Author photoAdrian Gubčo 28.08.2018 13:00

Bude z Astórie Národná kultúrna pamiatka?

Na dnešnej tlačovej konferencii predstavili zástupcovia Bratislavy - hlavné mesto SR a Divadla Astorka Korzo 90 iniciatívu vyhlásiť budovu niekdajšej kaviarne Astória za Národnú kultúrnu pamiatku (NKP) a obnoviť v nej kultúrne aktivity. Budova je vo vlastníctve spoločnosti Gallard, s.r.o., nástupcu neslávne známeho developera I.P.R. Slovakia.

Zdroj: Google Street View

Zdroj: Google Street View

Objekt Astórie vznikol v roku 1925 pre účely kaviarne Astória, ktorá sa okamžite po svojom vzniku stala epicentrom života bratislavskej medzivojnovej intelektuálnej elity. Vo svojom čase šlo o jedinečnú stavbu, keďže vnikla spočiatku výlučne pre danú funkciu, pričom významní architekti Friedrich Weinwurm a Ignác Vécsei jej dodali typický moderný a čistý ráz, ktorým sa zapísali do dejín slovenskej architektúry. Kultúrny význam budova získala aj v postsocialistickom období, kedy tu sídlilo populárne divadlo, no v roku 2004 bola s prísľubom rekonštrukcie budova uzavretá a odvtedy chátra.

Snaha o vyhlásenie za NKP sa preto javí ako logická, no podobne ako v prípade vyhlásenia Mosta SNP za NKP, vrátane mostných estakád a nájazdov, aj toto by mohlo byť problematickejšie. Treba totiž povedať, že medzivojnoví architekti pôvodne nezamýšľali vybudovať len relatívne malý, dvojpodlažný dom, ale dobudovať ho na plnohodnotný mestský dom so šiestimi nadzemnými podlažiami, pričom nad kaviarenskou časťou by sa nachádzali priestory pre byty či kancelárie. Budova by takýmto spôsobom uzavrela blok, navytvárala efekt prieluky a vhodným spôsobom maximalizovala využitie exponovaného centrálneho pozemku.

Developer I.P.R. Slovakia v čase výstavby susedného komplexu Astoria Palace avizoval, že plánuje stavať jeho ďalšiu fázu práve na mieste "Astorky", pričom chce čiastočne využiť medzivojnový Weinwurmov a Vécseiho dizajn. Nanešťastie sa však ukázala táto spoločnosť ako neschopná projekt pripraviť a realizovať, hoci idea ako taká to bola vynikajúca. Aktuálna iniciatíva vyhlásiť budovu za NKP snahe o dokončenie projektu v zmysle pôvodných myšlienok jedných z najvýznamnejších slovenských architektov uštedrí vysoko pravdepodobne smrteľnú ranu.

Je prirodzené, že dnes by už projekt nemohol stopercentne vychádzať zo zámeru spred takmer storočia a musel by viac odrážať súčasné nároky na parkovanie či hygienu. Napriek tomu sú pôvodné myšlienky platné aj dnes a prípadná prestavba nevylučuje možnosť zriadenia divadla a kaviarne, čo je koniec-koncov typický prvok mnohých mestských budov v centrách metropol.

Takisto to ani nevylučuje možnosť rešpektovania historickej architektúry, ktorá sa môže - po plnom dokončení vychádzajúc z pôvodnej idey - stať skutočne Národnou kultúrnou pamiatkou ako vzorový veľkomestský polyfunkčný dom s pečaťou Friedricha Weinwurma a Ignáca Vécseiho.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Astória (Astorka) - súčasný stav. Zdroj: Google Street View
  • Pôvodný projekt Friedricha Weinwurma a Ignáca Vécseiho z roku 1930, z výstavy Architekt Friedrich Weinwurm: Nová cesta, konanej v prvej polovici tohto roka v Slovenskej národnej galérii.
  • Projekt Astoria Palace 2. Zdroj: I.P.R. Slovakia

Súvisiace články

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube