancelárie.

Staré Mesto sa však rozhodlo vyraziť priamo naproti týmto snahám. Hoci nejde o trvalý zásah, vzácny priestor bol symbolicky degradovaný na úroveň trávnika vo Vrakuni (nič proti Vrakuni), kde sa občas rozostavia kolotoče. Čo bude s územím potom, nepovedalo. Nie je známa žiadna vízia, ako by sa mohlo nábrežie trvalo zlepšiť, nepoznáme ani miesto, na ktorom má byť výnos z prenájmu preinvestovaný.

Mám obavu, že takéto nechutné zneužívanie dobrej polohy v prospech treťotriednych atrakcií bude pokračovať aj naďalej. Nemohúcosť Starého Mesta v tomto smere je viditeľná čoraz viac. Bolo by viac než vhodné, aby zakročil aspoň Magistrát a tento krok jednoznačne odsúdil. Ozvať by sa mohol aj Metropolitný inštitút Bratislavy, ktorý by mal byť garantom kvality zásahov vo verejnom priestore.

Ak sa však tak aj stane, vyhliadkové kolo už pravdepodobne do konca septembra z centra mesta nezmizne. Jadru metropoly bude dominovať putovný kolotoč. Jediným pozitívom v celej tejto situácii je fakt, že aktuálne v Bratislave nepristáva toľko turistických lodí, takže sa o našej hanbe nedozvie toľko ľudí.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame

Sledujte YIM.BA na YouTube

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube