Author photoAdrian Gubčo 02.05.2023 09:17

Špičkový developer sa vracia. Prvý projekt získal v Dúbravke, zamenil ho s policajtmi

Na bratislavský trh sa po dlhšej prestávke vracia popredný český developer, známy komplexnými projektami budovania celých štvrtí. V slovenskej metropole zatiaľ začína skromne. Prvým projektom bude pravdepodobne modernizácia ubytovne Saratov v Dúbravke. Získal ho zámenou majetku s policajtmi.

Súčasná podoba ubytovne Saratov. Zdroj: Google StreetView

Súčasná podoba ubytovne Saratov. Zdroj: Google StreetView

Ako oznámilo Ministerstvo vnútra SR, nedávno sa mu podarilo zabezpečiť dôstojné ubytovanie pre policajtov. Ako konštatuje, hlavným zámerom je splnenie zákonnej povinnosti zabezpečenia ubytovania príslušníkom Policajného zboru, ktorá prispieva k stabilizácii Policajného zboru, a zároveň zvýšiť záujem uchádzačov o túto prácu.

Doterajšie možnosti boli nedostatočné a na zlej úrovni. Pre ubytovanie policajtov slúžila ubytovňa Saratov, mohutná a značne zanedbaná budova na Saratovskej ulici v Dúbravke, naproti rovnomennému obchodnému domu. Objekt bol uzatvorený hygienikom, čo nie je s ohľadom na jeho stav prekvapivé. Namiesto toho Ministerstvo vnútra získalo 50 nových apartmánov v Rači* s jedno- a dvojizbovými apartmánmi. Tieto už majú byť na úrovni 21. storočia.

K novému ubytovaniu sa podarilo Ministerstvu vnútra dostať zámenou nevyužívaného majetku. Konkrétne ide o rodinný dom s pozemkom v mestskej časti Lamač a o zmieňovanú ubytovňu Saratov. „Ubytovanie pre policajtov sa dlhé roky neriešilo, som rád, že sa nám aj v tejto oblasti podarilo posunúť vpred. Nové priestory budú dôstojným ubytovaním pre príslušníkov Policajného zboru v hlavnom meste bez toho, aby museli do Bratislavy dochádzať," povedal minister vnútra SR Roman Mikulec.

Galéria

  • Smíchov City. Zdroj: Sekyra Group
  • Smíchov City. Zdroj: Sekyra Group
  • Smíchov City - centrála Českej sporiteľne. Zdroj: Sekyra Group
  • Rohan City. Zdroj: Sekyra Group
  • Rohan City. Zdroj: Sekyra Group
  • Rohan City. Zdroj: Sekyra Group
  • Rohan City. Zdroj: Sekyra Group

Ministerstvo pripomína, že na zámene navyše finančne získalo. Rozdiel v cene zamieňaných nehnuteľností predstavuje sumu vo výške 629.000 € v prospech rezortu vnútra. „Spoločnosť, s ktorou sme zámenu realizovali, zároveň zmluvne deklarovala, že rozdiel v cene zamieňaných nehnuteľností v hodnote 629.000 € si nebude voči ministerstvu vnútra uplatňovať. Ministerstvo vnútra tak podľa znaleckých posudkov zámenou získalo do správy finančne hodnotnejší majetok," vysvetlil štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Tomáš Oparty.

Ministerstvo vnútra SR dodáva, že sa od roku 2020 intenzívne zaoberá požiadavkami na zabezpečenie ubytovania pre príslušníkov Policajného zboru v Bratislavskom kraji. „V tejto súvislosti sme začali postupne určovať vhodný prebytočný nehnuteľný majetok štátu v správe ministerstva, ktorý by bol adekvátny na zámenu,“ hovorí Oľga Grausová, generálna riaditeľka Sekcie ekonomiky Ministerstva vnútra SR. „Za cieľ sme si zvolili získať do správy čo najväčší počet jednotlivých ubytovacích jednotiek, ktoré by v najväčšej miere uspokojili potreby pre zabezpečenie ubytovania policajtov.“ Malo by ísť predovšetkým o apartmánové nebytové priestory.

Do budúcna sa navyše pripravuje rekonštrukcia jednotlivých ubytovní na hotelové typy s apartmánmi. Sekcia ekonomiky MV SR aktuálne pracuje na koncepcii a analýze súčasného stavu ubytovní a bytov pre policajtov na celom Slovensku, pričom pripravuje nový harmonogram postupnej modernizácie vybratých objektov. Súčasťou analýzy sú aj odhady potreby finančných prostriedkov.

 

Prvá etapa Smíchov City, "vzorového developmentu" aj podľa zástupcov Prahy. Zdroj: Sekyra Group

 

Ide o zaujímavú informáciu, z pohľadu rozvoja mesta je však možno ešte zaujímavejší pohľad na zamieňajúceho. Podľa katastra ide o firmu Sekyra Group Development s.r.o. – teda o slovenskú odnož známej českej developerskej spoločnosti Sekyra Group. Firma českého miliardára a filantropa Luděka Sekyru je na trhu aktívna už od roku 1996 a za túto dobu zrealizovala už viacero známych pražských rezidenčných aj kancelárskych projektov. V poslednej dobe pristúpila k realizácii mohutných polyfunkčných štvrtí na vysokej úrovni.

Jednou z nich je Smíchov City, teda masívna transformácia okolia bývalej železničnej stanice Smíchov v rovnomennej pražskej štvrti. Nielen developer, ale aj samotné mesto či mestská časť označujú Smíchov City za vzorový development 21. storočia, čo je dané dôrazom na ľudskú mierku, blokovú zástavbu, miešanie funkcií, aktívne prízemie, bohatú architektonickú variabilitu aj preferenciu peších a cyklistov. Vo výsledku ide o jeden z najväčších projektov v Prahe v posledných desaťročiach. Prvé časti sú už vo výstavbe.

Rozsiahly a komplexný má byť aj projekt Rohan City na otvorenom priestranstve medzi štvrťou Karlín a Vltavou. Na podobe štvrte sa opäť intenzívne spolupracovalo so samosprávou. Výsledkom kooperácie je hladšie povoľovanie, rýchlejšia zmena územného plánu a príspevok investora vo forme prostriedkov na výstavbu novej, architektonicky príťažlivej školy. Investor s mestom intenzívne komunikuje aj pri príprave zóny Žižkov City, ktorá prinesie transformáciu bývalej nákladnej stanice.

Na Slovensku sa firma pohybovala už dávnejšie. V Mlynskej doline zrealizovala nákupné centrum Galéria Cubicon, doplnené o prvú rezidenčnú etapu. Následne sa však v roku 2011 stiahla, pričom novému vlastníkovi (spoločnosti JF Hamilton) odpredala pozemky či zámery v susedstve Cubiconu (kde už vnikla druhá a tretia etapa), Bratislavskú cvernovú továreň (kde dnes rastie Zwirn) alebo pozemky na Starohorskej, ktoré sa aktuálne chystá prebudovať Alto Real Estate.

Dnes sa vracia v odlišnej trhovej situácii, hoci tak vtedy, ako aj teraz platí, že trh ovládajú silní domáci hráči. Bratislava však stojí pred mimoriadnymi výzvami, súvisiacimi s potrebou zabezpečiť väčšie množstvo bývania pre desaťtisíce ľudí. Prítomnosť skúseného developera, schopného realizovať celé mestské zóny a na vysokej úrovni, by mohla byť pozitívnou správou. Ďalšie Smíchov City snáď vznikne na niektorom z početných bratislavských brownfieldov.

 

*Podľa všetkého by malo ísť o objekt ABCamp. Oficiálne ide o administratívnu budovu. 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube