Author photoAdrian Gubčo 14.05.2021 13:21

V Dúbravke vzniknú Zelené Záluhy

V mestskej časti Dúbravka vznikne nový rezidenčný projekt. Zámer je umiestnený na jej južnom okraji a vznikne nahradením staršej administratívnej budovy. Bytový dom je spojený s menom skúsených architektov a je súčasťou procesu, v rámci ktorej sa táto časť Dúbravky mení na čoraz živšiu a modernejšiu mestskú štvrť.

Zdroj: Devecorp

Zdroj: Devecorp

Nový projekt by mal vzniknúť na juhovýchodnej strane Hanulovej ulice – na mieste, kde sa nachádzajú predovšetkým objekty občianskej vybavenosti, vrátane viacerých administratívnych budov. Jedna z nich patrila aj Slovenskej agentúre životného prostredia. Nešlo o žiadnu výnimočnú architektúru, preto je jej zánik v súvislosti s novým projektom akceptovateľný. Nahradená bude sedempodlažným doskovým domom, ktorý však bude za hustou zeleňou pred budovou od ulice slabo vnímateľný.

Developer projektu, spoločnosť Devecorp, tu pripravuje vznik 76 1- až 4-izbových bytov. Rezidencie budú umiestnené na všetkých podlažiach, prízemné byty tak budú disponovať predzáhradkami. Ostatné byty budú disponovať balkónmi, strešné penthousy tu plánované nie sú. Byty budú odovzdávané do štandardu, ktorého súčasťou sú predpríprava na klimatizáciu (pričom balkóny sú pripravené na umiestnenie jednotky), sieťky proti hmyzu alebo exteriérové tienenie. Developer dodáva, že chce vysoký štandard zabezpečiť aj v prípade spoločných priestorov.

Čo sa týka dispozícii, tieto sú spracované celkom dobre – najmä čo sa týka dvojizbových bytov smerom na Hanulovu. Dvojizbové byty tvoria aj najväčšiu časť ponuky, až 45, 11 bytov je trojizbových, 8 štvorizbových, 6 jedenapolizbových a rovnaký počet jednoizbových. Ceny najmenších bytov začínajú na 148-tisíc eurách, dvojizbáky vychádzajú na 178- až 201-tisíc eur, trojizbové byty na 270- až 320-tisíc eur a zo štvorizbových je k dispozícii už len posledný za 320-tisíc eur. Projekt je v predpredaji, oficiálne spustenie predaja sa očakáva už v priebehu budúceho týždňa. Ceny by sa mali zvýšiť.

Klienti budú mať v rámci projektu k dispozícii parkovanie v dvoch podzemných podlažiach, kde bude umiestnených 97 parkovacích miest pre autá a dve miesta pre motorky. Developer ďalej sľubuje, že v okolí projektu ponechá bohatú výsadbu a zrealizuje parkovú úpravu – zachovať by sa mali aj existujúce vzrastlé stromy. Zriadený by mal byť menší parčík, detské ihrisko a opatrenia na podporu biodiverzity. Predstavitelia investora vysvetľujú, že dôraz na zeleň je daný snahou o vytvorenie prostredia, v ktorom je život natoľko príjemný, že by tam sami radi bývali.

Devecorp dodáva, že pokoj bývania je garantovaný – nachádzať sa tu nebudú žiadne povrchové parkovacie miesta a v okolí sa nachádzajú nerušiace objekty. K tým patrí napríklad Dom seniorov Jeseň života, cyklotrasy alebo lesík. Ten ostáva nenarušený.

Ako bolo vyššie spomenuté, za architektúrou stojí skúsená kancelária – Šujan_Stassel. Ide skutočne o pracovisko, spojené s vydarenými rezidenčnými realizáciami, napríklad Malé Krasňany alebo Budyšínska Rezidencia. Druhá menovaná je zároveň projektom toho istého developera ako Zelených Záluh. Dom pôsobí z vizualizácií príjemným dojmom, architekti využili tak ako na Budyšínskej rohové okná pri balkónoch alebo farebné panely, ktoré domu dodávajú identitu. Projekt by mal lokálne prostredie citlivo dotvoriť.

Devecorp predpokladá, že stavebné povolenie bude vydané v najbližších dňoch, s výstavbou chce začať okamžite. Plánom je totiž dokončiť projekt do konca roka 2022, čo je pomerne šibeničný termín.

 

Zdroj: Devecorp

 

Zelené Záluhy sú príkladom pekného štandardného projektu – segmentu, ktorý v Bratislave v takejto kvalite chýba vo väčšej miere. Okrem množstva zelene je jeho výhodou dobrá dostupnosť verejnej dopravy v blízkosti nedávno zmodernizovanej električkovej trate. Občianska vybavenosť sa tiež nachádza relatívne blízko – v Dome služieb na zastávke Záluhy alebo vo viacerých športoviskách či školách v rámci sídliska. Služby priamo v parteri chýbajú, je však diskutabilné, či by ich bol developer schopný prenajať.

V prípade tejto lokality však treba vziať do úvahy jej očakávaný budúci rozvoj. V blízkom okolí projektu sú naplánované zásadné investície: veľká rekonštrukcia na základe výsledkov architektonickej súťaže sa očakáva v prípade areálu Športového centra polície, po ktorej by sa mali zásadne zlepšiť možnosti pre športovanie. V kombinácii s blízkym zimným štadiónom alebo kúpaliskom tak bude táto časť Dúbravky jedným z miest s najlepšou dostupnosťou moderných športovísk v Bratislave. Druhým veľkým projektom by mohol byť development v réžii spoločnosti Penta Real Estate, ktorý vznikne južne od Zelených Záluh.

K týmto projektom možno pripočítať ďalšie úpravy. Metropolitný inštitút Bratislavy plánuje upraviť zázemie Domu služieb na Záluhách. Hlavné mesto po spolupráci s developerom ITB Development prakticky ukončilo výkup pozemkov v okolí Harmincovej ulice a pripravuje jej dlhoočakávané rozšírenie. A zmieňovaný investor ohlásil ďalšie rozšírenie projektu Čerešne Fine Living, po ktorom tu vznikne mestská mikroštvrť s novým bývaním, ale aj službami a verejnými priestormi. Nakoniec, výhľadovo dôjde určite aj k urbanizácii oblasti Krčace medzi Dúbravkou a Karlovou Vsou.

Zelené Záluhy sa tak nachádzajú v zaujímavej lokalite, ktorá sa v nadchádzajúcich rokoch skvalitní – keďže tieto investície možno vnímať jednoznačne ako pozitívum. Blízke lesy nikto devastovať nechce, práve naopak, oznámená spolupráca medzi Mestskými lesmi Bratislava a Štátnymi lesmi SR nasvedčuje, že sa bude vo väčšej miere posilňovať ich rekreačný charakter namiesto ťažby. Zeleň tak bude zachovaná. Vo veľkom sa však doplnia služby a zlepšia sa verejné priestory či zlepší stav zanedbaných plôch.

S ohľadom na nekonfliktnosť developmentu v tejto časti mesta tak možno skôr vyjadriť želanie, aby obdobný rozvoj pokračoval aj naďalej. Zároveň by nové projekty mohli po architektonickej stránke minimálne dosiahnuť latku, ako Zelené Záluhy – ktorá nie je nízka, ale mohla by byť ešte lepšia, ak by išlo o komplexnejší projekt.

To je však snáď otázka budúcich rokov, kedy sa naplno spustí urbanizácia. Tá snáď prinesie vysoko kvalitné projekty, ktoré ešte viac zlepšia túto vysoko perspektívnu časť Bratislavy.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Devecorp
  • Devecorp
  • Devecorp
  • Devecorp
  • Devecorp

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube