Author photoAdrian Gubčo 28.04.2022 11:42

Stavebné povolenie pre Zwirn 3 je právoplatné, projekt ide do výstavby

Už onedlho sa v downtowne rozbehnú ďalšie stavebné práce. Právoplatné stavebné povolenie získala tretia etapa Zwirnu, polyfunkčného súboru, ktorý okrem bytov obsahuje aj kancelársku časť. Čoskoro tak začne pribúdať nový blok, doplnený o administratívnu výškovú dominantu celého projektu. Developerom Zwirnu aj Zwirn Offices je YIT Slovakia.

Zdroj: YIT Slovakia / Pictown

Zdroj: YIT Slovakia / Pictown

Stavebné povolenie nadobudlo právoplatnosť potom, ako bolo udelené na začiatku marca. Developer sa na realizáciu najnovšej časti pripravoval už predtým – so zemou zrovnal objekt bývalej Dokončovne, ktorá bola súčasťou pôvodnej Bratislavskej cvernovej továrne, na ktorej mieste Zwirn vzniká. Tretia etapa totiž vznikne v južnej časti mestského bloku, v mieste nárožia Svätoplukovej, Košickej a Mlynských nív. Zo severnej strany sa bude obracať do nového námestia pri Pradiarni 1900 a zatiaľ len plánovanej uličky medzi treťou a druhou etapou.

Developer konštatuje, že výstavbu plánuje spustiť čím skôr. Prípravné práce sa už podľa všetkého rozbiehajú. V najbližších rokoch sa tak vybuduje v šiestich 5- až 8-podlažných sekciách 195 ubytovacích jednotiek, z toho 155 bytov a 40 apartmánov. Ako prvá sa však vybuduje trojpodlažná podzemná garáž s 460 stojiskami a pivničnými kobkami. Na prízemí jednotlivých vchodov budú retailové prevádzky, aktívny by mal byť prakticky celý parter, orientovaný do verejného priestoru. Vnútroblok bude parkovo upravený, verejne prístupný a nadväzovať bude na kancelársku časť.

Byty by mali mať vyšší štandard. K vybavenosti bude podľa YIT patriť drevené podlahy, interiérové dvere, obklady, dlažba a sanita, okná s izolačným trojsklom a hliníkovými profilmi. Súčasťou bude aj stropné chladenie a podlahové kúrenie, exteriérové žalúzie a videovrátnik. Developer už postupne oslovuje klientov, ktorí prejavili záujem o bývanie v projekte. „Naši klienti oceňujú kvalitu architektúry aj vysoký štandard vybavenia, ktorý im v našich projektoch prinášame,“ hovorí Milan Murcko, generálny riaditeľ YIT Slovakia. „Teší nás záujem o projekt Zwirn, ktorý v obľúbenej lokalite odkazuje na tradíciu príjemného bývania okolo vnútroblokov a zároveň spĺňa všetky nároky na moderné bývanie v súčasnosti.“

Úroveň bývania a lokalitu by mali odrážať aj ceny, ktoré boli pri prvej etape pomerne vysoké. V tretej etape to nebude výrazne inak. „Počas oslovovania databázy klientov sa cena pohybovala v priemere 4.400 EUR za meter štvorcový,“ vyjadril sa na začiatku roka Peter Dovala, riaditeľ developerských projektov v YIT Slovakia. „Cena po oficiálnom spustení predaja po správoplatnení stavebného povolenia bude však závisieť od aktuálnej situácie a dopytu na trhu s nehnuteľnosťami.“ Odvtedy ceny bytov ďalej narástli, takže klienti si priplatia viac.

Investor upriamuje pozornosť aj na výškovú dominantu projektu, kancelársku budovu Zwirn Offices. S 13, resp. 14 podlažiami presiahne všetky ostatné objekty v komplexe (hoci popri iných blízkych vežiach bude trpaslíkom). Nachádzať by sa tu malo 9000 m2 kancelárskych priestorov, pričom sa tieto kancelárie budú predávať do osobného vlastníctva. Ako píše developer, „uvedomuje si potrebnosť malých kancelárií“, preto budú mať najmenšie jednotky 27 m2 a každý aj malú kúpeľňu a kuchynku. V praxi tak budú využiteľné aj pre bývanie.

YIT Slovakia však opakuje, že tu budú sídliť malé firmy. „Veľmi nás teší, že momentálne si už približne tretina priestorov našla svojich majiteľov. Zástupcovia firiem, ktoré si v projekte kúpili svoje budúce priestory, oceňujú, že sa môžu stať súčasťou zmiešanej štvrte. V Zwirne sa bude spájať dostupnosť služieb a pracovných príležitostí s moderným prostredím a príjemným bývaním,“ popisuje Milan Murcko. Budova samotná bude disponovať riadiacim systémom BMS, recepciou a 163 parkovacími miestami v podzemnej garáži. Na úrovni siedmeho podlažia bude pobytová terasa.

Architektúra tretej etapy projektu je tak ako prvá výsledkom práce architektonickej kancelárie Compass. Tá zvíťazila v urbanisticko-architektonickej súťaži v roku 2015, pričom svoj koncept založila na nadviazaní na tradičný mestský urbanizmus v kombinácii s veľkorysými verejnými priestranstvami a architektúrou, reflektujúcou industriálnu minulosť územia. Dokončenie a kolaudácia tretej etapy sa predpokladá v apríli 2025, teda presne o tri roky.

 

Zwirn Offices. Zdroj: YIT Slovakia

 

Medzičasom, developer úspešne napreduje vo výstavbe prvej etapy. Už pred niekoľkými týždňami umiestnil na streche jedného z domov glajchu, čím signalizuje dosiahnutie plnej výšky a hrubej stavby. Na jednotlivých sekciách sa tak osádzajú okná a začína sa realizovať fasáda. Už teraz je ale zrejmé, že táto časť Bratislavy získala výstavbou prvého z trojice blokov mestskejší ráz, čo sa postupne bude len posilňovať. Zwirn by mal takto harmonicky nadviazať na zástavbu v okolí Dulovho námestia, ale aj na rozvoľnenejšie sídlisko 500 bytov.

Úspech si YIT Slovakia pripísalo aj v prípade prvej dokončenej časti Zwirnu, teda rekonštrukcie Pradiarne 1900. Z národnej kultúrnej pamiatky bývalej pradiarne Bratislavskej cvernovej továrne sa po komplexnej obnove stala kancelárska budova s nadštandardnými administratívnymi priestormi (a čerstvo aj Stavba roka 2021). Podľa developera je dnes objekt takmer naplno prenajatý. Sídlo si tu zriadilo aj samotné YIT Slovakia, hoci vlastníkom už nie je – 50% podiel v Pradiarni 1900 odpredalo za 35 miliónov eur českému podfondu RSJ Investments. Táto spoločnosť je obchodným partnerom YIT Slovakia v rámci viacerých projektov v Bratislave. Aktuálna transakcia by mala prispieť nielen k ďalšiemu rozvoju Zwirnu, ale aj iných zámerov.

Zatiaľ v Zwirne postupne ožívajú prevádzky v Pradiarni 1900. Už onedlho by mala svoj podnik otvoriť Medusa Group, ktorá má v historickej budove zároveň aj sídlo. Takýmto spôsobom sa začína aktivovať námestie, ktoré bude ešte v najbližších rokoch dotvorené umeleckým dielom. Všetko nasvedčuje tomu, že toto dielo bude súvisieť so ženským hnutím (pravdepodobne Živenou) a súťaž bude organizovaná v spolupráci s Metropolitným inštitútom Bratislavy.

Vývoj prebieha aj v prípade Košickej ulice, ktorá sa v budúcnosti stane významným bulvárom s električkovou traťou. Hlavné mesto už začína prepracovávať doterajšie dokumentácie a zámery s cieľom pretvoriť Košickú na atraktívnu ulicu, riešenú od fasády po fasádu. Užívatelia tak môžu očakávať pomerne široké vydláždené chodníky, stromoradia, oddelenú cyklotrasu a pravdepodobne aj zatrávnenú električkovú trať. Zwirn by mal získať kvalitné spojenie s novým centrom mesta v okolí novostavby Slovenského národného divadla, a to prostredníctvom príťažlivej mestskej triedy. 

Hoci sa tak development nachádza prakticky na okraji downtownu, resp. série prebudovávaných priemyselných areálov v okolí Mlynských nív a nábrežia Dunaja, s okolitým mestským prostredím bude prepojený vynikajúco. Pokiaľ sa podarí naplno aktivovať aj prízemie objektov a pritiahnuť na nové námestie život, pôjde o jednu z najatraktívnejších častí Bratislavy. Záblesky tejto budúcnosti sa už ukazujú a postupne budú čoraz zreteľnejšie.

 

Pozrite si výstavbu Zwirnu vo fotoalbumoch

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: YIT Slovakia / Pictown
  • Zdroj: YIT Slovakia / Pictown
  • Zdroj: YIT Slovakia / Pictown
  • Zdroj: YIT Slovakia / Pictown
  • Zdroj: YIT Slovakia / Pictown
  • Zdroj: YIT Slovakia

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube