Author photoAdrian Gubčo 03.02.2023 20:00

Riaditeľ Corwinu Marián Hlavačka: Poslanci, ktorí bojovali proti výstavbe, neboli znova zvolení

Corwin sa za niečo vyše desaťročie prepracoval medzi najvýznamnejšie developerské spoločnosti v Bratislave. Ide zároveň o jednu z firiem, ktoré úspešne expandujú aj za hranice – dnes sú už najvplyvnejšou firmou v slovinskej Ljubljane. Jej výkonný riaditeľ Marián Hlavačka si získal povesť človeka, ktorý otvorene prejavuje svoje názory.

Corwin vstúpil na trh v roku 2010, keď sa jeho vedenie odčlenilo od HB Reavis a začalo vyvíjať vlastné developerské projekty – na rozdiel od HB Reavis aj rezidenčné. Ako prvý vznikol menší rezidenčný súbor Rinzle v Rači, čoskoro na to však začala firma pripravovať podstatne rozsiahlejší zámer: prestavbu priemyselného areálu medzi Mýtnou a Radlinského ulicou v centre Bratislavy, kde v dvoch etapách vznikol polyfunkčný komplex Blumental. Od tohto obdobia sa firma viac spája s prestavbou brownfieldov.

Dnes má za sebou väčšie množstvo realizácií a rastúce ambície, ktoré demonštruje spojením s poprednými architektmi, výrazným dôrazom na ekológiu a expanziou za hranice. V hlavnom meste Slovinska, v Ljubljane, realizuje a pripravuje hneď niekoľko projektov. Slovenskú firmu to katapultovalo medzi popredných investorov v malej, no príťažlivej metropole, známej vysokou kvalitou verejného priestoru, udržateľnosťou a v neposlednou rade aj prísnym dohľadom na kvalitou projektov.

Po celú tú dobu bol na čele Corwinu Marián Hlavačka. Popri rozvoji projektov firmy sa stretol s mnohými problémami – najviac azda pri obytnom komplexe Guthaus, ktorý sa stal terčom lokálnej politickej kampane. Problémy sa črtajú aj pri Palme, pripravovanom vlajkovom projekte, ktorého koncept vypracovali architekti zo známeho štúdia Gehl Architects. Hlavačka otvorene konštatuje, že problémom Bratislavy ostáva Územný plán aj NIMBYizmus.

 

 

Developer plánuje v najbližších rokoch výrazne meniť tvár slovenskej metropoly. Zároveň tvrdí, že chce priniesť omnoho vyššiu kvalitu ako všetci ostatní. Čo teda môžeme očakávať od Corwinu? Ako sa jeho riaditeľ pozerá na súčasných politikov, ktorí rozhodujú o budúcnosti Bratislavy? Aké sú rozdiely v podnikaní medzi Slovenskom a Slovinskom? Aj o tom rozprával Marián Hlavačka v najnovšom dieli diskusnej série Metropola.

Metropola je nový diskusný seriál, ktorý vám YIM.BA prináša v spolupráci s portálom Startitup. V pravidelných rozhovoroch sa budeme rozprávať s developermi, architektmi, politikmi, ľuďmi z neziskového sektora a ďalšími expertmi, ktorí majú čo povedať k otázkam, ktoré trápia vývoj nielen Bratislavy. Od súkromných projektov po veľké strategické vízie, od architektúry po dopravné témy - aj o tom je vznik metropoly. Seriálom vás bude sprevádzať Adrian Gubčo, geograf a autor portálu YIM.BA - Yes In My Bratislava.

 

Počúvajte nás aj na Spotify

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube