Author photoMartina Gregová 23.04.2024 13:09

Tichý luxus po slovensky. Nové sídlo známej firmy ašpiruje na prestížnu cenu za dizajn

Pri návrhu novej podoby sídla spoločnosti Deloitte bol komfort zamestnancov na prvom mieste. Interiérový dizajn do veľkej miery ovplyvnili aj staršie kusy nábytku, ktoré boli v rámci projektu zrepasované a znovu použité. Výsledkom sú moderné kancelárske priestory, za ktoré by sa nemusela hanbiť žiadna veľká spoločnosť.

Autor: Diana Kakaru Dobrescu

Autor: Diana Kakaru Dobrescu

Až do roku 2015 sa žiadne ocenenie udeľované na území Slovenska nezaoberalo prioritne projektami z oblasti interiérového dizajnu. Zmenilo sa to až usporiadaním prvého ročníka ceny Interiér roku. Odvtedy sú v rámci súťaže každoročne oceňované súkromné aj verejné interiéry navrhnuté českými a slovenskými architektmi či dizajnérmi. Prihlásené diela sa uchádzajú o víťazstvo v jednej z deviatich kategórií, vrátane Ceny verejnosti.

Jednou z hlavných kategórií v rámci ocenenia Interiér roku je kategória s názvom LD Seating, do ktorej spadajú interiéry kancelárskych priestorov a coworkingové centrá. Tento rok o víťazstvo v skupine bojuje celkovo 34 prihlásených diel. Pomerne vysoké zastúpenie v nej majú aj bratislavské projekty. 

Jedným z nominovaných diel je bratislavská pobočka spoločnosti Deloitte. Za návrhom interiérového dizajnu v tomto prípade stojí spoločnosť iO Partners v spolupráci s architektonickou kanceláriou Maukš. Spoločnosť Maukš má na svojom konte niekoľko úspešných slovenských projektov, napríklad interiér klubovej telocvične Davajmakaj v Košiciach či návrh dočasnej výstavy Ján Jakub Stunder. Nikde cudzincom v banskobystrickej Stredoslovenskej galérii.  

Galéria

  • Autor: Diana Kakaru Dobrescu
  • Autor: Diana Kakaru Dobrescu
  • Autor: Diana Kakaru Dobrescu
  • Autor: Diana Kakaru Dobrescu
  • Autor: Diana Kakaru Dobrescu
  • Autor: Diana Kakaru Dobrescu
  • Autor: Diana Kakaru Dobrescu

V minulom roku dokonca jeden z ich projektov získal najviac hlasov v rámci ocenenia Insaid Awards v kategórii Hlasovanie verejnosti. Išlo o projekt Nova Premium Spa Welness v Košiciach. „Návrh interiéru celého spa je výrazne ovplyvnený štýlom Japandi a prvkami moderného ázijského dizajnu,” popísali v čase ocenenia novú podobu interiéru jeho autori. V rámci rekonštrukcie prešlo premenou cca 450 metrov štvorcových.

V úplne inom dizajnovom smere sa nesie už spomínaný interiér bratislavskej pobočky Deloitte. „Našim cieľom bolo vytvoriť priestory, kde sa spája estetika s funkcionalitou, kde je každý detail premyslený a odráža vízie a hodnoty klienta. Priestory, v ktorých dochádza k symbióze medzi modernosťou a prirodzenými prvkami, čím sme dosiahli nový štandard kvality,” popisuje Martin Nagy zo kancelárie Architect iO Partners Slovakia.

Podľa Nagya bola jednou z najväčších výziev projektu optimalizácia rozlohy a zmena počtu pracovných miest pri zachovaní dostatočného komfortu zamestnancov. Súčasťou interiéru sú klasické pracovné priestory určené na samostatnú prácu a tiež niekoľko priestorov podporujúcich skupinovú prácu.

Prirodzene, v interiéri nechýbajú ani zasadacie miestnosti, kuchynka pre zamestnancov, hygienické zázemia, šatne či dizajnovo riešený vstupný priestor. Súčasťou projektu boli aj dve terasy, ktoré slúžia nielen na odpočinok, ale tiež ako priestory určené na stretnutia s klientmi.  

Podľa Petra Maukša z architektonického štúdia Maukš bola hlavným inšpiračným zdrojom pre nové sídlo firmy Deloitte príroda a jej základné organické tvary ako kruh, oblúk a krivka. Táto filozofia sa pretavila do množstva zelených prvkov, do výberu materiálov a v neposlednom rade aj do návrhu jednotlivých kusov nábytku vyrobených na mieru.  

Organicky tvarovaný je napríklad hlavný recepčný pult z tónovanej stierky, rovnako ako aj strop nad ním. Oblé tvary nábytkových častí vyrobených na mieru možno nájsť tiež v časti kuchynky, v šatni či ako súčasť schodov vedúcich na terasy. Takto tvarované sú tiež niektoré svietidlá, akustické stropné panely či mobiliár.

Z hľadiska materiálového a farebného riešenia v interiéri kancelárskych priestorov prevládajú predovšetkým zemité farby, drevo a mikrocement. Za výber materiálov, skladbu farebností a textúr či doladenie designu atypických prvkov nábytku boli zodpovední architekti z ateliéru Maukš. Hlavný koncept celého priestoru vznikol pod taktovkou iO Partners. 

Silný koncept udržateľnosti bol v návrhu interiérového dizajnu vyzdvihnutý znovupoužitím repasových meetingových a konferenčných stolov pochádzajúcich z predošlého sídla spoločnosti Deloitte. Znovupoužitý bol tiež sedací nábytok, ktorý bol prečalúnený novými poťahovými látkami. „Vďaka recyklácii sme využili takmer 80% pôvodného nábytku. V priestore je zrealizovaná aj sieť zabudovaných staničiek so zbernými nádobami na separovaný odpad s pohodlnou dostupnosťou z každého miesta. Samozrejmosťou sú úsporné batérie a svetelné zdroje,” popisujú dizajnéri. Súčasťou interiéru je tiež niekoľko smart riešení. 

Autori popisujú novonavhrnuté kancelárske priestory firmy Deloitte pojmom quiet luxury (v preklade tichý luxus), ktorý sa vyznačuje práve neutrálnou farebnosťou, organickými tvarmi a výberom vysokokvalitných materiálov. Jednotlivé dizajnérske prístupy vo výsledku rozhodne prispeli ku zvýšeniu komfortu zamestnancov a k vytvoreniu príjemného pracovného prostredia - a to bez prehnanej okázalosti.   

 

(Interiér roku, INSAID AWARDS,  YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube