Author photoMartina Gregová 02.05.2024 20:00

Od deštrukcie k výnimočnému bývaniu. Historický dom prešiel totálnou prestavbou, dnes je príkladom citlivosti

Rekonštrukcie historických domov v minulosti nezriedka dopadla katastrofou. To ale neznamená, že sa nemôžu vrátiť späť - a to v šete vyššej kvalite a na vysokej architektonickej úrovni, ktorá úspešne prepája minulosť so súčasťou. Vzniknúť môže špičkové bývanie, ktoré vytvára ideálne prostredie pro rodinu. Potrebná je však spolupráca osvieteného klienta aj skúsených architektov. 

Autorka: Alex Shoots Buildings

Autorka: Alex Shoots Buildings

V českom meste Kutná Hora bola pred časom dokončená rekonštrukcia rodinného domu, ktorého história siaha až do stredoveku. Pôvodný stredoveký dom však v minulosti kompletne vyhorel a v 19. storočí ho nahradil nový objekt. Ten následne v priebehu 70. rokov minulého storočia prešiel výraznou rekonštrukciou, ktorá necitlivo zmenila jeho pôvodný architektonický výraz.  

Nová rekonštrukcia mala dramaticky zvýšiť jeho kvalitu. „V čase, keď nás oslovili klienti s projektom kompletnej rekonštrukcie, dom v podstate stratil akúkoľvek autentickosť a charakter, takže našou úlohou bolo obnoviť ho,” popisujú začiatky spolupráce architekti zo známeho českého štúdia BYRÓ. Tí majú na svojom konte už niekoľko úspešných rekonštrukcií. V minulosti pod ich vedením prešla výraznou premenou napríklad stodola v Pošumaví. Okrem rekonštrukcií a návrhov novostavieb sa štúdio aktívne zapája aj do architektonických súťaží. V mnohých z nich vyhrali hlavné ceny.  

Rodinný dom v Kutnej Hore má podlažnú plochu 384 metrov štvorcových a tri podlažia. Objekt je zároveň súčasťou historickej radovej zástavby a tvorí dôležitú súčasť uličnej čiary. Jeho rekonštrukcia majiteľom priniesla moderné bývanie s historickým nádychom. V zadnej časti rodinného domu sa nachádza menší dvor plný zelene. 

Galéria

  • Autorka: Alex Shoots Buildings
  • Autorka: Alex Shoots Buildings
  • Autorka: Alex Shoots Buildings
  • Autorka: Alex Shoots Buildings
  • Autorka: Alex Shoots Buildings
  • Autorka: Alex Shoots Buildings
  • Autorka: Alex Shoots Buildings
  • Autorka: Alex Shoots Buildings
  • Autorka: Alex Shoots Buildings
  • Autorka: Alex Shoots Buildings
  • Autorka: Alex Shoots Buildings
  • Autorka: Alex Shoots Buildings
  • Autorka: Alex Shoots Buildings

Architekti sa pri komponovaní podoby objektu snažili o lepšie spojenie starého s novým. „Naším hlavným cieľom bolo znovuobjaviť pamäť domu a pôvodné vrstvy, ktoré boli v skutočnosti dosť zriedkavé, a plynule ich premiešať s novými vrstvami, aby vytvorili súdržný celok. Naším cieľom je skôr rozmazať hranicu medzi starým a novým, než ju zdôrazniť. Nové zásahy mali do stavby vniesť svieže impulzy, a to najmä nečakaným prepojením jednotlivých priestorov v dome s vnútornými oknami a otvormi,” popisujú. 

Po vstupe do objektu sa návštevník ocitne v pomerne rozľahlej vstupnej hale, ktorá disponuje dostatočným úložným priestorom. Na najnižšom podlaží sa nachádzajú herňa pre deti, kúpeľňa, dielňa či práčovňa. Z tejto časti domu je možný tiež priamy výstup na vonkajšiu terasu a výstup do vyšších podlaží vďaka točitému schodisku.  

Práve to vo veľkej miere odkazuje na minulosť objektu a na jeho nedávnu rekonštrukciu. V spodnej časti sa architekti rozhodli zachovať pôvodné kamenné schodisko, v hornej časti sa dnes nachádza nové schodisko zo zelených oceľových stupňov. V najvyššej časti bol umiestnený svetlík, ktorý do interiéru vnáša viac denného svetla. „Hlavné komunikačné jadro sa vďaka stenám zo sklenených tvárnic a ďalším novým otvorom, ktoré doňho vedú, stáva aj prostredníkom medzi jednotlivými miestnosťami v horizontálnych smeroch,” opisujú architekti.  

Po výstupe schodiskom a prechode malou chodbičkou sa otvára pomerne rozsiahly priestor dennej časti domu. Okrem kuchynskej linky, jedálenského sedenia a obývačkovej zostavy tu možno nájsť tiež zaujímavo riešenú odkladaciu plochu, kozub a klavír. Súčasťou tohto podlažia je tiež jedna zo spální, ku ktorej prislúcha kúpeľňa a pracovňa. Najvyššie podlažie je venované takzvanej chill-out zóne a detským izbám s výhľadom na malý dvor. K hlavným izbám navyše prislúcha menšia kúpeľňa a šatník.  

K jedinečnému charakteru domu okrem nových funkčných prvkov prispieva tiež materiálové a farebné riešenie interiéru, ktoré sa architekti rozhodli navrhnúť ako kontrast k skromnému exteriéru. Okrem pastelových farieb sa v interiéri objavuje aj výrazná červená farba či svetlé drevo. Hlavný obytný priestor má navyše zaujímavo riešený klenutý strop obložený preglejkou. 

„Celkovo sú zvolené tlmené odtiene kombinované s výraznejšími farebnými plochami či akcentmi vo viacerých špecifických situáciách. Precízne riešenie sa vyvíjalo starostlivo a dlhodobo, pričom významnú úlohu zohral dialóg s klientmi,” dodávajú architekti, ktorých štúdio je zároveň aj výrobcom značnej časti nábytku na mieru.  

Štúdiu BYRÓ sa vďaka viacerým originálnym prístupom podarilo vytvoriť moderný interiér, ktorý však v mnohom odkazuje na históriu domu. Zvolená paleta materiálov ovplyvnila tiež jeho vonkajší výraz. Pastelové farby sa objavujú na okenných a dverných rámoch, ako zo zadného dvora, tak aj z ulice. V porovnaní s okolitou zástavbou je práve tento krok to, čo stavbu odlišuje. Vďaka citlivému prístupu však štúdio docielilo, že aj napriek miernym odlišnostiam zrekonštruovaný dom do svojho okolia bez problémov zapadá.  

 

(Archdaily, BYRÓ, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube