Author photoRED 14.05.2024 16:00

Premena Trenčína sa blíži. Do Novej Meriny vstupuje strategický investor, vybuduje mestotvorný projekt

Projekt Nová Merina, rozsiahly rezidenčný development v jednej z najperspektívnejších častí Trenčína, má nového investora. Projekt v širšom centre mesta, blízko hlavných dopravných uzlov a mestského parku, kúpila skupina WOOD & Company, pričom doterajší spoluinvestor Occam Real Estate zostáva v projekte ako minoritný partner a manažér.

Zdroj: Sadovsky&Architects

Zdroj: Sadovsky&Architects

Nová Merina je v súčasnosti asi najvýznamnejší developerský projekt v Trenčíne. Naplánovaný je v priestore, kde sa kedysi rozkladal rovnomenný priemyselný areál. „Novú Merinu považujeme za významný projekt pre Trenčín, ktorý má aj vzhľadom na lokalitu veľký potenciál, preto sme sa rozhodli ju kúpiť,“ hovorí Martin Šmigura, local partner WOOD & Company. „Tešíme sa, že môžeme byť súčasťou transformácie trenčianskeho brownfieldu a pomôcť premeniť tento historický areál na živý a moderný priestor pre obyvateľov Trenčína."

Nová Merina pôvodne vznikla pod taktovkou spoločností Occam Real Estate a Across Properties. Veľmi rýchlo sa stala známou ambicióznym plánom na transformáciu územia bývalej fabriky Merina. „Od začiatku chceme ponúknuť nielen kvalitné a udržateľné bývanie v prémiovej lokalite Trenčína, ale aj využiť priemyselné dedičstvo mesta,” upozorňuje Marek Kalma, Managing Director spoločnosti Occam Real Estate. 

Na území bývalej fabriky vznikne viac ako 600 moderných bytov a ďalšie priestory pre maloobchodné prevádzky či športové a kultúrne aktivity. Zástavba bude usporiadaná do blokov a veľký dôraz má byť kladený na zeleň a atraktívne verejné priestory pre peších.

Galéria

  • Zdroj: Sadovsky&Architects
  • Zdroj: Sadovsky&Architects
  • Zdroj: Sadovsky&Architects
  • Zdroj: Sadovsky&Architects

V roku 2022 Occam Real Estate v spolupráci s mestom Trenčín vyhlásila architektonickú súťaž. V nej zvíťazil projekt od známych architektov - ateliéru Sadovsky & Architects v spolupráci s Marko & Placemakers a Štúdia CHYBIK + KRISTOF. Následne investor pokračoval spracovaním architektonicko-urbanistickej štúdie celej zóny.

Architektonický návrh je v súlade s územným plánom, ktorý bol mestom Trenčín minulý rok pozmenený v rekordnom čase desiatich mesiacov. Transformácia zanedbaného areálu tak môže pokračovať povoľovacím procesom uvažovaného projektu.

Vstup investora znamená, že sa zvyšuje šanca na skorú realizáciu. „Máme radosť, že do projektu Nová Merina prichádza silný investor, ktorý so sebou prináša nielen kapitál, ale aj nové perspektívy. Veríme, že spojenie našich skúseností s rezidenčným segmentom a investičného potenciálu WOOD & Company prinesie projektu Nová Merina nový impulz," hovorí Marek Kalma.

Začiatok výstavby prvej fázy bytov je naplánovaný na rok 2026. Ďalšie fázy budú pokračovať podľa aktuálnych podmienok na realitnom trhu.

 

(TS, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube