Author photoAdrian Gubčo 25.10.2018 09:30

Construction update: Bory Bývanie & Svet zdravia, 19.10.2018

Bory, masívny zámer novej štvrte na severozápadnom vstupe do Bratislavy od developera Penta Real Estate, sa pomaly začína stávať realitou. Po nákupnom centre a sérii retailových boxov sa v oblasti realizujú aj iné funkcie: bývanie v podobe súboru Bory Bývanie (I. etapa) či zdravotníctvo v podobe nemocnice Svet zdravia.

Bory Bývanie sú už vo výstavbe nejakú dobu a aktuálne sa už finišuje s dokončovaním fasád jednotlivých objektov. Tých je celkovo deväť, hoci pôvodné plány hovorili o desiatich domoch. To však bolo zablokované mestskou časťou Lamač kvôli problémom s určením vlastníctva k stavebnej parcele.

Nateraz tak vzniká 287 bytov v rámci strednopodlažnej riadkovej zástavby, vloženej do parkovo upravenej zelene. Snahou developera bolo poskytnúť cenovo dostupnejšie bývanie, štandard je teda skôr priemerný, výnimku tvoria strešné penthousy na niektorých z domov. Každopádne, klienti odpovedali kladne, podľa oficiálnej webstránky projektu je voľný už len jeden byt. Občianska vybavenosť je riešená v rámci neďalekého Bory Mall, parkovanie je riešené v podzemí aj na povrchu. Celkovo vznikne 466 parkovacích miest. Architektom je štúdio ADOM M STUDIO, dokončenie developer očakáva ešte v priebehu tohto roka, hoci sťahovanie obyvateľov prebehne až na budúci rok.

V neveľkej vzdialenosti od prvej obytnej fázy a priamo naproti nákupnému centru sa začali výkopové práce aj pre nemocnicu Svet zdravia. Developer ju označuje za "nemocnicu novej generácie" a má ísť o najmodernejšie zariadenie svojho druhu na Slovensku. Obsahovať by mala 14 operačných sál a 400 lôžok, najlepšie vybavenú pôrodnicu, urgent a ďalšie zariadenia. Odhadované náklady sú takmer 200 miliónov eur, pracovať tu má až 1.200 ľudí. Na návrh nemocnice developer zorganizoval architektonickú súťaž, v ktorej zvíťazili špecialisti z kancelárie Dutch Health Architects. Dokončenie výstavby sa očakáva v roku 2020, prví pacienti začnú byť liečení v roku 2021.

Okrem týchto dvoch častí Borov sa prebúdzajú aj iné sektory - v prípade Bory Bývanie II sa už zhŕňa ornica, podobne aj v prípade výstavby Bory Business Park, série administratívno-skladových budov. V projektovej príprave sú III. rezidenčná etapa, nový hotel, administratívna budova a kancelársky komplex. Bory tak získavajú aspekty skutočne polyfunkčnej zóny.

Zatiaľ chýbajúcim aspektom je zreteľnejšia urbanistická myšlienka v podobe jasného zostavovacieho plánu, ktorá by tieto postupne budované zóny zjednocovala a dodávala im jasnejší rámec. Doteraz prezentované vizualizácie celej štvrte boli developerom označované len za ilustračné a realita ukazuje, že to je naozaj tak. Vďaka tomu zatiaľ chýba určenie hlavných osí, kľúčových verejných priestranstiev či koridorov verejnej dopravy.

Napriek tomu, ambíciou Borov je premeniť sa na plnohodnotnú mestskú štvrť na vysokej úrovni. Cesta k tomuto cieľu však bude zrejme ešte dlhá.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Pohľad na Bory Bývanie, I. fáza, od poľa, kde vznikne III. fáza
  • Bory Bývanie, I. fáza. Časť domov obsahuje strešné penthousy
  • Na tejto novej ulici, zatiaľ nepomenovanej, by v budúcnosti mala pribudnúť zastávka MHD
  • Pohľad na Bory Bývanie, I. fáza, od poľa, kde vznikne III. fáza
  • Pohľad na Bory Bývanie, I. fáza, od poľa, kde vznikne III. fáza
  • Výstavba nemocnice Svet zdravia
  • Výstavba nemocnice Svet zdravia
  • Bory Bývanie, I. fáza. Zdroj: Penta Real Estate
  • Nemocnica Svet zdravia. Zdroj: Svet zdravia
  • Zatiaľ najaktuálnejšia vizualizácia celých Borov. Zdroj: Penta Real Estate

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube