Author photoAdrian Gubčo 13.03.2019 09:00

Revitalizácia okolia Pentagonu môže napredovať

Pred časom vzbudil vášne zámer revitalizácie okolia bytového domu Pentagon, počítajúci nielen s obnovou zelených plôch v dotyku s touto neslávne známou časťou mesta, ale aj s výstavbou dvojice bytových domov. Projekt sa nebude posudzovať v rámci EIA, čo znamená, že môže pokračovať v ďaších stupňoch povoľovania.

Zdroj: Luxcon

Zdroj: Luxcon

Hoci sa projekt nazýva revitalizáciou, je viac než zrejmé, že kľúčová je práve výstavba zmieňovaných domov, nazvaných Hradská a Talin podľa miestnych názvov – teda Hradskej ulice a dnes už opusteného kultúrneho centra Talin. Slovo revitalizácia je do názvu pravdepodobne vsadené preto, aby projekt vyvolával pozitívnejšie asociácie.

Faktom totiž ostáva, že Pentagon, jeden z obytných súborov v rámci sídliska Medzijarky, patrí k sociálne najviac vylúčeným lokalitám v Bratislave. Hoci sú viditeľné tendencie k zlepšeniu – časť vchodov sa napríklad zatepľuje – stále sa tu vyskytuje zvýšená miera kriminality. Bývanie v Pentagone patrí k najlacnejším v metropole.

Do toho vstupuje developer Luxcon, s.r.o., ktorý tu navrhuje dvojicu objektov – menší bytový dom Talin so siedmimi nadzemnými podlažiami a 43 bytmi, a väčší dom Hradská až s dvanástimi nadzemnými podlažiami a 110 bytmi. Všetky byty sú malometrážne, developer tak nepochybne cieli na klientov s nižšími dostupnými prostriedkami, pre ktorých je každý meter štvorcový navyše v byte veľkou záťažou.

Dátumy spustenia predaja sú zatiaľ ešte predčasné, no už teraz je zrejmé, že pôjde o jedny z najlacnejších bytov v novostavbách v Bratislave. Štandard tomu bude nepochybne zodpovedať, no predsa len developer avizuje určité benefity: na streche väčšieho z domov sa má zrealizovať pobytová terasa, okolie domov sa má v zmysle názvu projektu naozaj upraviť. Parkovacie miesta sa budú nachádzať na vonkajších plochách, celkový počt stojísk je 164.

Zaujímavosťou je, že podľa všetkého stojí za architektonickým návrhom projektu jedna z našich najpoprednejších architektonických kancelárií, GutGut, pravidelný laureát architektonických ocenení. V tomto prípade sa architekti museli vyrovnať s nepochybne veľmi striktným zadaním na úspornosť riešenia, a skutočne, odhadované náklady dosahujú len niečo vyše 6 miliónov eur. Domy sú preto navrhnuté veľmi jednoducho, na druhej strane, popri okolí môžu stále pôsobiť celkom dobre.

Projekt bol predkladaný variantne, pričom Var. č. 2, ktorý bol odporúčaný na realizáciu, sa vyznačuje väčšími plochami zelene. Podľa predpokladu developera, výstavba by sa mala spustiť v priebehu roka 2019, čo by znamenalo dokončenie niekedy v roku 2021.

 

Súčasťou zámeru je revitalizácia priľahlých verejných priestranstiev

 

Priľahlá časť Vrakune a Podunajských Biskupíc patrí stále k „horším adresám“, hoci sociálne problémy sú v prevažnej miere koncentrované do Pentagonu. Ani napriek mimoriadnej snahe niekoľkých lokálnych združení, tieto aktivity majú len obmedzený účinok a skutočná revitalizácia lokality je ešte behom na dlhé trate.

V tomto kontexte je daný development len menej významným zásahom s minimálnou účinnosťou. Dočasne môže pomôcť zlepšiť výzor okolia Pentagonu, a prinesie veľmi dostupné byty – hoci je otázka, či to neprinesie ďalšiu koncentráciu sociálnych problémov – imidž, charakter a kvalita štvrte sa zmení len málo.

Skutočná transformácia si vyžiada enormné úsilie aj zo strany verejného sektoru, či už mestskej časti alebo Hlavného mesta, ktoré sa budú musieť venovať zlepšeniu lokality dlhodobo. Dobrou správou je, že zmena je možná – inšpiráciou môže byť Praha, ktorá vďaka veľmi komplexnému plánu participácie a revitalizácie zlepšila stav jedného zo svojich najhorších sídlisk, Černý most.

Kľúčovou zmenou však nakoniec neboli ani tak fyzické zásahy vo verejnom priestore, ale oživený záujem miestnych obyvateľov o svoje okolie – a presne v tom by mali spočívať revitalizácie, ktoré tak získavajú skutočný zmysel.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Luxcon
  • Zdroj: Luxcon
  • Zdroj: Luxcon
  • Situácia projektu. Zdroj: Luxcon

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube