Author photoAdrian Gubčo 19.07.2021 16:16

V zóne Pod Vŕškami v Záhorskej Bystrici pribudne ďalšie bývanie aj občianska vybavenosť

Štvrť Pod Vŕškami v Záhorskej Bystrici pokračuje vo svojom prudkom rozvoji. Po niekoľkých rezidenčných blokoch a pripravovanom dobudovaní centrálnej časti zóny by mala pribudnúť aj nová občianska vybavenosť alebo menší rezidenčný projekt. Krok po kroku sa tak zóna blíži k celkovej dostavbe – ak ju nezastaví miestna samospráva.

Urban Hills. Zdroj: MIG Solutions / Pictown

Urban Hills. Zdroj: MIG Solutions / Pictown

Zóna Pod Vŕškami (oficiálne Krče) mala byť v minulosti celá developovaná jediným investorom, spoločnosťou Opera SL Group, za ktorou stál izraelský kapitál. To však bolo ešte v období pred krízou v roku 2008, čo viedlo ku zmenám vo vlastníckej štruktúre firmy (hoci izraelský investor je prítomný aj naďalej). V rámci reštrukturalizácie boli niektoré pozemky v rámci veľkého developmentu odpredané. Týkalo sa to aj parciel pri vstupe do územia, v okolí ulice Pri Vápenickom potoku.

Časť z týchto plôch už bola zdevelopovaná. Svoj supermarket si tu vybudovala sieť Billa, za ktorou vznikla komunita rodinných domov. Rodinné domy vznikli aj v nadväznosti na súvisiacu Zárubovú ulicu. Voľných ostalo už len niekoľko málo pozemkov na nároží Zárubovej a Pri Vápenickom potoku a naproti Bille. Aj to sa však začína meniť, keďže aktuálne už prebiehajú v území stavebné práce. Okrem nedávno odhalenej netradičnej autoumyvárne, spojenej s bistrom a prezentáciou automobilových veteránov, sa tu vybuduje aj bytový dom a kancelárska budova.

Bytový dom sa nazýva Urban Hills a vznikne v dotyku s vodnou plochou – retenčnou nádržou. Pôjde o komorný, trojpodlažný objekt s ôsmimi bytmi a jedným komerčným priestorom (asi gastronomického charakteru). Štyri byty budú dvojizbové, tri trojizbové a jeden (prízemný) štvorizbový. Budove bude slúžiť 14 parkovacích miest. Dom sa vyznačuje príjemnou architektúrou, za ktorou by mal stáť mladý architekt Tomáš Krempaský, a relatívne vyšším štandardom. Developer, spoločnosť MIG Solution, už získal územné rozhodnutie aj stavebné povolenie, takže mu vo výstavbe nič nebráni.

Priamo v susedstve s Urban Hills vznikne, resp. už vzniká Polyfunkčný objekt Wido Invest od rovnomenného developera. Ide o väčší projekt, v ktorom sa budú na štyroch podlažiach nachádzať komerčné jednotky (na prízemí, vznikne tu štvorica priestorov) a kancelárie. Najvyššie podlažie bude ustúpené, takže kancelárske priestory budú disponovať terasami. Celková výmera obchodných priestorov bude 765 metrov štvorcových (hoci dokumentácia ukazuje 390), kancelárie budú na približne 405 (977) metroch štvorcových. Budova bude vybavená 35 parkovacími miestami, z toho bude 13 v podzemnej garáži a 22 na teréne pred aj za objektom.

Stavba bude disponovať pomerne jednoduchou architektúrou, kedy bude hmota objektu členená pravidelným rastrom okenných otvorov. Architekti z kancelárie Toito priznávajú, že cieľom bolo dosiahnuť jednoduchý výraz, zároveň ale aj mestotvorný charakter budovy. Zámer je v príprave už od roku 2014, kedy sa ešte predpokladalo, že na najvyššom podlaží budú byty. Všetko nasvedčuje tomu, že stavebne by malo byť takéto riešenie možné aj naďalej.

Budova je dnes už vo výstavba a postupne pridáva aj nadzemné podlažia. Pri aktuálnom tempe výstavby možno jej dokončenie očakávať približne v polovici roka 2022.

 

Polyfunkčný objekt Wido Invest. Zdroj: Toito Architekti

 

Vznikom týchto dvoch projektov, spoločne so zmieňovaným carwash, sa dobuduje nástup do lokality Krče, pričom sa tu bude v menšom nachádzať aj určitá občianska vybavenosť. Ďalšiu plánuje vybudovať mestská časť v rámci areálu futbalového ihriska, kde pribudnú najmä športoviská a verejné priestory. Dlhodobo sa v tejto lokalite uvažuje aj so vznikom materskej a základnej školy. Podľa najnovších informácií by mali tieto vzniknúť v areáli bývalého energetického učilišťa v lokalite Na Holom vrchu, kde sa navyše plánujú aj nájomné byty.

Otázkou tak ostáva najmä budúcnosť centrálnej časti zóny – sektoru F. Developer Pod Vŕškami, spoločnosť Pod Vŕškami s.r.o., tu naplánoval obytný súbor Green River, ktorým sa má ako zelená rieka tiahnuť parkovo upravený verejný priestor. Projekt už získal kladné záväzné stanovisko Magistrátu, mestská časť sa však rozhodla vyhlásiť stavebnú uzáveru a zmeniť Územný plán zóny Krče tak, aby sa projekt v danej podobe realizovať nemohol.

S ohľadom na existenciu stanoviska Hlavného mesta, vzniku vybavenosti v okolí a celkového charakteru územia sú plány mestskej časti – znížiť mierku budov v centre zóny a zvýšiť tu podiel občianskej vybavenosti – pomerne zvláštne. Takisto je otázne, či bude snaha o stavebnú uzáveru úspešná. Tá sa vyhlasuje najmä v prípade, že súčasné investície ohrozujú dlhodobé, strategické projekty. To sa však v prípade Záhorskej Bystrice nedeje. Práve naopak, dostavba sektoru F v aktuálne plánovanej podobe je plne v súlade s dlhodobo rozvíjanými plánmi na rozvoj územia.

Vývoj územia tak bude pravdepodobne smerovať skôr k jeho dobudovaniu v najbližších rokoch. Záhorská Bystrica sa môže v prípade odmietnutia stavebnej uzávery snažiť robiť obštrukcie, nemôže však výstavbe brániť donekonečna. Štvrť Pod Vŕškami, resp. Krče, by mala byť v najbližších rokoch dobudovaná. Pozitívom je, že to nebude len výlučne rezidenčná oblasť, ale v menšej miere tu pribudne aj vybavenosť.

Samozrejme, od ideálu to má ešte ďaleko. Za vhodnejších okolností by inak vyzeralo dopravné spojenie do Záhorskej Bystrice, inde by vznikla základná či materská škola a možno by sa tu nebudovali individuálne rodinné domy, ale skôr radové. Supermarket by nemal tradičnú podobu krabice s veľkým povrchovým parkoviskom, namiesto toho by bol umiestnený v parteri polyfunkčnej budovy s podzemnou garážou. Nanešťastie, súhra okolností, nedostatkov v plánovaní a slabej iniciatívy niektorých aktérov zohrala svoje.

Napriek tomu môžu byť Pod Vŕškami príjemnou a „dokončenou“ obytnou štvrťou. Všetky plánované aj rozostavané projekty k tomu dopomáhajú. Južný okraj mestskej časti môže byť vhodným kompromisom medzi pokojnejším prostredím predmestia a rušnejšou mestskou zástavbou. Obdobná budúcnosť nakoniec čaká celú Záhorskú Bystricu, ktorá je čoraz bližšie k tomu, aby sa priamo prepojila s celou Bratislavou.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Urban Hills. Zdroj: MIG Solutions / Pictown
  • Urban Hills. Zdroj: MIG Solutions / Pictown
  • Urban Hills. Zdroj: MIG Solutions / Pictown
  • Polyfunkčný objekt Wido Invest. Zdroj: Toito Architekti
  • Polyfunkčný objekt Wido Invest. Zdroj: Toito Architekti
  • Polyfunkčný objekt Wido Invest. Zdroj: Toito Architekti

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube