Author photoAdrian Gubčo 19.12.2018 13:30

Proxenta Residence má dokončenú hrubú stavbu

Proxenta Residence, nová nešťastná dominanta Račianskeho mýta, má dokončenú hrubú stavbu a pracuje sa zhotovovaní fasády. Kľúčový projekt spoločnosti Proxenta, ktorá si tu chce vybudovať svoje sídlo, sa tak blíži k dokončeniu.

Budova má trinásť nadzemných podlaží, vďaka čomu je v prostredí okolitej, približne šesť- až sedempodlažnej zástavby neprehliadnuteľná. Architekt by pravdepodobne povedal, že hmota stavby má akcentovať nárožnú polohu, v kontexte okolia je to však nezmysel, keďže si zvyšné nárožné budovy orientované do priestoru Račianskeho mýta držia viacmenej podobnú výšku.

Na druhej strane, developerovi sa nemožno čudovať, že využil situáciu, že mal k dispozícii povolenie pre výstavbu v danej výške. Podobné povolenie by už v súčasnosti pravdepodobne nezískal. Proxenta Residence je tak reliktom predkrízového obdobia, kedy sa povolilo viacero kontroverzných projektov, medzi inými aj Première na Šancovej ulici či Century Residence (teda prestavba Cvernovky – „Ružového hradu“), oba dnes developované spoločnosťou FINEP.

Proxenta Residence bude kombinovať rezidenčnú a administratívnu funkciu s drobnou občianskou vybavenosťou na prvom nadzemnom podlaží. Bytov a apartmánov je celkovo 64, všetky sú dvojizbové, čo odkazuje na jasnú cieľovú skupinu: investorov a mladších dobre zarabájúcich ľudí bez rodín. Voľných je aktuálne päť jednotiek, z toho štyri apartmány a jeden byt.

Výmera kancelárskych priestorov nie je rozisahla, len 1.800 metrov štvorcových, nachádzať by sa mali na druhom a treťom nadzemnom podlaží. Proxenta bude pravdepodobne jediným nájomníkom.

Zaujímavosťou budovy je parkovanie systémom zakladania, vďaka čomu sa na tesnú parcelu vtesnalo 138 parkovacích miest, ktoré sa pre klientov predávajú za cenu 20-tisíc eur. Podobné riešenie parkovania je očividne špecialitou architekta projektu, Juraja Jančinu.

Architektonická kancelária Jančina návrh vypracovala už dávno, vtedy pre spoločnosť I.P.R. Slovakia, pričom vo výzore projektu sa jeho vek odzrkadľuje. Zakladačový systém parkovania je súčasťou aj ich ďalšieho projektu, zrekonštruovaného a nadstavaného domu na Žilinskej ulici, ktorý sami developovali.

Proxenta rýchlo postupuje pri výstavbe a teoreticky by mohla stihnúť avizovaný termín dokončenia v prvom kvartáli roka 2019 s odovzdávaním bytov v druhom kvartáli. Čím skôr sa nasťahovať do svojej novej centrály je nepochybne prioritou aj pre samotnú spoločnosť.

Račianske mýto sa tak skompaktní, hoci budovou, ktorá je v danej mierke nevhodná. Pri spätnom pohľade sa vplyv krízy na Bratislavu ukazuje ako celkom pozitívny – viacerými zásahmi narušený obraz mesta by už oveľa viac podobných projektov nezniesol. Našťastie, kríza trh do veľkej miery vyčistila a podobne zlé pokusy sú dnes už skôr ojedinelé.

 

Fotografie z 5.12.2018. 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Pohľad z Račianskeho mýta
  • Pohľad z Račianskeho mýta
  • Pohľad z Mýtnej
  • Pohľad z Radlinského
  • Zdroj: Proxenta

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube