Author photoAdrian Gubčo 15.04.2021 17:34

YIT Slovakia pridáva novú etapu Nuppu

Developer YIT Slovakia sa blíži k dobudovaniu veľkého rezidenčného developmentu Nuppu na okraji ružinovského Prievozu. V týchto dňoch spúšťa predaj už v deviatej etape projektu, nazvanej Juniperus (Borievka). Ide o poslednú časť Nuppu v južnom rade domov, dobudovať ostáva ešte trojicu objektov v severnej časti, ako aj objekt popri diaľnici D1.

Zdroj: YIT Slovakia / KIYO.studio

Zdroj: YIT Slovakia / KIYO.studio

Deviata etapa architektúrou a riešením nadviaže na všetky predošlé etapy s výnimkou štvrtej Jasmiini. V riadkovej zástavbe bytových domov so zalomeným pôdorysom pribudne nový, osempodlažný objekt. Obsahovať bude 98 bytov a jeden nebytový priestor, čím je myslená prevádzka orientovaná do dvora. Architektúra je identická až na farebné riešenie – Juniperus bude disponovať zeleným odlíšením do dvora obrátenej časti.

V budove budú umiestnené jedno- až štvorizbové byty s výmerami od 37,09 do 99,87 metrov štvorcových. Každý z bytov by mal disponovať terasou, loggiou alebo balkónom. V garážovom dome bude umiestnených 91 parkovacích miest, ďalšie vzniknú na teréne, vrátane priestoru pod domom. Štandard možno označiť ako priemerný. Cenové rozpätie sa pohybuje medzi 133- až 381-tisíc eur (hoci bez parkovacieho miesta). V tejto chvíli sú ako voľné vedené ešte všetky byty, prvé z nich sú však už nezáväzne rezervované.

Developer považuje za jeden z kľúčových benefitov projektu bývanie v zeleni, čím je myslené vytvorenie veľkého parku vo dvore medzi bytovkami. Park rástol spoločne s jednotlivými etapami a podstatná časť bola zriadená s výstavbou prvej trojice domov. Klienti tak už budú môcť využívať takmer dokončené priestranstvo, kde sa nachádza trojica zón – spoločenská, aktívna a tichá so zodpovedajúcim vybavením. Umiestnené tu sú dve detské ihriská, workout zóna, multifunkčné ihrisko, bežecká trať, grilovacia časť a oplotený psí výbeh. Do dvora sú obrátené aj klubovne v každom z domov.

Poslednou časťou parku má byť námestie, doplnené o „prírodné“ chodníky a výsadbu stromov. Na námestí má byť umiestnený aj mobiliár na sedenie alebo prvky, určené pre čítanie a rozhovory. Priestranstvo vznikne práve ako súčasť deviatej etapy.

„Verejné priestranstvo pred či za domom je mimoriadne dôležitá vec,“ konštatuje Milan Murcko, generálny riaditeľ spoločnosti YIT Slovakia. "Je tým miestom, kde sa susedia môžu stretnúť, porozprávať, dobiť energiu. Kvalita života v takom bytovom dome je podstatne vyššia ako inde, preto sme radi, že sa nám podarilo realizovať tento zámer v bytovom komplexe Nuppu a že už takmer hotový dvojhektárový dvor môže slúžiť všetkým jeho obyvateľom.“ Developer sa chváli, že okrem parku je súčasťou developmentu aj viacero technologických noviniek, napríklad carsharing, aplikácie pre rezidentov či dobíjanie elektromobilov. Vybudovaná bola zastávka pre novú linku MHD.

Plné dobudovanie deviatej fázy a teda aj parku a námestia je očakávané v druhom kvartáli 2023. Juniperus, ktorý sa už zakladá, nadviaže na aktuálne rozostavanú šiestu až ôsmu etapu, nazvané Orkidea, Hortensia a Thuja.

 

Celkový pohľad na development, budúce nájomné byty vľavo. Zdroj: YIT Slovakia

 

Po deviatej etape by mala ako ďalšia nasledovať desiata v podobe dvojice menších bodových objektov na severnej strane námestia. Podľa vyjadrenia YIT Slovakia, pravdepodobnosť, že sa tieto dva domy budú predávať naraz, je na úrovni 90%. Ak sa dodrží približne polročný odstup medzi uvedením jednotlivých etáp na trh, tak novinky budú známe ku koncu tohto roka. Výškovo tieto domy pravdepodobne nadviažu na väčšinu predošlých etáp, ďalšie detaily však známe nie sú.

Po desiatej etape však bude nasledovať ešte minimálne jedna „štandardná“ – pred časom totiž developer získal pozemok akvizíciou od spoločnosti Air Products Slovakia, s.r.o. Tento sa nachádza priamo pri ulici Mlynské nivy. Pred časom sa mala organizovať architektonická súťaž, dom nakoniec navrhuje známe meno. „Architektom je Ateliér A3M,“ priznáva YIT. Ten istý ateliér navrhoval všetky ostatné etapy Nuppu. Najnovší prírastok tak pravdepodobne dobre nadviaže na celý obytný súbor a stane sa jeho organickou súčasťou.

Development je v príprave a dá sa predpokladať, že bude dokončený v súlade s harmonogramom postupnej realizácie zvyšných častí Nuppu. „Momentálne sme v štádiu sfinalizovania dokumentácie pre územné rozhodnutie a vstupujeme do územného konania,“ dodáva v stanovisku developer. Keďže by nemalo ísť o extrémne náročný projekt a nepredpokladám ani odpor verejnosti – bytovka dnes nemá koho rušiť – konanie by nemalo byť neúmerne dlhé.

Odlišná je situácia v prípade objektu súbežného s diaľnicou D1. YIT tu v dlhej budove, tvorenej viacerými sekciami, pôvodne chcelo vybudovať kancelárie (čo vyplýva z Územného plánu, predpisujúceho 30% občianskej vybavenosti), dnes sa však s ohľadom na situáciu na trhu kancelárskych priestorov usiluje o zmenu. Developer má stavebné povolenie pre nebytovú funkciu, dnes vedenú ako garni hotel, toto by však malo platiť len do momentu, kedy prebehne zmena Územného plánu a jednotky budú preklasifikované na byty.

V tomto smere YIT podporuje aj mestská časť Ružinov, ktorá by rada získala pre svoje účely 95 jednotiek (apartmánov) a využívala ich ako nájomné byty pre svojich zamestnancov. Týkať by sa to malo predovšetkým učiteľov a policajtov, ako aj vychovávateľov a vychovávateliek v materských školách. Bývanie by malo byť benefitom pre tieto značne nedostatkové profesie. Ešte na februárovom miestnom zastupiteľstve sa diskutovalo o možnosti týchto 95 jednotiek odkúpiť a využiť na to prostriedky zo Štátneho fondu rozvoja bývania alebo z komerčnej pôžičky. Poslanci schválili pokračovanie rokovaní.

Do prvej polovice roka 2023 (so spustením výstavby v polovici tohto roka) by tak mohli v prvej etape pribudnúť prvé nájomné jednotky vo forme malometrážnych (väčšinou dvojizbových) štartovacích apartmánov s podmienkami komunitný coworking a prácu z domu. Jednotky budú zariadené a v objekte bude umiestnená recepcia, coworkingový priestor, práčovňa a obchodné priestory. Umiestnených tu bude 88 parkovacích miest. Výstavba, príp. odovzdanie Ružinovu však bude závisieť aj od agility mestskej časti.

Ďalším problémom je odpor časti miestnych obyvateľov z Nuppu, ktorí sa z rozličných dôvodov tohto projektu obávajú. Okrem kritike smerujúcej k údajnému zhoršeniu sociálnej situácie sa ozývali aj investori či prenajímatelia bytov, poukazujúci na pokles svojich príjmov. Developer tak svoje plány musel obhajovať aj pred klientami.

Cesta k dokončeniu Nuppu a vzniku nových nájomných bytov tak nemusí byť priamočiara. Súčasný development patrí k relatívne dostupným s ohľadom na blízkosť centra mesta, pritom však netrpí enormnou racionalizáciou, ktorá by z neho urobila stroj na bývanie. Park je mimoriadne príjemný a investície do komunitných zariadení pozitívne. Dobudovaním nájomných bytov by sa stal aj sociálne uvedomelejším a pomohol Bratislave v riešení obrovského problému, ktorou aktuálne nedostupnosť bývania je.

Ďalšie pokračovanie Nuppu môže ukázať, aká bude budúcnosť nájomného bývania v Bratislave a významu, aký môže tento koncept mať.  

 

Pozrite si výstavbu Nuppu vo fotoalbume

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: YIT Slovakia / KIYO.studio
  • Zdroj: YIT Slovakia
  • Zdroj: YIT Slovakia
  • Zdroj: YIT Slovakia

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube