Author photoAdrian Gubčo 18.07.2019 15:10

Na Bazovej vznikne polyfunkčný dom, developer žiada o územné rozhodnutie

Na Bazovej ulici, na rozhraní Starého mesta a Ružinova, sa pripravuje výstavba nového polyfunkčného objektu. Developer Guin, s.r.o., žiada o vydanie územného rozhodnutia na dom, ktorý nadviaže na podobný projekt z nedávnej minulosti, čím dochádza k transformácii existujúceho brownfieldu.

Lokalita, kde vznikne nový projekt. Zdroj: Google Maps

Lokalita, kde vznikne nový projekt. Zdroj: Google Maps

Bazová ulica patrí k dosiaľ „neprebudeným“, no potenciálne atraktívnym uliciam na rozhraní hustej zástavby Starého mesta a postupne sa rozvoľnujúcej ružinovskej štvrte Nivy. So zastavovaním niekdajších priemyselných areálov vo vnútornom meste – napríklad Steinu alebo tabakovej továrne medzi Mýtnou a Radlinského, kde vznikol projekt Blumental, je priestor medzi Záhradníckou a Kulíškovou s Bazovou v strede ďalším miestom, kde bude atraktívne rozvíjať polyfunčknú zástavbu.

V uplynulom období už niekoľko zásahov prebehlo – na nároží Koceľovej a Bazovej vznikol Bytový dom Koceľova a vo dvore, kde má vzniknúť aj aktuálny projekt, vznikol menší bytový dom od tých istých autorov.

Nový vstup do prostredia nahradí starší dvojpodlažný objekt s valbovou strechou, ktorý bude asanovaný. Na jeho mieste vznikne podľa záväzného stanoviska Hlavného mesta päťpodlažný dom s plochou strechou. Na prvom nadzemnom podlaží sa bude nachádzať parkovanie a kancelárie, na zvyšných podlažiach vznikne 20 jednotiek pre prechodné ubytovanie – apartmánov. Parkovanie bude riešené predovšetkým na teréne na pozemku, ku ktorému má investor spoluvlastnícky podiel a kde sa nachádza 54 parkovacích miest.

Vizualizácie projektu dosiaľ neboli zverejnené, za architektúrou by však mala stáť kancelária Krajčí – Gaňo Architects, ktorá navrhla aj susednú novostavbu. Za sebou však má najmä realizácie rodinných domov, preto nepredpokladám špičkovú úroveň tohto projektu.

V prípade skorého vydania územného rozhodnutia a následného stavebného povolenia predpokladám, že výstavba by mohla prebehnúť medzi rokmi 2020-2022.

 

Susedná realizácia od tých istých autorov, nový projekt vznikne na mieste zanedbaného objektu vzadu 

 

Rozvoj v území má tak zatiaľ skôr takúto fragmentovanú podobu, kedy tu nové projekty budujú najmä menší investori. Prítomnosť menších firiem nemusí byť v princípe vôbec na škodu, chýba však silnejšia vízia a z toho vyplývajúca regulácia, ako sa má lokalita rozvíjať. Výsledkom je vznik navzájom nesúvisiacich developmentov, ktoré nevytvárajú spoločný harmonický obraz mestského prostredia, čo sa v tomto prípade pravdepodobne stane, keď na susednom pozemku vybuduje svoj zámer spoločnosť Gefamin.

V daných prípadoch je preto najvhodnejšia prítomnosť veľkého developera, ktorý rozvíja komplexný development a tvorí základ celej štvrte, tak ako sa to podarilo pri vyššie zmienených projektoch Stein2 alebo Blumental. Najvýznamnejší bratislavskí developeri sa okrem toho v čoraz väčšej miere spájajú aj s kvalitnými architektonickými kanceláriami, úroveň jednotlivých zámerov tak rastie.

Lokalita v okolí Bazovej ulice tak stále ostáva pomerne prehliadaná a parcely ostávajú rozdrobené. Zásadný impulz zo strany veľkých developerských spoločností neprichádza a prísnejšou reguláciou sa nezaoberá ani mestská časť, ani Hlavné mesto. Posledný menovaný aktér sa však v konečnom dôsledku môže stať kľúčovým hráčom – v jeho vlastníctve totiž ostáva celý areál bývalých technických služieb, ktorý hľadá svoj účel.

Model, v rámci ktorého by tu mesto samé rozvinulo polyfunkčnú zástavbu v podobe mestských bytových domov či verejného priestoru by mohol byť práve tým katalyzátorom, ktorý otočí pohľad investorov týmto smerom. Pre budúcu Bratislavu, kde okolie Karadžičovej ulice bude tvoriť jednu z jej hlavných urbanistických osí, by to bolo pozitívne.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Súvisiace články

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube