Author photoAdrian Gubčo 05.11.2018 08:20

Construction update: Sky Park, 30.10.2018

Projekt Sky Park od developera Penta Real Estate rastie každým dňom. Prvá z rezidenčných veží už čoskoro dosiahne plnú výšku a bude tak dokončená jej hrubá stavba. Kľúčový prvok nového bratislavského downtownu začína získavať svoju podobu.

Veža II, ktorá je v najvyššom štádiu výstavby, má už dokončené všetky rezidenčné podlažia a pracuje sa na technických podlažiach. Dobre viditeľné je už postupné zaobľovanie budovy smerom k vrcholu, čo má v spojení s jej pôdorysným tvarom a výškou viesť k elegantnému výrazu celej stavby. Na nižších podlažiach sa naplno pracuje na inštalovaní exteriérových obkladov z betónu.

Podobne aj ostatné veže postupne rastú a sú približne v dvoch tretinách výšky. Dosiahnutie hrubej stavby sa v tomto prípade očakáva až v druhom kvartáli roku 2019. Tak či onak, už teraz začínajú byť výrazné v panoráme mesta a viditeľné aj zo vzdialenejších lokalít. Stavebníci aj na týchto budovách realizujú inštaláciu obkladu.

V realizácii je okrem toho ešte jedna z administratívnych veží (detailnejšie informácie tu) a rekonštrukcia Jurkovičovej teplárne (viac tu). Tieto práce sú zatiaľ spoza hraníc staveniska menej viditeľné, veža sa zakladá a na teplárni sa postupne spúšťa obnova fasády.

Sky Park je jeden z najväčších aktuálne rozostavaných projektov v Bratislave, kde v troch 31-podlažných vežiach s výškou 105 metrov vzniká 786 bytov, v administratívnej budove s 18 nadzemnými podlažiami 31-tisíc metrov štvorcových kancelárskych priestorov a ďalších 5-tisíc v Jurkovičovej teplárni. V parteri jednotlivých objektov sa bude nachádzať 7-tisíc metrov štvorcových retailu, budovy budú navyše osadené v parku o celkovej výmere 3,5 hektára.

Napriek daným číslam by mal mať Sky Park, podľa predstavy jeho tvorcov, charakter vzdušnej a elegantnej mikroštvrte. S postupným rastom projektu sa táto vízia zdá reálna a ukazuje sa tak kvalita štúdia, ktoré projekt navrhuje, teda Zaha Hadid Architects. To zvíťazilo v architektonickej súťaži, ktorú developer organizoval už v roku 2010. Landscape architektúra vychádza z pera britskej kancelárie Marko&Placemakers.

S postupným budovaním Sky Parku je čoraz zreteľnejšie, že Bratislava sa stáva mestom výrazne odlišným (s výnimkou Varšavy) od iných stredoeurópskych miest. Nové veže, ktoré pribúdajú v lokalite nového komerčného centra mesta (alebo downtownu), sú a zostanú symbolom sebavedomia a dynamiky, s akou sa metropola Slovenska transformuje.

Dá sa predpokladať, že v budúcnosti sa bude na obdobie, ktoré aktuálne prežívame, nahliadať ako na jedno z najzásadnejších, ale aj najúspešnejších v novodobom vývoji mesta.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Nové bratislavské zákutia. Všetko na fotke vzniklo v posledných niekoľko rokoch
  • Veža II už dosahuje takmer plnú výšku
  • Inštalácia obkladu
  • Veža II z Továrenskej ulice
  • Veža II z Karadžičovej
  • Jeden z najvýraznejších pohľadom na Sky Park sa ponúka z vyústenia Továrenskej na Karadžičovu
  • Budovy obrastajú objekt Jurkovičovej teplárne
  • Pohľad od Eurovey
  • Na veži II sa budujú technické podlažia
  • Pohľad od Bottovej ulice
  • Nové bratislavské veže
  • Sky Park viditeľný z diaľky - v tomto prípade od Prievozskej ulice
  • Zdroj: Penta Real Estate

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube