Author photoAdrian Gubčo 19.04.2022 14:39

VI Group odhaľuje nový projekt Verdena

Spoločnosť VI Group v súčasnosti rozvíja väčší počet projektov, najmä v Petržalke, v menšom aj v Ružinove a v Rači. V poslednej menovanej mestskej časti pribudne ďalší. V časti Krasňany má vzniknúť bytový dom Verdena, ktorý už v názve odkazuje na veľký rozsah zelene v okolí aj priamo v rámci zámeru. Výstavba by sa mala spustiť ešte tento rok.

Zdroj: VI Group

Zdroj: VI Group

Verdena vznikne v štvrti Krasňany, v dotyku s najstarším bratislavským sídliskom, na ktorom sa uplatnili princípy povojnovej bytovej výstavby. Vyznačuje sa riedkou zástavbou s veľkým rozsahom zelene, ako aj kombináciou rozličných typov bytových domov. Staršie domy boli postavené ešte typickým spôsobom z tehál, nachádza sa tu však aj mnoho novších panelových domov, najmä v okolí Peknej cesty, Kadnárovej či Jozefa Hagaru. Na poslednej menovanej ulici bola vybudovaná aj séria deviatich sedempodlažných bodových domov.

Práve za nimi sa plánuje výstavba novej bytovky. Na pozemkoch, prístupných z Vrbenského ulice, chce developer umiestniť osempodlažný dom s najvyšším ustúpeným podlažím, ktorý bude vložený do malého uzavretého areálu. Nahradí pritom drobný nehodnotný objekt a nevyužívanú zarastenú plochu. Urbanistický koncept sídliska by budova narušiť nemala, resp. nijako zásadne. Nepôjde teda o typ škodlivého zahusťovania, aké hrozili v tejto oblasti v minulosti.

Verdena bude kompletne rezidenčná, obsahovať tak bude len byty alebo apartmány. Naplánovaných ich je 77, z toho bude 24 apartmánov. 10 rezidencií bude jednoizbových, 46 dvojizbových, 13 trojizbových a 8 štvorizbových. Developer oficiálne rozbehol predaj v priebehu dneška, z 30 bytov nasadených do predaja je rezervovaných už 18. Pri zostávajúcich bytoch ceny dosahujú v priemere okolo 4-tisíc eur za meter štvorcový. Najlacnejší dvojizbový byt s výmerou 48,63 metrov štvorcových (plus 7,95 metrov štvorcových loggie) vychádza na viac ako 217-tisíc eur, najdrahší trojizbák s 88,85 m2 interiéru a 13,60 m2 exteriéru na vyše 365-tisíc eur.

VI Group pri tomto projekte zdôrazňuje najmä jeho zelený charakter, veľkorysé dispozície (ktoré sú inak na celkom dobrej úrovni) a pokojnú lokalitu. Zeleň má byť bohato prítomná na fasádach vďaka konštrukciám pre popínavé rastliny. Súčasťou štandardu má byť aj rekuperácia v každom byte, prízemné apartmány budú mať predzáhradky. Areál projektu bude uzavretý a prístupný len pre rezidentov. Parkovanie bude riešené v garáži, kde bude 31 stojísk (jedno za 15,6-tisíc eur) a na teréne, kde bude ďalších 67 stojísk (za 10,2-tisíc eur).

Architektúra projektu je založená najmä na zmieňovanom využití zelene, ktorá ozvláštňuje súčasne pôsobiacu, no inak pomerne štandardnú bytovku. Z vizualizácii zaujme niekoľko zaujímavých prvkov, napríklad výrazný vstup (ktorý sa však črtá ako bariérový), okno v kuchyni, tehličkové fasády na loggiách alebo jednotný spôsob ich zasklievania. VI Group je priamo spojené s architektonickou kanceláriou, čo sa odráža na snahe o maximalizáciu architektonickej úrovne pri zachovaní nákladovej racionality, potrebnej pri projekte takéhoto charakteru. Slabou stránkou je riešenie okolia, kedy je potenciálny verejný priestor pohltený parkoviskom.

Developer odhaduje štart výstavby Verdeny už v poslednom štvrťroku tohto roka. Ako sa to podarí, dokončená bude o dva roky neskôr. Budúci obyvatelia sa tak budú sťahovať v priebehu roka 2025.

 

Zdroj: VI Group

 

V čase dokončenia bude Verdena v lokalite pravdepodobne pôsobiť ako osamelý prst, ktorý nebude nijako nadväzovať na okolie. Developer by síce mohol tvrdiť, že sa dom snaží komunikovať so susedným sídliskom, to však už má uzavretý koncept a takýto spôsob dostavby nepotrebuje. Iná zástavba v susedstve developmentu je tvorená zastaraným priemyselným areálom Meopty. Hoci má najlepšie roky za sebou, dodnes v ňom sídli viacero firiem. Navyše, v Územnom pláne je stále definovaný ako výrobná zóna, takže skorá transformácia je asi nereálna.

Zo strednodobého hľadiska by to však tak byť nemuselo. Nad priemyselnými areálmi v okolí Peknej cesty, teda nad Meoptou aj Slovenskou grafiou, sa napríklad nachádza rozsiahly priestor so zvyškami starých vinohradov. Dnes tu rezidenčnú výstavbu neumožňuje Územný plán, to sa ale môže zmeniť už onedlho. Pripravované Zmeny a doplnky 08, ktoré by mohli byť schválené do konca roka, rátajú s transformáciou územia. Vzniknúť tu má rozvoľnená zástavba bytových domov, vrátane nájomného bývania.

Do budúcna tak bude pravdepodobne rásť tlak aj na prestavbu Meopty. S ohľadom na charakter lokality pôjde takmer určite o redšiu zástavbu, nie je však vylúčené, že sa v nej objavia aj domy podobné Verdene. Tá by nemusela byť osamelým zásahom, ale len počiatkom budúcej funkčnej aj urbanistickej zmeny v území. Potenciál pre vznik atraktívneho obytného prostredia tu je – okrem blízkosti prírodného prostredia a areálov je to aj dostupnosť električkovej trate či vybudovaná základná vybavenosť.

Kľúčovým sa stane kvalitné urbanistické riešenie. Sídlisko Krasňany, hoci vychádzajúce z modernistických myšlienok, predstavuje predsa len hodnotného reprezentanta tohto prístupu. Na rozdiel od iných sídlisk si navyše uchováva ľudskú mierku, je skutočne dokončené, neprinieslo devastáciu pôvodných štruktúr a obsahuje mnoho pekných zákutí. To sú veci, na ktoré by sa mohlo pri ďalšom vývoji nadviazať, aby boli nové vstupy komplementárne a nevytvárali v území konflikt. Na to ale treba myslieť predtým, než sa development v štvrti skutočne rozbehne.

Najväčšou chybou by bol súčasný spôsob vývoja, kedy sú do mnohých lokalít vkladané akoby náhodilé hmoty bez silnejšej väzby k prostrediu (teda v tejto chvíli aj Verdena). Formálne spĺňajú všetky náležitosti v zmysle územnoplánovacej regulácie aj noriem – sú tak v súlade s abstraktným charakterom našich územných plánov. Výsledkom však môže byť (a často aj je) chaotická štruktúra bez jednotiacej vízie. Treba ustúpiť od územného plánovania z čias, kedy všetky podmienky diktoval a výstavbu realizoval jeden investor – štát – a vrátiť sa k zastavovacím plánom. V prostredí kapitalistického mesta a ekonomiky to je rozhodne priaznivejší prístup, ak je snahou budovanie dobrého mestského prostredia. 

Z Krasnian by mohla byť väčšia, no ešte krajšia a pre život lepšia štvrť, ktorá vytvorí ideálny prechod medzi mestom a prírodným prostredím vinohradov a zalesnených Malých Karpát. Táto možnosť je stále otvorená. Len si to treba včas uvedomiť a v zmysle toho plánovať ich ďalšiu budúcnosť.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: VI Group
  • Zdroj: VI Group
  • Zdroj: VI Group
  • Zdroj: VI Group
  • Situácia. Zdroj: VI Group

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube