Author photoAdrian Gubčo 28.03.2022 15:00

Veľkokapacitné Asistenčné centrum pomoci na Bottovej je už v prevádzke

Hlavné mesto v spolupráci s developerom HB Reavis a radom štátnych inštitúcií, mimovládnych organizácií alebo súkromných firiem otvorilo v priestoroch niekdajšej dočasnej autobusovej stanice na Bottovej ulici Asistenčné centrum pomoci. Určené je pre ľudí, zasiahnutých vojenským konfliktom na Ukrajine. V centre nájdu potrebné informácie, budú môcť požiadať o dočasné útočisko, vybaviť si dávky v hmotnej núdzi alebo nájsť ubytovanie.

O pláne zriadiť takéto centrum v priestoroch doteraz vyprázdneného objektu dočasnej autobusovej stanice a predtým OC Bottova informoval na začiatku marca majiteľ budovy, developer HB Reavis. Ten budovu uvoľnil na jeseň minulého roka, po dokončení susedného komplexu Nivy. Autobusová stanica, ako aj veľká predajňa Alza, dovtedy sídliaca v OC Bottova, sa presunula tam. Objekt mal byť v dohľadnej dobe asanovaný v rámci prípravy na development. Naplánovaná je tu polyfunkčná zástavba s bývaním a vybavenosťou v parteri.

Medzičasom však developer nadviazal spoluprácu s Hlavným mestom, ktoré od začiatku vojny na konci februára začalo realizovať kroky k zriadeniu veľkokapacitného Asistenčného centra pomoci (ACP). Cieľom bolo sústrediť všetky dôležité služby pre utečencov na jedno miesto. ACP by pritom lepšie nahradilo Bod prvého kontaktu a podpory na Hlavnej železničnej stanici, v rámci ktorého Magistrát poskytuje ľuďom utekajúcim z Ukrajiny základnú prvotnú podporu.

„Som veľmi rád, že sa nám podarilo spojiť kľúčových aktérov a dostať pod jednu strechu všetky základné služby a podporu, ktoré ľudia utekajúci pred vojnou potrebujú bezprostredne po príchode do nášho mesta,“ hovorí primátor Bratislavy Matúš Vallo. „Nebudú tak čeliť ďalšiemu stresu s vyhľadávaním služieb roztrúsených po celom meste. Časom môže v centre tiež vzniknúť miesto, kde sa budú môcť ľudia z Ukrajiny, ktorí v Bratislave už sú, stretávať, vzájomne sa podporovať, priebežne získavať informácie a vytvárať si čo najlepšie príležitosti pre život v Bratislave.“

V rámci ACP je k dispozícií 25 pracovísk cudzineckej polície, čo odbremení vyťažené Oddelenie cudzineckej polície PZ na Regrútskej ulici vo Vajnoroch. V centre má svojich pracovníkov aj Okresný úrad Bratislava, ktorý koordinuje ubytovanie. Súčasťou sú aj zamestnanci z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, Migračného úradu, ako aj zdravotníci a psychológovia. Na Bottovej je zabezpečené základné občerstvenie, dôstojná miestnosť na odpočinok či detské kútiky, výdajňa humanitárnej pomoci aj ekumenická miestnosť. Každý klient ACP sa po príchode zaregistruje a následne bude podľa potrieb nasmerovaný na zodpovedajúce pracovisko.

ACP bude na začiatok fungovať nepretržite, v pracovných smenách bude denne pomáhať 220 pracovníčok a pracovníkov mesta, úradov, organizácií a dobrovoľníkov. ACP na Bottovej je nadimenzované tak, aby zvládlo poskytnúť podporu pre 2.500 ľudí denne. V Bratislave tak vzniklo systémové zázemie pre dlhodobé poskytovanie kvalitných služieb pre ľudí z Ukrajiny. Väčšinu nákladov na prevádzku nového centra bude preplácať štát.

Magistrát zhŕňa, že zriadenie ACP je výsledkom spolupráce Hlavného mesta, štátnych inštitúcií, mimovládnych organizácií či súkromnej spoločnosti HB Reavis. „Situácia na Ukrajine sa nás všetkých dotkla, rozhodli sme sa preto pomôcť viacerými spôsobmi, jedným z nich je toto Asistenčné centrum pomoci, ktoré Bratislava potrebovala,“ vysvetľuje dôvody poskytnutia OC Bottova Viktor Ondrášek, Development Director spoločnosti HB Reavis. „Dali sme k dispozícii naše priestory po dočasnej autobusovej stanici a poskytli naše kapacity na úpravu priestoru tak, aby vyhovoval potrebám takéhoto centra.“ Ďalšie firmy pomohli finančne, materiálne či cez dobrovoľnícku pomoc.

Mesto záverom dodáva, že spolupracujúcim organizáciám a inštitúciám patrí veľká vďaka. Patrí k nim  Úrad hraničnej a cudzineckej polície, Okresný úradu v Bratislave, Hasičský a záchranný zbor, Policajný zbor, Úrad sociálnych vecí a rodiny, Migračný úrad MV SR, Centrum právnej pomoci MS SR, ako aj OZ Tenenet, Liga za ľudské práva, Slovenský skauting, Bratislavská arcidiecézna charita či OZ Rodinné centrum Ráčik.

Dokedy bude ACP fungovať, nie je známe, pravdepodobne sa to bude odrážať od vývoja konfliktu na Ukrajine. Určite to však nebude menej ako niekoľko mesiacov.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube