Author photoAdrian Gubčo 12.12.2018 09:00

Rekonštrukcia Gorkého 4 je takmer dokončená, centrum získalo ďalšiu obnovenú pamiatku

Bratislava získala ďalšiu zrekonštruovanú budovu, ktorá značne okrášli historické jadro mesta. Palácový objekt na Gorkého 4 sa dočkal nielen novej fasády, ale aj kompletnej rekonštrukcie interiéru, po ktorej bude slúžiť ako kancelársky komplex najvyššieho štandardu.

Budova pochádza z roku 1903, kedy bol pre potreby Obchodnej a priemyselnej komory postavený trojpodlažný objekt s výraznými nárožnými vežami v eklektickom štýle. Architektom bol Jozef Hubert. V medzivojnovom období sa budova dočkala nadstavby o jedno podlažie, architektovi Milanovi Michalovi Harmincovi sa však podarilo zachovať eleganciu pôvodnej stavby. Odvtedy sa využitie paláca striedalo, posledným nájomníkom bolo Riaditeľstvo Slovenského národného divadla, ktoré budovu opustilo v roku 2004.

Od tej doby budova chátrala, kým nový vlastník, AMW Development, dcérska spoločnosť pod patronátom skupiny MiddleCap Group, nespustila v roku 2016 rekonštrukciu. Tá sa po peripetiách (strecha jednej z veží zhorela a musela byť nanovo postavená) ukončuje práve v týchto dňoch.

Gorkého 4, ako bol projekt nazvaný, obsahuje na šiestich podlažiach vyše 3-tisíc metrov štvorcových kancelárskych priestorov najvyššej kategórie. Exteriér aj interiér budovy bol precízne zreštaurovaný a pôvodný dvor sa premenil na centrálnu halu, ktorá má vďaka presklenej strechce prístup k dennému svetlu. Menej tradičná je aj svetlá výška stropov, ktorá dosahuje miestami až 4,5 metra. Objekt obsahujemenšie priestory pre komerčnú prevádzku na prízemí a 1. podzemnom podlaží.

Autormi rekonštrukcie sú architekti z kancelárie Bouda Masár Architekti, experti na pamiatkovú obnovu, ktorí stoja za viacerými dobre známymi revitalizáciami – z najaktuálnejších za obnovou Pradiarne 1900 či Bratislavským hradom. Revitalizácia Gorkého 4 je na prvý pohľad z exteriéru vydarená a je len málo dôvodov predpokladať, že by to v interiéri bolo inak.

Developer okrem samotnej budovy prispel aj ku skvalitneniu okolia, kedy obnovil chodník na Gorkého ulici a na Komenského námestí. Počas výstavby bola spoločnosť kritizovaná za výrub prestarnutých a chorých stromov, ktorých korene prerastali do základov, developer však vysadil stromy nové a navyše relatívne vzrastlé. Pri správnej starostlivosti môžu byť oveľa estetickejším doplnkom lokality ako pôvodná zeleň.

 

Developer obnovil povrchy a vysadil novú zeleň, ktorá môže byť výrazne estetickejšia ako pôvodná

 

Výsledkom obnovy Gorkého 4 je výrazné zvýšenie atraktivity Komenského námestia , resp. tejto časti historického jadra mesta. Zrekonštruovaný palácový objekt, ktorý je Národnou kultúrnou pamiatkou, je príťažlivý aj po zotmení vďaka vhodnej iluminácii. Projekt tak možno vnímať ako mimoriadne vydarený.

Nanešťastie mu nesekunduje kvalita verejného priestoru, hoci k vyprataniu Komenského námestia od parkujúcich áut došlo už v minulosti. Hlavné mesto údajne už dlhšie pripravuje projekt oživenia priestranstva pod záštitou Hlavnej architektky, zatiaľ však nie je známe, v akom stave táto revitalizácia je.

Komenského námestie každopádne predstavuje strategický priestor, kam sa môže predĺžiť pešia zóna historického jadra. Akékoľvek riešenie by sa teda malo vyznačovať vysokou kvalitou, v prípade nedostatku prostriedkov však treba aspoň zmeniť využívanie centrálnej plochy, ktorá je prázdna bariérovo oddelená. Vzorom by mohli byť okamžité experimentálne transformácie po vzore New Yorku.

Konečným výsledkom však musí byť atraktívny verejný priestor s najvyššou úrovňou materiálov a architektonicko-dizajnového prevedenia, azda výsledok menšej architektonickej súťaže. Len tak vzdá verejný priestor hold kvalitnej historizujúcej aj modernejšej architektúre, ktorá toto námestie obklopuje.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Pohľad z Komenského námestia
  • Nový chodník a výsadba
  • Vysoká úroveň detailov, odzrkadlená aj v interiéri
  • Zdroj: AMW Development

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube