Author photoAdrian Gubčo 20.10.2020 15:50

YIT Slovakia odhaľuje ôsmu etapu projektu Nuppu

Ružinovský projekt Nuppu od od developera YIT Slovakia sa rozrastie o ďalšiu, v poradí už ôsmu etapu. Najnovší bytový dom v rezidenčnom súbore bude mať názov Thuja a bude identický s väčšinou doteraz dokončených či rozostavaných etáp. Bytovka je už dnes v realizácii.

Zdroj: YIT Slovakia

Zdroj: YIT Slovakia

Thuja sa bude nachádzať na južnej strane areálu aj dnes už z väčšej časti dokončeného líniového rezidenčného parku. Tak ako väčšina ostatných domov, ktoré tento park vymedzujú, aj najnovší prírastok bude pokračovaním riadkovej zástavby a bude mať podobu zahnutého doskového objektu s ôsmimi nadzemnými podlažiami. Nachádzať sa tu bude 98 bytov, ktorých predaj sa už rozbehol.

Developer tak pridal ďalšiu takmer stovku bytov k stovke, ktorá je voľná v rámci ostatných etáp. V ponuke sú všetky veľkosti bytov od 1-izbových po 4-izbové, s výmerami od takmer 42 metrov štvorcových až po vyše 140. Ceny voľných bytov začínajú na 133-tisíc eurách, najdrahší stojí 372-tisíc. Developer pripomína, že každý byt bude mať k dispozícii balkón, loggiu alebo terasu, súčasťou projektu je aj 127 parkovacích miest. Na prvom podlaží smerom k parku bude umiestnená klubovňa pre rezidentov.

Nido

„Komplex NUPPU od svojej prvej etapy poskytuje svojim obyvateľom kvalitné bývanie, ale aj priestory na relax a oddych na rozsiahlom dvore plnom stromov, lavičiek či detských preliezačiek,“  hovorí Milan Murcko, generálny riaditeľ spoločnosti YIT Slovakia. „Som presvedčený, že obyvatelia ďalšej etapy si svoj nový domov obľúbia aj vďaka komunite, ktorá v projekte už dlhší čas úspešne funguje.“

Výhodou pre budúcich obyvateľov bude fakt, že centrálny park je dnes už pred dokončením, keďže ho developer budoval súbežne s dokončovaním jednotlivých etáp v severnej časti developmentu. Finalizácia, ktorej súčasťou bude malé námestie, by mala nastať pravdepodobne s deviatou etapou, ktorá bude zakončením výstavby južného radu domov. K iným benefitom majú patriť nabíjačky pre elektromobily, komunitný car-sharing a v blízkej budúcnosti aj spustenie zastávky verejnej dopravy (Grófska niva) v blízkosti projektu.

Architektom tejto etapy je kancelária Ateliér 3M, tak ako aj pri ostatných etapách. Výzorom sa zvyšku projektu odlišovať prakticky nebude. Ukončenie výstavby sa predpokladá v druhej polovici roka 2022, podľa oficiálnej stránky asi v decembri.

 

Zdroj: YIT Slovakia

 

Developer v prípade najnovšej etapy nadviazal na svoju stratégiu predstavovať nové časti projektu z rozdielom približne pol roka – plus mínus niekoľko mesiacov. Nezastavila ho v tom ani pandémia koronavírusu COVID-19, ktorá niektoré schémy v meste pribrzdila. Dopyt po relatívne dostupných bytoch v Bratislave však pretrváva, čoho dôkazom je aj najnovšia časť Nuppu, kde je dnes už prvých 14 bytov predaných a ďalšie sú rezervované.

Kúpa rezidencie v Nuppu môže byť užitočnou investíciou. Bezprostredné okolie projektu je dnes síce pomerne zanedbané a blízkosť k diaľnici je (zatiaľ) citeľná, do budúcna by ale mohla mať lokalita naozaj dobré spojenie s centrom mesta a skôr či neskôr sa transformujú aj okolité pozemky – najmä smerom na západ a na sever od projektu. V rámci Nuppu vznikne aj určitá vybavenosť, ktorá by mohla byť v parteri objektu na južnej strane developmentu, z ktorého by YIT rado spravilo nájomné byty.

Tento plán bol predmetom kritiky časti obyvateľov Nuppu, ktorí projektu vyčítali zahustenie, väčší tlak na park, sociálne problémy a podobne, najviac však protestovali majitelia investičných bytov na prenájom či AirBnB. Tí sa obávali poklesu výnosnosti ich nehnuteľností. Väčšinu podobných argumentov považujem za smiešne, v prípade majiteľov investičných bytov za hanebné. Nájomné byty v projekte totiž majú vzniknúť v koordinácii s Hlavným mestom, ktoré by niekoľko z nich pravdepodobne získalo do svojej správy či majetku výmenou za zmenu Územného plánu. Slúžiť majú pre pracovníkov v potrebných profesiách.

Investor ešte podobu tejto bytovky nezverejnil, hoci už vizualizácia Thuje objekt obsahuje, aj keď bez detailov. Takisto ešte nebola zverejnená ani budúcnosť pozemku popri Mlynských nivách, ktorý YIT nedávno prikúpilo. Na riešenie zástavby územia prebehla menšia interná súťaž. Obyvatelia daného objektu budú mať najlepší prístup k verejnej doprave, keďže zmieňovaná zastávka bude umiestnená práve tu.

YIT Slovakia odhaduje celkové dokončenie Nuppu na rok 2025. Bratislava sa tak definitívne zbaví ďalšieho browfieldu. Výmenou zaň dostane nové bývanie vo vcelku dobrej lokalite a v princípe dostupné aj pre strednú triedu (čo nie je bežné), nový príjemný líniový park, a teoreticky aj nájomné byty. Ide tak o vhodné zhodnotenie územia, na ktoré treba nadviazať inými investíciami obdobného charakteru.

 

Pozrite si výstavbu Nuppu vo fotoalbumoch.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube