Author photoMartina Gregová 29.04.2024 19:06

Vzdelávanie ako absolútna priorita. Najprestížnejšie ocenenie EUMies Awards vyhrali projekty, na aké sa na Slovensku zabúda

Už pri vyhlásení finalistov ocenenia EUMies Awards 2024 bolo citeľné silné zastúpenie vzdelávacích objektov. Z troch finalistov napokon Európsku cenu za architektúru získali dve projekty tohto typu. Odbornej a laickej verejnosti tak nastavili pomerne jasné zrkadlo - tradičné vzdelávacie inštitúcie dnes už nie sú schopné reagovať na súčasné trendy v architektúre, udržateľnosti ani vo výučbe.

Autori: Jesús Granada, Iwan Baan

Autori: Jesús Granada, Iwan Baan

Ocenenie EUMies Awards je považované za najprestížnejšie medzinárodné architektonické ocenenie nielen v Európe, ale aj vo svete. Nominácie na túto cenu sú vždy prierezom toho najlepšieho, čo za posledné roky vzniklo na poli európskej architektúry.  

V tomto ročníku bolo nominovaných celkovo 362 diel z 38 európskych krajín. Slovenskú architektúru zastupovalo šesť realizácií. Nominovala ich Slovenská komora architektov, v spolupráci s dvoma nezávislými expertmi, menovanými Nadáciou Miesa van der Rohe.  

Do užšieho výberu v rámci ocenenia sa následne dostalo sedem finalistov. Slovenské diela sa medzi nich síce neprebojovali, no v širšom výbere sa nachádzala rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie. Z nášho regiónu sa do finále obnova historickej budovy bývalých bitúnkov v Ostrave. Za jej návrhom stojí kancelária KWK Promes. Súčasťou regenerácie však nebol len samotný pamiatkovo chránený objekt bývalých bitúnkov, ale aj priestranstvo, ktoré ho obklopuje. V priestoroch bývalých bitúnkov po novom sídli Galéria súčasného umenia Plato.   

Galéria

  • Autor: Ivan Baan
  • Autor: Ivan Baan
  • Autor: Ivan Baan
  • Autor: Ivan Baan
  • Autor: Jesús Granada
  • Autor: Jesús Granada
  • Autor: Jesús Granada
  • Autor: Jesús Granada

25.4.2024 sa v budove CIVA v Bruseli konalo podujatie, počas ktorého boli vyhlásení víťazi tohtoročnej ceny EUMies Awards. „Architektúra je základnou súčasťou nielen našej európskej kultúry, ale aj trvalo udržateľného rozvoja a blahobytu ľudí. Víťazi za rok 2024 to demonštrujú veľmi jasne. Ich diela odrážajú princípy Nového európskeho Bauhausu a prinášajú zelený prechod do každodenného života ľudí a obytných priestorov,“ zhodnotila víťazné diela Iliana Ivanova, komisárka pre inovácie, kultúru, vzdelávanie a mládež.  

Prvým oceneným dielom je Študijný pavilón Technickej univerzity v nemeckom meste Braunschweig. Jeho autormi sú Gustav Düsing a Max Hacke. Budova priniesla do univerzitného areálu nové študijné pracovné priestory, určené študentom všetkých fakúlt. Študentský pavilón má kompaktný štvorcový pôdorys a celkovo dve nadzemné podlažia. Celková podlažná plocha objektu dosahuje tisíc metrov štvorcových a náklady na jeho výstavbu sa vyšplhali na sumu približne 5,2 miliónov eur. 

Ide o inovatívny a vysoko flexibilný vzdelávací priestor, ktorý podporuje sociálnu výmenu a interdisciplinárne vytváranie vedomostí medzi študentmi a učiteľmi. V podstate otvorený vnútorný priestor tvorí séria plošín a mostíkov, navzájom prepojených sériou úzkych schodísk. „Vďaka tejto flexibilite pôdorysu je budova efemérna a citlivá, čo zaisťuje jej relevantnosť na dlhú dobu. Namiesto pevných stien boli vyvinuté zóny, ktoré sú prístupné po ich vlastných schodoch a vchodoch, čím sa vytvorili odlišné oblasti, ktoré pozývajú na rôzne aktivity,” popisujú architekti.  

Budova disponuje tienenou, plne sklenenou fasádou, vďaka ktorej sa študentom naskytnú nerušené výhľady do okolia. Zaujímavá je aj hybridná konštrukcia pavilónu, ktorá je plne demontovateľná. Okrem toho sa študijný pavilón spolieha na zásobovanie teplom, ktoré je z 80% z obnoviteľných zdrojov. 

 

Knižnica Gabriela Garcíu Márqueza v Barcelone. Autor: Jesús Granada

 

Druhým oceneným dielom je Knižnica Gabriela Garcíu Márqueza v Barcelone. Navrhlo ju štúdio SUMA Arquitectura. Táto architektonicky výnimočná budova priniesla svojim autorom prvenstvo v rámci kategórie Emerging Architecture, čo je kategória venovaná architektom pod 40 rokov. Ide o jednu z mnohých vzdelávacích inštitúcií, ktoré boli za posledné tri roky postavené na území Barcelony. Mesto sa totiž pred časom rozhodlo rozšíriť a zmodernizovať portfólio týchto zariadení. 

Budova sa nachádza na rohu dvoch vedľajších ulíc a jej fasáda pripomína bloky naukladaných kníh. Vzhľadom na veľkosť pozemku bol program knižnice rovnomerne rozmiestnený na piatich nadzemných podlažiach. Podlažná plocha objektu dosahuje 4.294 metrov štvorcových.  

Výnimočnosť budovy spočíva predovšetkým v reakcii hmoty na okolitú zástavbu a v premyslenom dispozičnom riešení. Podľa slov architektov projekt sprevádzal programový výskum s cieľom predefinovať súčasný model knižnice. Budova je postavená na troch jadrách okolo trojuholníkového nádvoria, ktoré sú spojené rôznymi drevenými priehradovými nosníkmi, v ktorých sú umiestnené rôzne otvorené aj čiastočne uzavreté priestory.  

Knižnica navyše pracuje s niekoľkými energeticky účinnými a udržateľnými stratégiami. Vďaka ich aplikácii získala certifikáciu LEED Gold. Ako príklad možno uviesť átrium, ktoré funguje ako takzvaný solárny komín - optimalizuje ochranu pred slnkom a zároveň zabezpečuje prirodzené osvetlenie. Medzi udržateľné prvky patrí tiež využitie priemyselných a prefabrikovaných stavebných systémov, nízkoemisných materiálov, fotovoltických panelov či zachytávanie a znovuvyužitie dažďovej vody.  

Medzi siedmimi finalistami tohto ročníka ocenenia sa ocitli celkovo tri diela z oblasti vzdelávania (trojicu uzatvára projekt Reggio School v Madride). Výrazné zastúpenie a napokon aj víťazstvo objektov spadajúcich pod vzdelávaciu architektúru však poukazuje na viac ako len na jej vysokú dôležitosť v našich mestách aj v našej spoločnosti. 

Ocenené projekty zároveň pripomínajú, že mnohé tradičné vzdelávacie budovy dnes už často nie sú schopné reagovať na súčasné trendy vo vzdelávaní, ale aj architektúre, technológiách či v oblasti udržateľnosti. Postupne tak bude musieť pribúdať realizácií, v ktorých bude architektúra zásadným nástrojom k zlepšeniu vyučovacích aj výchovných procesov a nastaví nový štandard pre odolnú budúcnosť. 

 

(EUMies Awards, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube