Author photoAdrian Gubčo 21.03.2018 13:00

Obnova staromestských ulíc, marec 2018

S príchodom jari sa samosprávy pomaly púšťajú do obnovy komunikácii, predovšetkým ciest, ale aj chodníkov. Najviac peňazí do obnovy chodníkov bude tento rok investovať mestská časť Bratislava - Staré Mesto.

Mestská časť spustila tohtoročné opravy revitalizáciou Kýčerského a Povrazníckej ulice. Okrem obnovy povrchu vozovky by sa mali na celej Kýčerského a spodnej polovici Povrazníckej opraviť chodníky, pričom sa vydláždia betónovou dlažbou (Premac Klasiko). Mestská časť avizuje zlepšenie podmienok pre chodcov čiastočným rozšírením chodníka v niektorých úsekoch, či vybudovaním tzv. sloních uší, ktoré uľahčia prechádzanie cez cestu. Na Povrazníckej sa okrem toho mierne upraví parkovanie (namiesto boxov vzniknú parkovacie pásy) a niekoľko parkovacích miest dokonca pribudne, na Kýčerského sa vyrovná výšková úroveň chodníka a vozovky, ktorá bude jednosmerná (vstup od Žilinskej ulice). Práce by sa mali ukončiť v priebehu niekoľkých týždňov a po týchto uliciach budú nasledovať ďalšie.

Mestskej časti slúži ku cti, že sa pustila do komplexných opráv ulíc, teda vrátane chodníkov (narozdiel napríklad od Magistrátu). Pozitívom je aj fakt, že sa pokúša zvýšiť ich kvalitatívnu a estetickú úroveň dláždením, niekoľkými opatreniami v prospech chodcov či jasným vymedzením parkovacích miest.

Napriek tomu je zrejmé, že napriek dobrej snahe obnova nejde podľa akéhosi manuálu vysokej kvalitatívnej úrovne (vhodné by boli napríklad vyvýšené prechody či prídlažby a dláždené parkovacie miesta). Je to škoda, keďže Staré Mesto má aktuálne k dispozícii pomerne slušný objem finančných prostriedkov z vládnej dotácie. Zrekonštruovalo by sa tak síce menej ulíc, ale na takej úrovni, že by ďalšie investície do obnovených častí neboli potrebné ešte veľmi dlhé roky.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Kýčerského. Výšková úroveň chodníka a vozovky sa vyrovná, vozovka bude asfaltová. Na tomto mieste by sa úžasne hodila vejárová dlažba z čadičových kociek.
  • Povraznícka ulica. Parkovacie boxy sa zmenia na parkovací pás.
  • Slonie ucho na Povrazníckej zlepší prechod cez križovatku.
  • Rozšíriť by sa mal chodník na Povrazníckej v tomto úseku zo šírky 70 cm na 150 cm. Hoci nejde o ideálnu šírku (pražský Manuál tvorby verejných priestranstiev odporúča pre podobný typ ulice 2- až 3-metrovú šírku), pre chodcov pôjde o masívne zlepšenie, keď

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube