Author photoAdrian Gubčo 26.03.2018 13:00

Vzor pre PKO?

Jedno z popredných svetových architektonických štúdií, Herzog & de Meuron, predstavilo víziu "horizontálneho mrakodrapu" na nábreží rieky Moskva v rovnomennej metropole. Dôvodom netradičného dizajnu je snaha zachrániť historický pivovar, ktorý sa na tomto mieste nachádza.

Zdroj: Dezeen

Zdroj: Dezeen

Ide presne o ten typ myslenia, ktorý dodáva niektorým mestám dynamiku, kvalitu a náskok pred inými - hľadanie netradičných riešení tak, aby bol dosiahnutý kompromis medzi historickou kontinuitou a novými výzvami a požiadavkami. V tomto prípade má developer záujem stavať luxusný obytný komplex v prémiovej polohe, no na pozemku sa nachádza medzi verejnosťou populárna stavba. Aj vás napadla paralela s Bratislavou?

Áno, presne toto je príklad spôsobu, ako sa malo hľadať riešenie v prípade niekdajšieho PKO. Mimoriadne dôležitá verejná funkcia sa tu zrážala s nárokmi súčasnosti, vyžadujúcimi aktívnejšie a polyfunkčnejšie využitie nábrežnej zóny. Výsledkom malo byť nájdenie optimálneho spôsobu, ako by mohli tak verejné, ako aj privátne funkcie koexistovať. Namiesto toho sa však bojovalo v zmysle "buď-alebo", pričom aspoň verbálne ponuky ku kompromisu zo strany developera boli úplne odmietnuté hlasnou časťou verejnosti.

Výsledkom je lose-lose situácia, keď zanikla verejná funkcia a vznikne privátny súbor, ktorý bez danej funkcie bude nekompletný a len sotva taký populárny, aby pritiahol široké masy návštevníkov. A to všetko preto, lebo chýbala odvaha ku hľadaniu spôsobov namiesto dôvodov.

 

Prečítajte si viac o projekte vertikálneho mrakodrapu v magazíne Dezeen.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube