Author photoSimona Schreinerová 02.05.2024 14:19

Najaktívnejšia samospráva pokračuje v kvalitných projektoch. Kultúrne stredisko na Žarnovickej dostáva zelenú od mesta

Mestská časť Rača v uplynulom období zrealizovala viacero projektov, ktoré môžu výrazne zvýšiť kvalitu života miestnej komunity. Obyvatelia budú mať k dispozícii dostatok moderných kapacít v materských a základných školách, lepšie verejné priestory, kultivovanejšiu zeleň a bohatšie možnosti pre športovanie. V dohľadnej dobe by sa navyše mohli zlepšiť aj podmienky pre kultúru a trávenie voľného času - k rekonštrukcii sa totiž blíži obľúbené kultúrne stredisko.

Zdroj: young.s architekti / Metropolitný inštitút Bratislavy

Zdroj: young.s architekti / Metropolitný inštitút Bratislavy

Kultúrne stredisko na Žarnovickej ulici v Rači od svojho vzniku v roku 1984 slúžilo ako jedno z centier kultúrneho a spoločenského diania v tejto mestskej časti. Nenápadná dvojpodlažná budova, strategicky umiestnená medzi historickou časťou Rače a modernistickým sídliskom, už desaťročia spája rôzne generácie a komunity.

V súčasnosti sa na prvom podlaží nachádza knižnica, klub seniorov či spoločenská sála, na druhom sú najmä spolkové a klubové priestory. Okolie strediska pôvodne slúžilo ako zhromažďovací priestor s oddychovými zónami a zeleňou. Samotný objekt je pomerne jednoduchý a typový, nemožno tak hovoriť o akejsi výnimočnej architektúre. 

Napriek nedostatku flexibility, bariérovosti, energetickej náročnosti a zatekaniu si Kultúrne stredisko na Žarnovickej ulici získalo obľubu medzi miestnymi obyvateľmi. Ponúka širokú škálu aktivít pre všetky vekové kategórie, od výtvarných krúžkov a jogy cez jazykové kurzy a kurzy paličkovanej čipky až po Poslanecký deň, denné centrum seniorov a aktivity zväzu záhradkárov. Okrem toho ponúka aj možnosť krátkodobého prenájmu na súkromné podujatia.

Galéria

  • Zdroj: young.s architekti / Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Zdroj: young.s architekti / Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Zdroj: young.s architekti / Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Zdroj: young.s architekti / Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Zdroj: young.s architekti / Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Zdroj: young.s architekti / Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Zdroj: young.s architekti / Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Aktuálny stav budovy. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

Celkový technický stav budovy nie je ešte havarijný, napriek tomu je komplexná modernizácia nevyhnutná. Asanácia by v tomto prípade nebola ideálnym riešením, keďže konštrukcia je podľa všetkého zdravá. Cieľom je preto obnova a dostavba, ktorá zachová charakter budovy a zároveň ju zmodernizuje tak, aby spĺňala aktuálne požiadavky na obdobný typ objektov. 

Samospráva teda pred rokmi začala hľadať riešenia aj v spolupráci s MIBom, ktorý je v oblasti architektonických súťaží už pomerne skúsený. Hlavnými princípmi novej podoby centra by mala byť multifunkčnosť a flexibilita priestorov, bezbariérovosť, využitie prirodzeného osvetlenia, použitie prírodných a udržateľných materiálov či energetická efektivita.

Súťaž o návrh nového centra v Rači v roku 2021 priniesla víťazstvo kolektívu young.s architekti. Porota zdôraznila, že tento návrh najlepšie spĺňa požiadavky a očakávania investora. Zámer od súťaže pokročil - hotová je už dokumentácia pre územné rozhodnutie a Magistrát projektu udelil súhlasné záväzné stanovisko. Potvrdil tak jeho súlad s Územným plánom a otvoril cestu k ďalším stupňom povoľovania. 

Zmena existujúceho objektu bude zahŕňať prístavbu a stavebné úpravy existujúcej dvojpodlažnej budovy knižnice. Projekt bude realizovaný v dvoch etapách. Účelom prístavby (teda druhej etapy) bude rozšírenie objektu knižnice, ktorá bude rekonštruovaná v rámci prvej etapy. Prístavba doplní komunitné centrum o multifunkčnú sálu s vlastným zázemím. Súčasťou prístavby bude vstupný blok, ktorý má byť spoločný pre prístavbu aj existujúci objekt.

Prístavba bude mať tvar obdĺžnika s jedným podzemným a jedným nadzemným podlažím a mezanínom. V podzemnom podlaží prístavby bude garáž, miestnosť pre technologické zariadenia a odpadové hospodárstvo. Na nadzemnom podlaží je navrhnutý vstupný blok – foyer, spoločenská a tanečná sála, toalety, sklad, chodba a schodisko do mezanínu.

Medzi objektom trafostanice a knižnice sa dnes nachádza kaskádovitá spevnená plocha, ktorá plní funkciu improvizovaného amfiteátra s vlastným javiskom. Amfiteáter bude v rámci prípravy územia odstránený v celom rozsahu. Vznikne tu menší dvor, ktorý by mal slúžiť na organizovanie exteriérových podujatí.

V súčasnosti je objekt prístupný z Cígeľskej a Žarnovickej ulice. Existujúce chodníky pre peších a exteriérové plochy budú zrekonštruované. Vjazd a výjazd garáže sa navrhuje na ulicu Žarnovická, pričom je v nej navrhovaných desať parkovacích miest. Ďalších desať bude umiestnených na teréne pred objektom prístavby.

 

Nová multifunkčná hala má byť drevostavbou. Zdroj: young.s architekti / Metropolitný inštitút Bratislavy

 

Keďže mesto dáva rekonštrukcii Kultúrneho strediska zelenú, čoskoro by mohla stavebné povolenie získať rekonštrukcia súčasnej budovy. Ešte v januári poskytol starosta Rače Michal Drotován vyjadrenie k predpokladaným termínom. Stavebné povolenie na prvú etapu očakával v máji tohto roka, s realizáciou sa počíta najskôr v roku 2025. Potrebné bude nájsť zdroje financovania.

Kým pri prvej etape by mohlo byť povolenie vydané relatívne rýchlo, druhá časť môže na rozhodnutia čakať dlhšie. „Druhá fáza – prístavba drevostavby - spoločenskej sály potrebuje aj územné rozhodnutie (pôvodne sme čakali na nový zákon od apríla 2024, kde by už nebolo treba územné konanie, účinnosť nového stavebného zákona sa ale aktuálne posúva minimálne o rok) a tiež záväzné stanovisko Hl. mesta SR Bratislava, takže druhá fáza predpokladáme dlhší povoľovací proces (min. do konca roku 2024),“ vysvetlil starosta ešte v januári. 

Už realizácia prvej fázy projektu by priniesla Rači nesporné benefity. Návrh od young.s.architekti je prehľadný a funkčný, s decentným dizajnom a znamenal by celkové zvýšenie úrovne kultúrneho strediska. Okrem vizuálneho a technického vylepšenia by sa takmer s istotou dalo očakávať aj rozšírenie možností pre komunitné aktivity. S dobudovaním druhej etapy by však mestská časť získala skvelý priestor pre ďalší rozvoj miestneho života i jeho kvality. 

Kultúrne stredisko na Žarnovickej sa môže zaradiť k úspešným nedávnym verejným projektom v Rači. Pozornosť púta rekonštrukcia Základnej školy Plickovamaterská škola Tramín na Kadnárovej ulici alebo čerstvo otvorený park na Strelkovej. Rača už niekoľko krát dokázala, že aj s obmedzenými finančnými možnosťami sa dajú nájsť spôsoby, ako zrealizovať výnimočné a prospešné projekty. Teraz sa o to bude pokúšať aj v prípade kultúrneho strediska. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube