Author photoAdrian Gubčo 19.02.2020 15:50

YIT Slovakia spúšťa predaj siedmej etapy Nuppu

Developer s fínskym pozadím YIT Slovakia dnes odštartoval predaj celkovo už siedmej etapy projektu Nuppu v Ružinove. Obytný súbor tvorený bytovými domami zoskupenými okolo líniového centrálneho parku sa rozrastie o novostavbu, ktorá je tak ako v predošlých prípadoch pomenovaná fínskym názvom kvetu – Hortensia.

Zdroj: YIT Slovakia

Zdroj: YIT Slovakia

Nový dom vznikne južne od parku, bude tak pokračovaním už rozostavanej série domov, ktoré postupne rámcujú zelenú časť projektu. V princípe ide o identickú stavbu ako v prípade piatich predošlých etáp s výnimkou domu Jasmiini, ktorý je štvrtou etapou. Najnovší prírastok bude mať osem nadzemných podlaží, obsahovať bude 98 bytov.

Tak ako v predošlých etapách, aj tu vzniknú 1- až 4-izbové byty s výmerami od 42 do 141 metrov štvorcových. Najlacnejšie byty vychádzajú od 117-tisíc eur, najdrahšie približne 360-tisíc. Súčasťou každého bytu je balkón, loggia alebo terasa, developer zahrnul do ceny aj pivničnú kobku. V deň spustenia predaja boli dva byty už predané. Dom disponuje 127 parkovacími miestami, na prízemí vznikne spoločenská miestnosť pre organizovanie osláv a stretnutí.

Čo sa týka architektúry domu, v tomto smere sa nasleduje dávnejšie stanovený koncept, odlišujúci sa len farebnosťou balkónov – s ohľadom na farbu hortenzií tak bola zvolená modrá. Celkovo je architektonická úroveň projektu priemerná. Autormi sú architekti z kancelárie Ateliér 3M.

Prípravné práce pre nový bytový dom sa už spustili, ide tak o štvrtý rozostavaný objekt v Nuppu v tejto chvíli. Dokončenie siedmej etapy sa predpokladá v lete 2022.

 

Zdroj: YIT Slovakia

 

Hoci z hľadiska YIT nejde o najprémiovejší projekt a takisto ani o priestor, kde by sa skúšali nové architektonické koncepty (developer kúpil už vypovoľovaný projekt, nazvaný Bergamon), developer avizuje, že chce bývanie v Nuppu spraviť lepším za pomoci rozličných technických vymožeností.

Prvý okruh zlepšení sa týka dopravnej dostupnosti. Okrem pripravovanej výstavby zastávky verejnej dopravy ešte dávnejšie investor predstavil rezidentský systém zdieľania áut. Okrem toho, projekt chce pripraviť aj pre rozvoj elektromobility.

„Pre priaznivcov ekodopravy budú určené nabíjacie stanice pre elektromobily či služba carsharing, ktorá je prvou rezidenčnou službou na zdieľanie automobilov v rámci Bratislavy a obyvatelia prvých etáp Nuppu ju úspešne využívajú od jesene minulého roka,“ vysvetľuje Milan Murcko, generálny riaditeľ spoločnosti YIT Slovakia.

Ďalšie inovácie sa pripravujú v rámci koncepcie internetu vecí. Úvodný inteligentný technologický balíček bude zahŕňať tri senzory a má zvýšiť bezpečnosť bytov a urobiť bývanie príjemnejším. Jeden užívateľom povie, kedy majú plnú poštovú schránku, ďalší, keď sa im niekto pokúsi vykradnúť pivnicu, a tretí kontroluje dvere do bytu. Senzory v rámci balíčka „Bezpečnosť“ by sa postupne mohli stať súčasťou štandardu NUPPU od šiestej etapy.

Do budúcnosti sa chce developer zaoberať aj vnútorným komfortom v bytoch, ktoré bude navigovať majiteľov bytov tak, aby správne vetrali a mali zdravé prostredie bez plesní. Okrem toho pripravujú aj balíček „Spotreba“, ktorý dokáže kontrolovať spotrebu vody alebo energií a porovnať ju s priemerom bytového domu. Po čase by tiež mohol pribudnúť špeciálny balíček pre seniorov, ktorí bývajú sami. Senzory dokážu monitorovať pohyb, prudké pády alebo denný režim. Ak sa stane niečo nezvyčajné, pošlú správu príbuznému.

 

Carsharing v Nuppu. Zdroj: YIT Slovakia

 

Ide o vymoženosti, ktoré sa bežne využívajú v administratívnych centrách, v prípade rezidenčných projektov sú u nás skôr nezvyčajné. Ich prínos pre komfort bývania je však nespochybniteľný a v budúcnosti budú vysoko pravdepodobne automatickou súčasťou nových bytových komplexov. Ešte predtým budú jednou z konkurenčných výhod u tých developerov, ktorí budú s týmito technológiami pracovať.

Hoci stále platí, že dopyt prevyšuje ponuku a podstatná časť nových bytov na trhu s rozumnými dispozíciami a viacmenej adekvátnou cenou sa vypredá, postupne zároveň rastú nároky zákazníkov, na čo musia developeri reagovať. Práve rastúca náročnosť trhu je zodpovedná za zvyšujúcu sa úroveň nových projektov, ktoré sú až na pár výnimiek oveľa vhodnejším vstupom do mestského prostredia, ako to bolo napríklad v predkrízovom období.

Požadovať kvalitu tak má zmysel, minimálne do určitej miery. Problém však nastane, ak poklesne ponuka natoľko, že sa bude vypredávať úplne všetko. V takom prípade totiž nebudú investori natoľko motivovaní k tvorbe citlivých a premyslených riešení a je celkom možné, že sa zamerajú na obyčajnú produkciu „jednotiek na bývanie“ – ideálne vo väčších počtoch a masívnejších objemoch.

Ak si chce Bratislava udržať kvalitu nového developmentu, táto situácia nesmie nastať. Cestou k zlepšeniu situácie je vytvorenie podmienok pre rozsiahlejšiu výstavbu bytových domov a polyfunkčných obytných štvrtí – ideálne na mieste brownfieldov, čo je aj prípad Nuppu. Hlavné mesto Slovenska potrebuje desaťtisíce bytov a bez súkromných developerov to nezvládne. Je čas, aby tento fakt začalo aktívnejšie reflektovať.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: YIT Slovakia
  • Zdroj: YIT Slovakia
  • Zdroj: YIT Slovakia

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube