Author photoAdrian Gubčo 04.11.2020 15:42

Súťaž na obnovu kúpeľov Grössling má víťaza

Bratislava – Hlavné mesto SR a Metropolitný inštitút Bratislavy úspešne ukončili ďalšiu architektonickú súťaž. Svoju budúcu podobu pozná legendárna inštitúcia starej Bratislavy: kúpele Grössling, kde sa má po dlhom chátraní obnoviť pôvodná kúpeľná funkcia, ktorá sa doplní o knižnicu, kaviareň, umeleckú rezidenciu a zrevitalizovaný verejný priestor.

Veľký plavecký bazén a relaxačný priestor nádvoria. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy / OPPS Architettura

Veľký plavecký bazén a relaxačný priestor nádvoria. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy / OPPS Architettura

Ako uvádza Hlavné mesto a MIB, Kúpele Grössling predstavujú jednu z posledných ešte nezrekonštruovaných Národných kultúrnych pamiatok v centre mesta, čo bolo podnetom pre mimoriadnu účasť odborníkov pri tvorbe zadania pre architektonickú súťaž. Zapojení boli experti na statiku, energetiku, svetlotechniku, pamiatkari, ako aj odborníci na kúpeľníctvo, vrátane popredného budapeštianskeho znalca a prevádzkového riaditeľa viacerých kúpeľov Lászloa Kovácsa.

Bratislava od architektov očakávala zachytenie atmosféry, ktorá bola pre kúpele typická v čase ich najväčšieho rozkvetu v období okolo roku 1914. V súčasnej podobe začali vznikať v roku 1895 a rýchlo si získali popularitu nielen ako miesto pre rekreáciu a hygienu, ale aj ako spoločenský a stretávací bod. Ich súčasťou boli sedacie relaxačné bazény, ako aj plavecký bazén. Komplex bol postupne rozširovaný a fungoval až do roku 1994, kedy bol zatvorený a postupne začal chátrať.

Nido

Mesto chce obnoviť rekreačnú časť, ku ktorej patrí zóna so sedacími bazénmi a plaveckým bazénom, pokojovú časť so saunami, a pridať k tomu aj nové funkcie. To všetko platí pri zachovaní maxima z hodnotnej historickej architektúry, do ktorej sa má spraviť len minimum zásahov. Súčasťou areálu tak budú aj naďalej musieť ostať dva dvojplanmencové kotle firmy Brunner, vyrobené v roku 1912, kúpeľný komín s výškou 40 metrov a sfunkčniť sa má otváracia presklená strecha nad veľkým bazénom. Prvé konzervačné a čistiace práce sa už spúšťajú.

Najvýraznejšou novinkou má byť zriadenie pobočky Mestskej knižnice, ktorá bude umiestnená v bývalom administratívnom trakte. Ide o priestor s rozsahom viac ako 2-tisíc metrov štvorcových, čo je viac, ako majú v súčasných priestoroch na Laurinskej. Vďaka tomu bude môcť knižnica priestorovo a programovo narásť, k čomu má patriť aj rezidenčný program pre umelcov či komunitný a kultúrny program pre verejnosť. V neposlednom rade, úpravou má prejsť aj okolitý verejný priestor, najmä parčík na Medenej ulici. Komplex má byť energeticky udržateľný. 

Napriek náročnosti zadania, súťaž priniesla obrovský záujem architektov – prihlásilo sa až 77 tímov zo 17 krajín. Išlo o dvojkolovú súťaž, prvé kolo bolo vyhodnotené v priebehu leta, do druhého kola pokračovalo 5 najlepších ateliérov. Medzi nimi boli GRAU Architekti zo Slovenska, Deichler Jakab Stúdió Bt. z Maďarska, Mar.s Architects z Česka, TVAR a ROAR architekti zo Slovenska a OPPS Architettura z Talianska. Ktorý tím sa ukázal ako najlepší?

 

Knižnica. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy / OPPS Architettura

 

Odborná porota, v ktorej boli viacerí vynikajúci experti na architektúru, pamiatky aj fungovanie kúpeľov, vybrané návrhy opripomienkovala a vrátila tímom na dopracovanie. Na víťazovi s najlepším definitívnym návrhom nakoniec nastala široká zhoda: so zadaním sa podľa Petra Lényiho, riaditeľa Kancelárie súťaži na Metropolitnom inštitúte Bratislavy a člena poroty, vyrovnal výnimočne dobre.

Víťazom sa stala kancelária OPPS Architettura z talianskej Florencie, ktorá veľmi citlivo reagovala na pôvodnú architektúru a vynikajúco vyriešila jednotlivé detaily. Porota vyzdvihla jemný kontakt pôvodných a nových hmôt, otvorenosť vnútorných priestorov v zmysle pôvodného riešenia z roku 1914 – najmä využitím existujúcich arkád, ktoré budú prepojené aj s exteriérom, dostupnosť a bezbariérovosť interiéru budovy, a optimálny prevádzkový koncept. Ten umožňuje rozdelenie priestorov na jednotlivé prevádzkové zóny, čo je pre fungovanie viacerých funkcií v jednej budove veľmi dôležité.

Súčasťou kúpeľov tak budú tri väčšie bazény, vrátane obnoveného rekreačného bazéna a jedného exteriérového, ktorý bol v minulosti zasypaný, tri sedacie bazény prepojené s parným kúpeľom, a tri bazény s tzv. Kneippovym kúpeľom či horúcou a studenou vodou. Vzniknú tu aj relaxačné priestory v interiéri aj exteriéri, a saunový svet. Koncept odkazuje na rímske či turecké kúpele, budú sa tu teda môcť realizovať viaceré procedúry. Mesto už dávnejšie upozornilo, že chce obnoviť predovšetkým rekreačnú funkciu, ktorú mali kúpele kedysi, narozdiel od športovej, ktorú si verejnosť spája s týmito Grösslingom najviac.

V prípade knižnice sa podarilo priestory vhodne otvoriť a vytvoriť z nich plnohodnotný verejný priestor. Knižnica a súvisiace funkcie (kaviareň) budú mať optimálny kontakt s exteriérom, teda parčíkom na Medenej ulici. Tu by malo pribudnúť sedenie, zachovať sa zeleň (stromy) a vytvoriť vodný prvok.

Kapacita kúpeľov by mala byť približne 140 ľudí, v prípade sáun asi 70 ľudí. Detaily typu výška vstupného alebo zvýhodnenie obyvateľov mesta ešte nie sú presne definované, primátor Bratislavy Matúš Vallo však zdôrazňuje, že nepôjde o exkluzívny priestor. Mesto obnoví aj bytový dom na Vajanského nábreží od architektov Fridricha Weinwurma a Ignáca Vécseiho, kde by sa na prvých troch podlažiach mal nachádzať zmieňovaný saunový svet. Okrem toho je tu naplánovaná umelecká rezidencia, hoci detaily sú ešte vecou konzultácie s Mestskou knižnicou.

Mesto odhaduje náklady na realizáciu 14 miliónov eur, pričom priamo financovať bude projektovú dokumentáciu a vloží do projektu budovu. Inak však chce vytvoriť akciovú spoločnosť a zobrať si pôžičku. Podporu už sľúbil Slovenský investičný holding a s prihliadnutím na to, že koncept by mal byť ekonomicky návratný, je možná aj komerčná pôžička. Hlavné mesto predpokladá, že práce sa rozbehnú už v roku 2021 revitalizáciou parčíku, obnova samotného objektu by sa mala začať na jar 2022. Knižnica by sa v ideálnom prípade mohla otvoriť v roku 2024, kúpele v roku 2025.

 

Vstup do budovy a parčík na Medenej. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy / OPPS Architettura

 

Ak sa skutočne podarí Grössling obnoviť v danej podobe, pôjde o vynikajúci príklad revitalizácie historickej pamiatky, vzácnej funkcie aj verejnej inštitúcie, akú dobré mesto potrebuje. Obľuba kúpeľov, trvajúca celé storočie, nebola náhodná, a ich absencia pripravila Bratislavu a jej obyvateľov či návštevníkov o dôležitý sociálny priestor. To sa môže už čoskoro zmeniť, a to v podobe návrhu, pri ktorom možno povedať, že je skutočne nádherný.

Obnova kúpeľov bude aj veľkým víťazstvom pre Metropolitný inštitút a Hlavné mesto, ktoré považujú tvorbu atraktívnych verejných priestorov a objektov za kľúčovú prioritu. MIB už usporiadal niekoľko súťaží, ktoré priniesli zaujímavé výsledky, zatiaľ žiadna však nedosiahla až takúto kvalitu finálneho konceptu. Tvrdenie primátora, že ide o projekt európskej úrovne, nie je prehnané. Je zrejmé, že kúpele, ak budú vyzerať a fungovať podľa toho, ako to mesto a architekti dnes plánujú, budú jednou z obľúbených atrakcií mesta.

Ak to tak bude a koncept bude ekonomicky návratný, bude to dobrou odpoveďou na pochybnosti o zmysle kvalitnej architektúry a realizácii súťaží. Skutočne sa ukazuje, že ak je súťaž dobre pripravená, s doboru porotou a atraktívnym zadaním, môže aj v našom prostredí vygenerovať pozoruhodné výsledky. Mesto tým zároveň získa niečo, čo ho obohatí, bez toho, aby to bolelo aj rozpočet.

Priznám sa, že určité pochybnosti o zmysle zámeru rekonštrukcie kúpeľov Grössling som mal aj ja – nespochybňoval som potrebu ich rekonštrukcie, len prioritizáciu tejto súťaže oproti iným, ktoré som v zanedbanej Bratislave považoval za dôležitejšie. S odhalením tohto návrhu, úrovňou jeho prepracovanosti a konceptu financovania sa však moje pochyby rozplývajú. Bratislava získa vynikajúci projekt, ktorý bude jeho okrasou.

 

Pozrite sa, ako to v súčasnosti vyzerá vnútri kúpeľov

Všetky súťažné návrhy nájdete na stránke Metropolitného inštitútu.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Pohľad od Medenej. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy / OPPS Architettura
  • Pohľad od Medenej. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy / OPPS Architettura
  • Väčší plavecký bazén. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy / OPPS Architettura
  • Skleník pri menšom plaveckom bazéne. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy / OPPS Architettura
  • Sedacie bazény. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy / OPPS Architettura
  • Prepájacia chodba medzi jednotlivými časťami kúpeľov. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy / OPPS Architettura
  • Knižnica. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy / OPPS Architettura
  • Styk staršej a novšej časti. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy / OPPS Architettura
  • Axonometria návrhu. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy / OPPS Architettura

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube