Author photoAdrian Gubčo 13.09.2018 08:30

Výstavba lodenice v Karlovej Vsi napreduje

Jednou z najvýznamnejších investičných akcií v mestskej časti Karlova Ves v poslednom období je výstavba novej lodenice. Tá rastie v zmiešanej športovo-rezidenčnej lokalite v blízkosti Karloveského ramena a dopravného uzlu na Molecovej.

Výstavba lodenice je výsledkom dlhodobých snáh mestskej časti, ktorá už dlhšie disponovala projektom, vypracovaným architektonickou kanceláriou OFFICE110, ale nie dostatkom finančných prostriedkov. Tie získala až vďaka zisku financií od Magistrátu, ktorý ich ešte predtým získal vďaka predaju neďalekých pozemkov spoločnosti J&T Real Estate, ktorá tu neskôr vybudovala dve fázy projektu Karloveské Rameno s prísľubom, že výťažok z predaja pozemkov pôjde na výstavbu lodenice. Samotná realizácia sa začala dva roky po vydaní stavebného povolenia.

Lodenica bude mať po dokončení dve nadzemné podlažia a úžitkovú plochu okolo 500 metrov štvorcových. Okrem toho bude mať aj suterén s hangárom pre lode, kým na prvom podlaží sa bude nachádzať vodácke centrum, spoločenská miestnosť a klubovňa, ako aj technické zázemie. Na druhom podlaží sa budú nachádzať šatne a fitness miestnosť, spoločne s väčšou terasou. Celkové náklady na výstavbu sú vyše 629-tisíc eur, zhotoviteľom je spoločnosť Ligneus. Dokončenie sa očakáva v priebehu roka 2019, pravdepodobne v jeho druhej polovici.

Lodenica vzniká vo veľmi príjemnej časti Karlovej Vsi aj Bratislavy, ktorá je charakteristická blízkym kontaktom so zachovanou prírodnou krajinou. Tento vzťah patrí k unikátom metropoly, no pri širšom pohľade stále nedostatočne využitý a uchopený.

Nástrojom k posilneniu využitia Dunaja a jeho nábreží a ramien v živote mesta môžu byť práve verejné aktivity a priestory a preto je výstavba danej lodenice veľmi pozitívnym krokom do budúcnosti, na ktorý snáď nadviažu aj iné, podobné investície, napríklad na petržalskej strane rieky.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Foto zo 6.9.2018
  • Foto zo 6.9.2018
  • Foto zo 6.9.2018
  • Zdroj: OFFICE 110 Architekti

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube