Author photoAdrian Gubčo 25.01.2019 14:45

Je rekonštrukcia Blumentálskej ohrozená?

Nedávno som písal o revitalizácii Blumentálskej ulice, ktorá patrí spomedzi iných rekonštrukcií ulíc v Bratislave k unikátnym. Ide o jeden z prvých príkladov skutočne kompletnej ulice, kde je každému vyhradený adekvátny priestor – peším, cyklistom, parkujúcim aj šoférujúcim. Napriek tomu je pokračovanie obnovy ohrozené.

Fotografia z 13.1.2019

Fotografia z 13.1.2019

Ako to je v Bratislave zvykom pri akýchkoľvek opatreniach, čo i len trochu sa dotýkajúcich parkovania či možnosti jazdiť autom, aj na Blumentálskej sa ozvala skupina ľudí, pre ktorú je nový stav neprijateľný, keďže znižuje komfort pre užívateľov automobilov.

Kameňom úrazu je úbytok parkovacích miest (približne o tretinu) v dôsledku transformácie parkovania z kolmého na pozdĺžne, ako aj zjednosmernenie ulice, čo predĺži jazdu automobilom o minútu či dve. Výmenou za to sa upravili chodníky, pribudla segregovaná cyklotrasa a odstránil asfalt okolo stromov, ktoré majú teraz lepšie podmienky pre rast a pohlcovanie vody. Ulica je celkovo bezpečnejšia a príjemnejšia.

Rekonštrukcia sa však zatiaľ zrealizovala len na jednej strane ulice v úseku medzi Floriánskym námestím a Vazovovou. Južná strana je ešte rozpracovaná, a podľa mojich informácií jej dokončenie určitú dobu potrvá, keďže nie je celkom vysporiadaný rozpočet na tento zásah. Bojovníci proti humanizácii ulice tento čas využili a oslovili časť miestnych poslancov.

Tí do veľkej miery nespokojencom vyhoveli a vyvinuli snahu, aby sa projekt zmenil, teda aby nezaniklo parkovanie na úkor cyklotrasy. V tomto zmysle sa na pôde Miestneho úradu Staré Mesto bude dokonca konať stretnutie, na ktorom sa má prebrať ďalšie smerovanie projektu.

Zmena projektu by bola veľmi smutným krokom, ktorý by bol fackou do tváre významnej časti miestnej komunity, ktorá za rekonštrukciu ulice v danej podobe dlhé roky bojovala. Je to zásluha práve veľmi silnej skupiny lokálnych aktérov, vďaka ktorým úroveň rekonštrukcie Blumentálskej presahuje akúkoľvek inú staromestskú ulicu v uplynulých rokoch (a to ich nebolo málo).

Už čoskoro sa tak ukáže, či boli sľuby o príjemnejšom, zdravšom a kvalitnejšom meste zo strany niektorých zastupiteľov hodnoverné a do akej miery preváži zodpovednosť a odbornosť nad populizmom a nekompetentnosťou.

Blumentálska ulica môže byť zároveň lakmusovým papierikom širších zmien, ktoré musia v Bratislave v blízkej budúcnosti nastať, ak chce metropola zvládnuť účinky klimatických zmien. Ak by humanizácia nemala vyjsť v prípade málo zaťaženej rezidenčnej ulice, radikálnejšie zásahy do dôležitých mestských tried sa môžu pre zbabelejších zastupiteľov stať strašiakom, ktorý nikdy nepodporia.

Taký postoj by bol pre Bratislavu fatálny.

 

Dátum stretnutia: 28.1.2019, 17:00, Staromestská sieň, Vajanského nábrežie 3

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube