Author photoAdrian Gubčo 20.12.2017 08:30

Rezidencia Bottova - Nové veže pre downtown

Bratislavský downtown sa zahustí ďalšími vežami. Magazín TREND Reality odhalil, že developerská spoločnosť Development 5 s väzbami na spoločnosť Quinlan a developera Hrivis, pripravuje výstavbu dvojice výškových budov, ktoré doplnia tvoriaci sa cluster na Nivách.

Zdroj: Development 5 / EIA

Zdroj: Development 5 / EIA

Nové veže vzniknú na križovaní Bottovej a Chalupkovej ulice a budú mať charakter zrkadlovo otočených hmôt s ustupujúcimi najvyššími podlažiami, začínajúcimi na úrovni 13. podlažia. Projekt sa v rámci EIA posudzuje v dvoch variantách, ktoré sa líšia výškou a počtom parkovacích miest v podzemných, resp. polopodzemných garážach.

Vo Variante 1 sa navrhujú dva 18-podlažné objekty a 424 miest, z toho 310 v podzemí a zvyšok na povrchu. Vo Variante 2 by malo vzniknúť 377 parkovacích miest v podzemí a polozapustenom suteréne, veže by mali mať 18 a 16 podlaží. Obe rátajú s dvojpodlažným parterom s obchodmi a kancelárskymi priestormi. Prevažujúcou funkciou je inak bývanie, resp. apartmány. Priľahlá zeleň by mala byť verejne prístupná. Developer plánuje na výstavbu vynaložiť približne 25 miliónov eur, realizácia by mala prebehnúť medzi 2Q 2019 až 4Q 2020.

Podľa zverejnených materiálov prináša projekt pomerne zaujímavú architektúru, ktorá by mohla vhodne doplniť downtown, a zároveň vďaka triezvej výške (63,4 metra) dodá územiu akú-takú výškovú variabilitu, rozbíjajúcu vznikajúci stenový efekt v dôsledku výstavby ostatných developmentov. Developer si pre svoj projekt zvolil pražských architektov z kancelárie City Work Architects, ktorých návrh relatívne dobre komunikuje s ulicou a sám osebe je vizuálne príťažlivý.

Ak sa bude realizovať preferovaný variant (2), Rezidencia Bottova bude jednoznačne pozitívnym zásahom.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Development 5 / EIA
  • Zdroj: Development 5 / EIA
  • Zdroj: City Work Architects
  • Zdroj: City Work Architects
  • Zdroj: City Work Architects
  • Situácia. Zdroj: Development 5 / EIA

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube