Author photoMartina Gregová 31.05.2023 17:36

Čoraz krajšie Slovensko: Počet obnovených pamiatok rastie, najlepšie získali ocenenie

Obnova národných kultúrnych pamiatok je neľahký proces, ktorý je náročný po stránke časovej aj finančnej. Ocenenie Fénix - kultúrna pamiatka roka vzniklo s cieľom podporiť vlastníkov pamiatok, ktorí sa na túto cestu rozhodnú vydať.

Zdroj: VisitLiptov, kpr-fenix, Čierne Diery

Zdroj: VisitLiptov, kpr-fenix, Čierne Diery

V minulom roku bolo toto jedinečné ocenenie vyhlásené už po šestnásty krát. V tomto ročníku mohli byť do súťaže prihlásené tie objekty, pri ktorých bol proces komplexnej obnovy alebo jej ucelenej časti ukončený v rokoch 2021 a 2022. Tak ako po minulé roky, aj tentoraz boli hlavnými organizátormi súťaže Ministerstvo kultúry SR spolu s Nadáciou SPP.

Slávnostné udeľovanie tohtoročných cien prebiehalo na hrade Červený Kameň. Už tradične bolo počas slávnostného večera odovzdaných päť hlavných cien. Okrem toho bol vyhlásený aj Adept na cenu Fénix -kultúrna pamiatka roka.  

„Minulý rok nás prekvapili dve veci - rekordný počet prihlásených pamiatok a tiež veľký záujem ľudí, ktorí sa zapojili do hlasovania. To dokazuje skutočný záujem Slovákov o zachovanie kultúrneho dedičstva našej krajiny pre ďalšie generácie," vyjadrila sa Eva Guliková, správkyňa Nadácie SPP, pri zahajovaní tohto ročníka súťaže. Napokon sa do neho zapojilo celkovo 36 pamiatok. Spomedzi nich odborná porota vybrala 12 finalistov a následne udelila aj samotné ceny.  

Galéria

  • Kostol sv. Jána Krstiteľa v Liptovskom Jáne. Zdroj: visitliptov
  • Kostol sv. Jána Krstiteľa v Liptovskom Jáne. Zdroj: visitliptov
  • Meštiansky dom č.12 v Banskej Bystrici. Zdroj: kpr-fenix
  • Meštiansky dom č.12 v Banskej Bystrici. Zdroj: kpr-fenix
  • Mestská veža v Brezne. Zdroj: turisticky.sk
  • Mestská veža v Brezne. Zdroj: turisticky.sk
  • Kostol sv. Žofie v Zborove. Zdroj: Obec Zborov
  • Kostol sv. Žofie v Zborove. Autor: Maroš Černý
  • Železiareň v Betliari. Zdroj: Čierne diery

Zatiaľ čo v minulom ročníku sa do užšieho výberu dostalo hneď niekoľko objektov, nachádzajúcich sa na území Bratislavy, v tomto bol medzi prihlásenými dielami len jeden takýto objekt. Reč je o Žigmundovej bráne na Bratislavskom hrade, ktorej vlastníkom je Kancelária Národnej rady SR.  

 

Kostol sv. Jána Krstiteľa v Liptovskom Jáne. Zdroj: VisitLiptov

 

Cenu za komplexnú obnovu objektu si ale odniesla iná pamiatka - Kostol sv. Jána Krstiteľa v Liptovskom Jáne, ktorý pochádza z roku 1280. Jeho obnova prebiehala už od roku 2019, ukončená bola vlani. Počas pamiatkového výskumu sa našli hodnotné stropné trámy, okenné otvory či pôvodné nively portálu. Zachovali sa tiež gotické či neskororenesančné maľby, ktoré boli ukryté pod sekundárnymi vrstvami omietok. Obnova a reštaurovanie priniesli pamiatke hodnoverný historický výraz a zároveň umožnili prezentovať novoobjavené hodnotné nálezy. Kostol navyše získal aj Cenu nadácie SPP. Táto národná kultúrna pamiatka totiž z celkového počtu 61.969 hlasov získala až 16.351 hlasov. 

Cenu za čiastočnú obnovu ucelenej časti objektu získala obnova Meštianskeho domu č. 12, ktorý sa nachádza na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Prebiehala od roku 2017 až do roku 2022. Zámerom prác bolo zachovanie a rehabilitácia pamiatkových hodnôt objektu, avšak s prihliadnutím na jeho nové využitie. Vďaka obnove môže budova slúžiť svojej novej funkcii. V priestoroch meštianskeho domu sa po novom nachádza kaviareň a konajú sa v ňom aj kultúrne či spoločenské podujatia.

 

Mestská veža v Brezne. Zdroj: Turisticky.sk

 

Medzi ocenené objekty sa dostala aj Mestská veža v Brezne. Tá získala ocenenie za výnimočný počin záchrany pamiatky, jej obnovu a následné sprístupnenie verejnosti. Veža sa nad mestom týči už od roku 1830. Srdcom veže sú tri zvony, ktoré spolu vážia takmer dve tony. Najstarší a najväčší pochádza ešte z konca 18. storočia, teda obdobia pred samotnou výstavbou objektu. 

Obnova trvala od roku 2021 do roku 2022 a jej súčasťou bola výmena strechy, stabilizácia konštrukčných prvkov, obnova fasády, okien, dverí aj adaptácia interiéru na nové využitie. V súčasnosti sa spodných dvoch podlažiach nachádza turistické centrum, v zvyšných troch bude čoskoro umiestnená expozícia Horehronského múzea.  

Čestné uznanie odbornej poroty poputovalo do rúk obce Zborov, ktorej sa podarilo zachrániť a obnoviť Kostol sv. Žofie. Aj keď sa objekt začal rekonštruovať už v minulosti, v roku 2019 došlo k začatiu obnovy jeho interiéru. Vďaka iniciatíve miestnej farnosti aj samotnej obce sa podarilo obnoviť kamenné prvky, plastickú štukovú výzdobu a vnútornú výmaľbu.

 

Železiareň v Betliari. Zdroj: Čierne Diery 

 

Sošky sa v tomto ročníku dočkalo aj občianske združenie Čierne diery, ktoré iniciovalo záchranu národnej kultúrnej pamiatky, ktorá nesie názov Železiareň dom bytový v Betliari. Myšlienkou občianskeho združenia je historickú stavbu zrekonštruovať tak, aby si zachovala svoju pôvodnú funkciu bývania a nezostala chátrať. „Po rekonštrukcii byty poskytneme na nájomné bývanie za dostupnú cenu pre ľudí, ktorým to pomôže alebo, naopak, ktorí pomôžu regiónu," priblížil hlavnú myšlienku projektu Martin Lipták, spoluzakladateľ združenia. 

Obnova národných kultúrnych pamiatok je náročnou úlohou. Napriek tomu sa zdá, že sa postoj obyvateľov krajiny k pamiatkam zlepšuje. Ako napokon konštatuje Eva Guliková, každý rok sa do snahy o zisk ocenenia prihlasuje viac a viac diel. Ide o jasný dôkaz toho, že propagovanie obdobných iniciatív má význam. Napokon, vyspelosť národa sa posudzuje aj podľa starostlivosti o vlastné dedičstvo. 

 

(kpr-fenix, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube