Author photoAdrian Gubčo 05.05.2021 12:59

Projekt Lofty Kominárska opäť štartuje

Zámer premeny bývalých Kníhtlačiarní Svornosť na Kominárskej ulici je známy už niekoľko rokov, realizácia sa však doteraz nespustila. Zmeniť by sa to malo v najbližších mesiacoch, keďže pri projekte nastal konečne posun. Developer, spoločnosť Werks, s. r. o., by mohol v dohľadnej dobe obdržať potrebné povolenia a spustiť práce na vzniku bytov loftového typu, v Bratislave zriedkavých.

Zdroj: Werks s.r.o.

Zdroj: Werks s.r.o.

Dnes je už zámer obnoviť a nadstavať priemyselný objekt z roku 1953 pomerne dobre známy. Verejnosti boli postupne predstavované jednotlivé verzie projektu, až sa nakoniec jeho podoba ustálila na súčasnej verzii. Táto prinesie nadstavbu pôvodnej hmoty o dve, resp. tri podlažia a nadviaže na nedávno zrealizovanú rekonštrukciu a nadstavbu objektu Bytového domu Račianska. Developer projekty v oboch prípadoch zveril kancelárii GutGut, ktorá má s konverziami industriálnych budov bohaté skúsenosti.

V druhej polovici roka 2019 sa predpokladalo, že realizácia Loftov Kominárska začne na jar 2020. V tom čase už totiž prebiehali v interiéri objektu prípravné a čistiace práce. Výstavba sa však v sľubovanom termíne nespustila a nebol začatý ani oficiálny predaj. Budova ostáva aj naďalej bez výraznejšej aktivity, hoci sa medzičasom napríklad podarilo neďaleko postaviť celú tretiu etapu projektu Urban Residence. Tentoraz však developer sľubuje, že sa výstavba blíži.

Ako uvádza na svojej oficiálnej stránke, už onedlho by sa mal rozbehnúť predaj, čo nasvedčuje blízkemu štartu výstavby. Ten predpokladá aj Martin Mistrík, konateľ spoločnosti Werks, s. r. o. „Dôvodom oneskorenia spustenia výstavby sú podané námietky účastníka konania, s ktorými sa musel stavebný úrad vysporiadať,“ hovorí. Stavebné povolenie by však malo byť zverejnené v najbližších dňoch. Výstavba potom začne „...bezprostredne po získaní všetkých potrebných povolení.“ Dlhoočakávaný projekt sa tak začne konečne realizovať.

Developer chce budovu zrekonštruovať aj napriek tomu, že nejde o kultúrnu pamiatku. „Od začiatku sme pracovali s plánom rekonštrukcie budovy Tlačiarne Svornosť ako aj susedného objektu bytového domu s cieľom zachovať už postavené objekty, čo najviac využiť pôvodnú stavebnú matériu a následne spojiť obidva objekty a vytvoriť tak kompaktný väčší celok,“ vysvetľuje M. Mistrík. „Zachovanie týchto objektov je z nášho pohľadu určite aj benefitom pre lokalitu samotnú.“ Miestna samospráva síce tvrdila, že budovu zachránila najmä ona, vo výsledku je ale dôležité, že sa priemyselný objekt skutočne zachová.

Umiestnené by tu mali byť hlavne byty a rezidencie loftového typu. „Na horných podlažiach (7.- 9.) je celkovo k dispozícii 15 bytových jednotiek (2- až 4-izbové), všetky byty disponujú nadštandardnými výmerami, 1.- 6. podlažie je určené pre 35 loftov, pričom projekt zahŕňa niekoľko typov loftov s výmerou od 65m2 do 221 m2,“ vypočítava M. Mistrík. O rezidencie je záujem už v predpredaji. „Aktuálne máme rezervovaných viac ako 30% podlahovej plochy.“ Developer pripúšťa, že s ohľadom na lokalitu, charakter, použitie špeciálnych techník či vysoké architektonické štandardy, ako tvrdí, budú Lofty Kominárska patriť k cenovo drahším projektom.

Za vysokými cenami sa má skrývať nielen náročnosť stavebného riešenia, ale aj použitie drahých materiálov, zariaďovacích predmetov vybavenia bytov a spoločných priestorov. „Vonkajšie tienenie typu plis, podlahové kúrenie, centrálne chladenie, prezentácia pôvodných konštrukcií spoločne s priznanými priečkami, kombinácia sklobetónu a hlinníkových okien, spoločne s drevenými parketami a na mieru vyrábanými dverami na celú výšku miestností sú len krátkym výpočtom z celkového zoznamu výnimočných materiálov použitých v tomto projekte,“ zhŕňa sebavedomo Mistrík. Klienti si budú môcť vybrať medzi štandardom, shell and core (niečo ako holobyt, no bez vnútorných priečok či schodiska) a „voľbou architekta“. V tomto prípade zariadenie loftu odporučia sami architekti.

Čo sa týka ostatného vybavenia projektu, v Loftoch Kominárska by malo vzniknúť niekoľko obchodných priestorov orientovaných do Kominárskej a Račianskej, ako aj zelený vnútroblok pre rezidentov, ktorý bude spoločný pre Lofty Kominárska a Bytový dom Račianska. „Bude disponovať zatrávnenými, vertikálne rozčlenenými plochami s vysokým násypom a výsadbou vzrastlých drevín,“ popisuje M. Mistrík a dodáva, že sem budú orientované aj predzáhradky prízemných bytov. V rámci realizácie Loftov Kominárska vzniknú aj parkovacie kapacity, spoločné pre tento aj starší projekt. Ako vyvolaná investícia bola zrealizovaná rekonštrukcia škôlky v UNITASe.

Ako už bolo zmienené, za architektúrou stojí kancelária GutGut, ktorá sa snažila maximálne zachovať pôvodné výrazové prostriedky budovy. Nositeľom vizuálu má byť priemyselné okno, definované svetlíkom vloženým medzi polia sklobetónu. Dôležitá bola pre architektov aj hra so svetlom a tieňom a materiálové riešenie, vychádzajúce z pôvodnej stavby. Z tohto dôvodu pristúpili aj k obnaženiu konštrukcií.

Developer očakáva spustenie realizácie, ako bolo už povedané, na jar tohto roka, pričom ešte v tomto roku by mala byť dokončená hrubá stavba. Celkové dokončenie projektu sa predpokladá ku koncu roka 2022.

 

Zdroj: Werks s.r.o.

 

Bratislava sa tak dočká ďalších nových loftov, typológie bývania, ktorej je v slovenskej metropole ako šafranu. Výnimkou je v tomto smere zopár bytov v Mlynici (za ktorej rekonštrukciou stojí tiež GutGut) a výhľadovo v Cvernovke na Trnavskej ceste, ktorú čaká tiež rekonštrukcia a nadstavba (architektúru pripravuje kancelária Beňuška Topinka Architekti, ktorú developer FINEP uprednostnil pred GutGutom). Celkový počet plnohodnotných loftov v meste tak sotva dosiahne trojciferné číslo. V tejto chvíli už ostáva len málo industriálnych objektov, ktoré by túto bilanciu mohli zlepšiť.

Napriek tomu možno očakávať, že po takomto type bývania bude dopyt. Aj Bratislava sa hlási ku globálnym trendom, ktoré vyzdvihujú industriálnu estetiku, a po meste je množstvo prevádzok, ktoré ju kopírujú s väčším či menším úspechom. V priebehu minulého alebo tohto roka boli alebo budú dokončené viaceré zásadné konverzie, ktoré pripomínajú ostávajúce hodnoty a sú mementom, o čo slovenská metropola v nedávnej minulosti prenáhlene prišla. Dnes mohli byť niektoré z budov vzácnym artiklom, ktorý sa dal komerčne veľmi dobre využiť.

Dnes sa zdá, že po plošnej asanácii veľkého počtu priemyselných objektov v priestore zóny Chalupkova a okolí bude okolie Račianskej miestom s najväčšou koncentráciou industriálu v Bratislave. Okrem Svornosti sa podarilo zachovať aj areál Výskumného ústavu zváračského, Figara, a stále stoje najhodnotnejšie časti Palmy. V prípade posledného menovaného závodu sa už črtá budúci kvalitný development so zachovaním ikonického sila, čo-to preniká aj z VÚZ a Figaro ostáva aktívnym výrobným podnikom (do ktorého prišli navyše nedávno nové investície). V minulosti tu zbytočne zanikli objekty Siemens-Schuckert a pekárne Jedľa.

Našťastie, doba pokročila a väčšina zostávajúcich objektov daného typu by sa snáď mala zachrániť. Rekonštrukcia a dostavba Tlačiarní Svornosť, ktoré ani nie sú pamiatkou, je pozitívnym príkladom. To isté platí aj o angažovaní známych a kvalitných architektov, ktorí sú viac než schopní vdýchnuť budove život pri zachovaní jej identity. Nejde o jednoduchú úlohu ani pre autorov, ani pre developera. Výsledok však bude pravdepodobne stáť za to.

 

Nazrite dovnútra Kníhtlačiarní Svornosť vo fotoalbume.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Werks s.r.o.
  • Zdroj: Werks s.r.o.
  • Zdroj: Werks s.r.o.
  • Zdroj: Werks s.r.o.
  • Zdroj: Werks s.r.o.
  • Zdroj: Werks s.r.o.

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube