Author photoMartina Gregová 30.04.2024 19:25

Špičková rekonštrukcia starej plavárne. Výnimočný projekt je vzorom v ekológii, dostal cenu od prezidentky

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová udelila už druhý raz svoju cenu za ekologické riešenie, Zelenú pečať. Tá oceňuje projekty, ktorých ekologické a udržateľné postupy pomáhajú zároveň šetriť finančné prostriedky. Cenu získala obnovená plaváreň na východe Slovenska.

Autor: Milan Malast

Autor: Milan Malast

Prezidentská zelená pečať je významné ocenenie od prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Udeľované je tým inštitúciám a budovám, ktoré sa snažia o udržateľňosť a uhlíkovú neutralitu. Pre získanie tohto ocenenia je nutné splniť niekoľko kritérií a parametrov.  

Ide napríklad o spotrebu energie, použitie udržateľných stavebných materiálov, hospodárenie s dažďovou vodou či architektúru. Hodnotia sa aj tri nestavebné kategórie, ktoré sú zamerané na prevádzku budovy a jej dopad na komunitu. Týka sa to napríklad triedenia odpadov, digitalizácie procesov, podpory inej ako automobilovej dopravy, bezbariérovosti a inklúzii alebo edukácii o zelených témach. Hodnotiaci systém pre Prezidentskú zelenú pečať vypracovala expertná skupina, zložená z odborníkov zo Slovenskej rady pre zelené budovy, Slovenskej komory architektov, Inštitútu cirkulárnej ekonomiky, Budov pre budúcnosť a Manifestu 2020. 

Cieľom ocenenia je, aby obnova verejných budov na Slovensku smerovala k udržateľnosti z hľadiska technických a estetických, ako aj prevádzkových a sociálnych kritérií. Táto iniciatíva prirodzene podporuje dosiahnutie národných a európskych klimatických cieľov a je kompatibilná s Parížskou klimatickou dohodou a Európskou zelenou dohodou.

Galéria

  • Zdroj: FB Plaváreň Stará Ľubovňa
  • Zdroj: FB Plaváreň Stará Ľubovňa
  • Zdroj: FB Plaváreň Stará Ľubovňa
  • Zdroj: FB Plaváreň Stará Ľubovňa
  • Zdroj: FB Plaváreň Stará Ľubovňa
  • Zdroj: FB Plaváreň Stará Ľubovňa
  • Pôvodný stav. Zdroj: Mesto Stará Ľubovňa
  • Pôvodný stav. Zdroj: Mesto Stará Ľubovňa

Prvýkrát prezidentka toto ocenenie udelila v novembri 2023. Prvým laureátom bola Stredná priemyselná škola stavebnej Emila Belluša v Trenčíne. Podľa kancelárie prezidentky SR ide o vzorový príklad osvieteného prístupu k obnove verejnej budovy s podporou z európskych fondov. „Opatrenia, ktoré mi predstavili, dokazujú, že dôraz na udržateľnosť vie ísť ruka v ruke s významnými úsporami finančných prostriedkov – ekologické je teda aj ekonomické. Zároveň prináša aj zlepšovanie komfortu z priestoru, v ktorom ľudia trávia významnú časť dňa a ktorý vplýva na ich zdravie a pohodu. Verejné budovy by v tomto mali ísť príkladom a práve k tomu ich chcem povzbudzovať aj Prezidentskou zelenou pečaťou,” odôvodnila udelenie ceny prezidentka SR Zuzana Čaputová.  

Druhou budovou, ktorej sa podarilo získať Prezidentskú zelenú pečať, sa nedávno stala obnovená plaváreň v Starej Ľubovni. Objekt, postavený v roku 1988, prešiel pomerne rozsiahlou rekonštrukciou, ktorej primárnym účelom bolo odstránenie havarijného stavu technologického zariadenia. O zlom stave viacerých častí plavárne sa hovorilo už niekoľko rokov, podľa mesta bola preto rekonštrukcia pre jej ďalšie prevádzkovanie nevyhnutná. 

Mestskú plaváreň v Starej Ľubovni rekonštruovali rok a pol a na jej obnovu bolo vyčlenených takmer 4,2 milióna eur. Mesto projekt financovalo z dotácie od bývalej vlády vo výške 800-tisíc eur, z kapitálového úveru a eurofondov. Z vlastných zdrojov samospráva do projektu investovala 2,5 milióna eur. Rekonštrukcia zahŕňala obnovu obvodových plášťov, úplnú výmenu technológie a prebudovanie časti priestorov suterénu na moderný wellness. Podľa prezidentky nová podoba tejto verejnej budovy naplnila všetky pomerne prísne kritériá na získanie Zelenej pečate.  

Z dispozičného hľadiska najväčšími zmenami prešli vstupná hala a bufet. Ten je po novom prepojený s vestibulom aj s bazénovou halou. Nový wellness je rozdelený do dvoch zón. V prvej, ktorá je prepojená s vonkajším areálom, sa nachádza hygienické zázemie a oddychová časť s ležadlami a vírivkami. Druhú časť tvoria priestory so saunami a tepidáriom a umiestnené tam tiež toalety, sprchy a ochladzovací bazén. 

Hlavným dôvodom, ktorý budove dopomohol k získaniu Prezidentskej zelene pečate, však boli predovšetkým udržateľné riešenia. Po novom bude plaváreň značnú časť potrebnej energie získavať z obnoviteľných zdrojov. Na streche boli nainštalované solárne a fotovoltické panely. Tie slúžia pre poháňanie tepelných čerpadiel, ale aj na ohrev vody v sprchách či na bežné využitie. Ohrev priestorov aj plaveckého bazénu zabezpečia tepelné čerpadlá využívajúce teplo z desiatich vrtov o hĺbke 110 metrov. 

Primátor mesta Ľuboš Tomko pri predstavovaní projektu poukázal tiež na fakt, že len náklady na teplo by pri súčasných cenách energií a pôvodnej technológii boli minimálne 120-tisíc eur ročne. Po rekonštrukcii samospráva ráta s úsporou nákladov na úrovni 60 percent. 

Hodnotenie parametrov potrebných pre získanie Prezidentskej zelenej pečate prebieha aj pri budove Divadla Aréna v Bratislave. Podľa Pavla Kukuru, predsedu predstavenstva Slovenskej rady pre zelené budovy, je reálna šanca, že sa budove vďaka rozsiahlej modernizácii podarí Zelenú pečať získať. Otázkou samozrejme ostáva, či si ocenenie s výmenou na pozícii prezidenta SR zachová kontinuitu. Ide totiž o výnimočný spôsob, ako oceniť kvalitu a snahu zo strany verejných inštitúcií.  

 

(Mesto Stará Ľubovňa, SITA, Zelená pečať, prezident.sk, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube