Author photoMartina Gregová 29.02.2024 17:47

Pokroková inštitúcia, o akej môže Bratislava len snívať. Jihomoravské inovační centrum inšpiruje a dáva Brno na mapu sveta

Mestá, ktoré sa snažia v 21. storočí presadiť a stať sa atraktívnymi centrami pokroku, inovácií a ekonomického rozvoja, potrebujú vytvárať prostredie pre  podnikateľov a ich spojenie s akademickým sektorom. To je aj poslanie Jihomoravského invačního centra (JIC) v Brne, ktoré si za 20 rokov vybudovalo povesť špičkového pracoviska, pomáhajúcemu naštartovať množstvo firiem. V DNA JIC je snaha o inšpiráciu, čo sa nesie v jeho výstupoch aj podobe jeho priestorov.

Autor: BoysPlayNice

Autor: BoysPlayNice

Jihomoravské inovační centrum už 20 rokov podporuje podnikavých ľudí vo vytváraní a rozvoji firiem, ktoré menia svet. Od svojho založenia pomohlo JIC už viac ako 1,5-tisíc startupom či zabehnutým podnikom. Južná Morava vďaka týmto firmám získala veľké množstvo nových pracovných miest v pozíciách s vysokou pridanou hodnotou, ktoré prispievajú k ďalšiemu zatraktívneniu regiónu. Rôznymi programami spadajúcimi pod JIC prešlo aj vyše 3,5-tisíc študentov z brnianskych univerzít. Spoločnosť tiež propaguje Juhomoravský kraj v zahraničí pod značkou #brnoregion.  

Ide pritom o organizáciu zriaďovanú verejnými inštitúciami - Juhomoravským krajom, mestom Brno, Masarykovou univerzitou, Mendelovou univerzitou, Vysokým učením technickým a Veterinárnou univerzitou Brno. Jej vznik sa spája s menom Davida Uhlířa, experta na regionálny rozvoj, ktorý prišiel s myšlienkou na vznik JICu na začiatku 21. storočia. Pre svoje vízie našiel podporu vo vtedajšom vedení kraja a odvtedy sa píše úspešný príbeh. 

Rok 2023 bol pre JIC významný nielen kvôli oslave druhej desaťročnice existencie. V spolupráci s českým architektonickým štúdiom KOGAA navyše dotiahol do úspešného konca už v poradí druhý projekt vlastných pracovných priestorov. Najnovšie priestory spoločnosti sa nachádzajú v brnianskom technologickom parku, ktorý vznikol už začiatkom 90. rokov 20. storočia.

Galéria

  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice

Technologický park sa nachádza na rozmedzí štvrtí Královo Pole a Medlánky. „Ide o ucelenú časť mesta Brna, kde sa nachádzajú firmy, fakulty univerzity, výskumné centrum CEITEC a ďalšie. JIC tu má teda sídlo úplne prirodzene, pretože to sú všetko dôležití aktéri inovačného ekosystému,” odôvodňuje výber lokality Petr Chládek, CEO spoločnosti.

Spolupráca medzi organizáciou a architektonickým štúdiom podľa neho prebiehala hladko aj vďaka tomu, že nejde o ich prvú spoluprácu. V minulosti architektonické štúdio pre spoločnosť navrhlo aj pomerne známu rekonštrukciu kreatívneho hubu KUMST v Brne. „KOGAA pre túto veľmi architektonicky cennú budovu z konca 20. rokov navrhla fantastický dizajn, ktorý rešpektuje genia loci, pracuje s princípmi udržateľnosti a zároveň bol z hľadiska nákladov veľmi racionálny,” popisuje predchádzajúcu spoluprácu Petr Chládek. Zároveň pripomína, že štúdio KOGAA je tiež klientom JICu. „Pomáhali sme im s niektorými aspektmi ich podnikania, takže aj oni poznajú veľmi dobre náš biznis, naše hodnoty a značku. Takže sme mali väčšiu istotu, že dobre porozumie našim potrebám,” dodáva. 

V prípade projektu JIC HQ ide o rekonštrukcie interiérov budovy postavenej v roku 2013, ktorá však svojou estetikou odkazuje skôr na 90. roky 20. storočia. V minulosti sa v objekte nachádzali predovšetkým laboratórne priestory, čo vo veľkej miere ovplyvnilo pôvodné dispozičné riešenie. Vďaka návrhu od KOGAA sa však tieto predtým jasne členené priestory po novom zmenili na otvorenejšie a kreatívnejšie.

Dizajn tak odráža misiu aj spôsob práce JICu. „Použili sme materiály, ktoré reflektujú potreby fungovania tímu a práce s klientmi. Okrem toho sme využili mnoho organických tvarov, aby sa ľudia v priestore cítili dobre, aby to podporovalo naše vzťahy s klientmi. Dizajn, navrhnutý organicky, môže potom viesť napríklad aj k lepším pracovným výsledkom, pretože podporuje budovanie kvalitných vzťahov,” zdôvodňuje unikátnosť projektu Petr Chládek.  

Okrem premyslenej dispozície projekt JIC HQ zaujme materiálovým a farebným riešením. Vo vstupnej časti sa dominantou stala stropná inštalácia z farebného plexiskla, ktorá reprezentuje identitu centra. V rôznych častiach interiéru zároveň nájdeme rôzne farebné schémy, od sýtočervenej až po žltú či modrú. „Každá farba, každý tón – modrá, červená, žltá – má svoj účel a podporuje určitú činnosť, ako je fokus, aktivizácia alebo relaxácia,” popisuje Chládek. Zároveň dodáva, že konkrétny výber farieb rešpektuje grafický manuál JICu. Za zásadné považuje aj to, že výsledné farebné spektrum a použité materiály boli vybrané na spoločnom workshope.  

Dôležitou súčasťou interiéru sú organicky tvarované priečky z plexiskla, ktoré vymedzujú jednotlivé pracovné a oddychové zóny. K zvýšeniu zvukovej izolácie navyše prispievajú aj farebné závesy. Tie môžu v prípade potreby slúžiť aj ako optické predelenie jednotlivých častí. Pri návrhu nových priestorov sa myslelo aj na udržateľnosť. Značná časť osvetlenia, niektoré kusy nábytku či povrchové úpravy boli ponechané vo svojom pôvodnom stave a stali sa plnohodnotnou súčasťou nového interiéru. 

Projekt JIC HQ vznikol na základe jedinečnej spolupráce medzi investorom a architektonickým štúdiom, ktorá vychádzala z predchádzajúcich pozitívnych skúseností oboch strán. „Hlavným prínosom tohto projektu je zladenie priestoru, v ktorom pracujeme s klientmi, s našou značkou, ktorá reflektuje kľúčové hodnoty ako otvorenosť a transparentnosť,” popisuje CEO JIC. Zároveň má byť tento projekt akousi motiváciou a inšpiráciou pre ich klientov k tomu, aby podobné pracovné priestory vyhľadávali aj pre svoje firmy. V neposlednom rade bolo cieľom projektu aj zlepšenie medzitímovej spolupráce a zvýšenie pracovného výkonu.  

JIC je v každom ohľade pre Bratislavu obrovskou inšpiráciou. Brno bolo vždy v tieni Prahy, vďaka podpore inovácií a využitiu potenciálu miestnych univerzít a inovačného ekosystému si však tvorí vlastnú značku - mladú, dravú a sebavedomú. V uplynulých rokoch tu vznikli firmy, ktoré boli schopné expandovať do sveta. Jihomoravské inovační centrum bolo pri štarte alebo raste mnohých z nich. Jeho nové atraktívne priestory sú miestom, kde sa rodí úspešné mesto budúcnosti. 

 

(JIC, KOGAA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube