Author photoAdrian Gubčo 08.04.2017 13:00

V Ružinove sa plánuje nový park

V priestore medzi Tomášikovou a Ružinovskou ulicou, južne od budovy Paneurópskej vysokej školy, sa plánuje nový park. Jeho idea vychádza z aktivít niekoľkých miestnych poslancov a spriaznených aktivistov, ktorí zámer prezentujú ako unikátny priestor, ktorý nemá v Ružinove obdobu. 

Zdroj: A1 ReSpect

Zdroj: A1 ReSpect

Nový park by mal obsahovať množstvo rozličných prvkov a funkcií. Podľa Branislava Kaliského, spoluautora projektu, architekta, developera a miestneho i mestského poslanca, „Po dobudovaní parku vznikne v Ružinove nová použiteľná zelená plocha s domysleným ekosystémom zadržiavania dažďovej vody, včelími rodinami a prostredím pripraveným pre príchod vtáctva. Veľká časť prieskumov je venovaná ornitológii, geológii a hydrológii. Prínosom bude aj zlepšenie vzduchu a klímy v danej oblasti. Vznikne tu prírodný herbár a nebude chýbať ani ZENová a relaxačná časť," Vzniknúť tu má aj detské ihrisko, plocha pre psy, sad jedlých stromov alebo gril.

Odhadovaný rozpočet predstavuje 300-tisíc eur, poslanci zatiaľ zabezpečili z tzv. poslaneckých priorít 190-tisíc eur, realizácia bude prebiehať postupne už od tohto roka. Ako jednu z kľúčových hodnôt nového parku autori prezentujú fakt, že sa "zabráni pozemok obsadiť developermi." 

Aj tento výrok jasne nasvedčuje, že skutočným zámerom, stojacim za týmto parkom, nie je zlepšenie prostredia, ale politická kalkulácia. Park samotný totiž v kontakte s dvomi veľkými a úspešne zavedenými plochami (Park Andreja Hlinku a Park Ostredky) je úplne zbytočným mrhaním verejných prostriedkov, ktoré mohli byť radšej investované do zlepšovania existujúcich plôch.

Súčasnému priestoru totiž v súčasnosti nič nechýba (azda okrem úpravy mobiliáru) a rovnako aj argumentovanie developermi je falošné, keďže funkcia tohto územia je v územnom pláne definovaná ako plocha zelene.

Celú túto ideu tak možno chápať len ako súčasť predvolebnej kampane, navyše financovanú z verejných zdrojov. Ak už majú autori projektu takú silnú chuť park realizovať, mali by jeho financovanie zabezpečiť výlučne zo súkromných prostriedkov. 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: A1 ReSpect
  • Zdroj: A1 ReSpect

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube