Author photoAdrian Gubčo 02.01.2020 18:18

Výhľady z Twin City Tower, december 2019

Výškovú budovu Twin City Tower, ktorá je súčasťou kancelársko-komerčnej zóny Nové Nivy, som už mal možnosť navštíviť v prvej polovici roka 2018. Jej strategická poloha na okraji downtownu umožňuje zaujímavé výhľady do okolia. Ako sa zmenila Bratislava za takmer dva roky?

Keď som vežu naposledy navštívil, v blízkom okolí sa ešte len rozbiehali viaceré veľké projekty, za ktorými stoja najväčší bratislavskí developeri, ku ktorým patrí Stanica Nivy, Klingerka alebo Sky Park. Inak vyzerali aj viaceré projekty v ostatných častiach mesta, ktoré sú dnes už vo viacerých prípadoch dokončené alebo tesne pred dokončením.

Prvý menovaný development, Stanica Nivy, je vlajkovou loďou developera HB Reavis, ktorý postavil aj Twin City Tower a za dané obdobie už bola prakticky dokončená celá hmota novej autobusovej stanice a nákupného centra, kým súvisiaca kancelárska veža Nivy Tower, najvyššia budova v Bratislave je už v podstate pripravená na sťahovanie prvých nájomníkov.

Na Nových Nivách sa okrem toho mení aj vzhľad ulice Mlynské nivy, ktorá sa po prestavbe, vybudovaní podzemného kruhového objazdu a určitých zmenách, ktoré s developerom vyrokovalo Hlavné mesto, stane mestskou triedou so segregovanou cyklotrasou, rozšírenými chodníkmi a aspoň čiastočne aj stromoradiami. V susedstve ulice developer vybuduje nový parkovací dom, ktorý má byť na vysokej úrovni a pomôcť pokrývať rastúce kapacitné potreby novej štvrte.

Medzičasom rastie aj Klingerka od J&T Real Estate, pozostávajúca z nižšej, kancelárskej časti, a vyšše rezidenčnej veže so 115 metrami. Kancelárska sekcia projektu je už takmer v štádiu hrubej stavby. Bytová sekcia bude rásť ešte nejakú dobu, no už teraz je patrná jej mohutná mierka.

Z nových pohľadov z iných častí mesta vynikne dokončenie kupoly Spilky v areáli bývalého pivovaru Stein, ktorá sa stáva symbolom okolia, takmer dobudovaná výšková budova Première, ktorá je asi najmenej vhodne osadenou novostavbou v Bratislave alebo nadštandardný polyfunkčný komplex Bezručova Residence, predstavujúci atraktívnu rekonštrukciu významnej funkcionalistickej pamiatky.

Do budúcna však možno najväčšie zmeny očakávať pri pohľade smerom na pravý breh Dunaja, teda do priestoru Nového Lida a územia medzi električkovou traťou a Sadom Janka Kráľa. Vďaka vynikajúcej dostupnosti do ľavobrežného centra mesta sa očakáva expanzia zástavby mestského charakteru, vrátane výškových budov, aj týmto smerom. Prvé projekty, napríklad kontroverzný Green Park, alebo nedávno predstavený Liget, sú už predstavené, v priebehu tohto roka sa zrejme témou vo väčšej miere stane aj Nové Lido.

Development bude pravdepodobne pokračovať v okolí Bosákovej a Šustekovej ulice, kde sa okrem developerov aktivizuje aj Hlavné mesto, ktoré tu vybuduje veľký projekt nájomného bývania.

 

 

Twin City Tower bola dokončená v roku 2018 po dvoch rokoch výstavby ako posledná časť kancelárskeho súboru Twin City. Developer HB Reavis pôvodne pred krízou uvažoval vybudovať development mamutích rozmerov, ktorý by zahŕňal obe strany ulice Mlynské nivy a okrem autobusovej stanice, nákupného centra a kancelárií obsahoval aj byty či hotel. Kríza smelé plány výrazne zredukovala, minimálne v prípade Twin City to však bola zmena k lepšiemu.

Súbor budov je založený na napodobení klasickej mestskej štruktúry, kým po vizuálnej stránke sa snaží odkazovať na industriálnu minulosť územia – stávali tu haly podniku Kablo. Twin City Tower s 24 podlažiami a 89 metrami je lokálnou dominantou, čo je s ohľadom na strategickú polohu pri jednej z najvýznamnejších križovatiek v Bratislave správne.

V budove vzniklo 34,5-tisíc metrov štvorcových kancelárskych priestorov, kľúčovým nájomníkom je spoločnosť Amazon. Developer deklaruje, že pôjde o jednu z prvých budov s certifikátom BREEAM Outstanding, získať by mala aj certifikát WELL. Twin City Tower vzbudilo nedávno pozornosť svojim predajom do rúk juhokórejského investora za 120 miliónov eur, čo je zároveň prvý výrazný vstup juhokórejského kapitálu na náš realitný trh.

Podoba veže je výsledkom spolupráce slovenskej kancelárie Siebert + Talaš a londýnskeho štúdia John Robertson Architects, ktorých doplnila kancelária CEPM. Podnož veže nadväzuje na podobu starších častí Twin City, kým veža samotná má riešením fasády odkazovať na výrobu káblov. Twin City Tower je výrazná aj po zotmení vďaka charakteristickej iluminácii.

Napriek tomu, že túto budovu prevýšia iné, ktoré v okolí rastú alebo vyrástli, Twin City Tower sa stalo už prirodzenou súčasťou postupne vznikajúceho bratislavského downtownu a dotvára identitu jednej z najmodernejších štvrtí v strednej Európe.

 

Fotografie zo 14.12.2019. 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Historické centrum mesta
  • Dunajská štvrť s takmer dokončenou Bezručova Residence a Jakubovým námestím
  • Hotel Kyjev stále nemá vyjasnený osud ani budúcu funkciu
  • Fotografie boli vyhotovené z terasy na najvyššom podlaží Twin City Tower
  • Zvyšok priemyslu na Ulici 29. augusta. Čoskoro by tu mal vyrásť nový polyfunkčný projekt s bývaním
  • Severné časti centra, silne viditeľný je projekt Première
  • V strede kupola Spilky v projekte Stein2 Offices
  • Miesto pre budúci parkovací dom - Nivy Depo - na Nivách
  • Panoráma Ružinova
  • Klingerka sa už stáva výraznou dominantou, predstavenie jej pokračovania je už na spadnutie
  • Pravý breh Dunaja čaká v horizonte niekoľkých rokov výrazná zmena, kľúčový bude development Nové Lido
  • Tento pohľad sa v horizonte niekoľkých rokov výrazne zmení, potom, ako sa voľné pozemky zaplnia novými budovami a vznikne priame prepojenie starého a nového centra
  • Stanica Nivy

Súvisiace články

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube