Author photoAdrian Gubčo 23.07.2019 14:35

Výhľady zo Sky Parku, júl 2019

Jedným z kľúčových benefitov projektov výškovýych budov v Bratislave sú výhľady a rozostavaný development Sky Park spoločnosti Penta Real Estate nie je výnimkou. Hoci som už výhľady z projektu priniesol v minulosti, je zaujímavé si pripomenúť pohľady aj počas leta, zvlášť ak nastali vo viacerých lokalitách zmeny súvisiace s pokračujúcim rozvojom Bratislavy.

Výhľady boli fotografované predovšetkým z 24. podlažia veže C a čiastočne z 29. podlažia veže B. V prípade druhého menovaného miesta fotenia ide o výhľady z exkluzívneho penthousu, ktorý patril v čase predaja asi k najdrahším nehnuteľnostiam v Bratislave.

Majiteľ (penthouse už je predaný) bude mať vynikajúce výhľady na centrum mesta, staré aj nové, no dobré výhľady sú aj z nižších podlaží – napríklad Bratislavský hrad vidno v podstate už od tretieho nadzemného (teda prvého rezidenčného) podlažia, hoci naozaj dobré sú približne od piateho-šiesteho, kde už Sky Park prevyšuje blízku zástavbu.

Po dokončení a odovzdaní prvých bytov v priebehu roku 2020 budú rezidenti pozorovať postupný rozvoj blízkeho okolia, ktoré sa stáva jadrom novej Bratislavy.

 

Výstavba Stanice Nivy

 

Ako prvá bude dokončená výstavba kancelárskej veže Nivy Tower, ktorá je s výškou 125 metrov aktuálne najvyššou budovou Slovenska. Po nej bude nasledovať súvisiaca Stanica Nivy, z ktorej bude zo Sky Parku viditeľná najmä strešná záhrada, resp. park, ktorý bude súčasťou ponuky tohto najnovšieho bratislavského nákupného centra. Developerom je HB Reavis.

Ten istý developer sa pripravuje aj na asanáciu kancelárskeho komplexu Apollo Business Center, kde vznikne Nové Apollo. V blízkej lokalite Mlynské Nivy – Západ sa okrem toho očakáva vznik viacerých polyfunkčných projektov, vrátane výškových budov. Už rozostavaná je veža Discovery Residence, súťaže boli vypísané na BBC VI alebo Pri Mlynoch.

Viacero výškových budov vzniklo nedávno aj v okolí Bajkalskej ulice v rámci výstavby Národného futbalového štadióna, vznik ďalších sa očakáva pri Trnavskom mýte. Všetky tieto lokality možno považovať za akési novovznikajúce subcentrá Bratislavy, prípadne sa nachádzajú v dotyku s kľúčovými dopravnými osami, preto tvoria prirodzené póly rozvoja.

Na druhej strane, z výšky menej viditeľné, no významné zmeny prebiehajú v starších častiach mesta, ktoré prechádzajú postupnou revitalizáciou. Tieto snahy chce Hlavné mesto podporiť obnovou kľúčových verejných priestorov, v najbližšej dobe najmä rekonštrukciou Námestia SNP, Komenského námestia či podmostia Mosta SNP, na ktoré chce vyhlásiť architektonické súťaže. Úpravám verejných priestranstiev majú sekundovať developeri, avizujúci rozšírenie dunajskej promenády v pokračovaní Eurovey alebo samotná Penta Real Estate v prípade Sky Parku.

 

Okolie Trnavského mýta prejde čoskoro veľkými zmenami

 

Bratislava sa každopádne výrazne mení – a to k lepšiemu. Obraz mesta z výšky už čoskoro potvrdí fakt, že v Európe je len málo miest, ktoré prešli tak radikálnou transformáciou a takisto je len málo miest, ktoré by ňou tak získali. Metropola má pred sebou obrovské množstvo výziev, no za sebou úspešný príbeh a skúsenosť mesta, ktoré dokázalo veľmi rýchlo získať novú príťažlivosť, charakter a kvalitu.

 

Fotografie z 4.7.2019. 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Bratislavský hrad a historické centrum mesta
  • Panorama Towers, v strede záberu bude v budúcnosti dominovať mrakodrap Eurovea Tower
  • Landererova 12, nové sídlo Európskej pracovnej agentúry
  • Zimný prístav. Hoci je jeho transformácia ešte ďaleko, je pravdepodobné, že sa jedného dňa premení na mestskú štvrť
  • V budúcnosti v tomto smere vyrastie mestská štvrť Nové Lido
  • Slovenské národné divadlo, srdce nového centra mesta
  • Mlynské Nivy - Západ
  • Ružinov a veže v Ružovej doline
  • Výškové budovy v okolí Bajkalskej a východne od Trnavského mýta
  • Pohľad smerom k Trnavskému mýtu
  • Slavín, Národná banka Slovenska a vrchné podlažia Twin City Tower
  • Kamzík a meniace sa vinohrady
  • Husto zastavané staršie časti mesta
  • Jakubovo námestie a Dunajská štvrť
  • Výškové budovy nového bratislavského centra - Twin City Tower, VÚB banka, City Business Center
  • Stanica Nivy

Súvisiace články

Výhľady z Tower 115

27.09.2018 15:00:00 Adrian Gubčo

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube