Author photoAdrian Gubčo 05.10.2021 17:47

Pri The Mill vzniknú nové projekty aj verejné priestory

Developer Immocap sa blíži k štartu výstavby kancelárskej budovy The Mill v zóne Mlynské Nivy – Západ. Najnovší zo série developmentov v tejto časti mesta prispeje k postupnej transformácii bývalej priemyselnej štvrte na atraktívnejšiu kancelársko-rezidenčnú. The Mill má k tomu prispieť úpravami okolia, novinkou je však príprava minimálne jedného nového projektu, ktorý v jeho susedstve vyrastie.

The Mill je názov administratívneho komplexu, ktorého vízia sa začala spracúvať ešte v roku 2017. Developer Immocap vtedy vyhlásil medzinárodnú vyzvanú architektonickú súťaž, v ktorej sa presadil ateliér DKLN. Ten priniesol koncepciu vyplnenia celého priestoru medzi vtedy ešte len pripravovaným Discovery Residence a existujúcim bizniscentrom BBC V trojicou hmôt, ktoré by prepájali nový aj starší development. Zeleň a verejné priestory mali byť realizované predovšetkým na streche jedného z nových objektov.

Developer projekt výrazne prepracoval, nadviazal však na pôvodný návrh architektov. The Mill bude vo svojej definitívnej podobe tvorený hlavnou, 17-podlažnou hmotou, dotvorenej nižšou, 12-podlažnou časťou. Výraz mu bude dodávať predsadená časť fasády s pravidelným rastrom, čím odkazuje na originálny koncept. V budove vznikne 25-tisíc metrov štvorcových kancelárskych priestorov, doplnených o 700 metrov štvorcových retailu. V štyroch podzemných podlažiach bude 405 parkovacích miest.

Zámer je stále ešte len v povoľovaní, výstavba by sa mohla spustiť už v dohľadnom čase. „Predpokladáme, že v krátkej dobe získame na projekt The Mill stavebné povolenie,“ potvrdzuje Martin Šramko, generálny riaditeľ Immocap. „Na pozemku aktuálne prebiehajú búracie práce pôvodného skladového objektu a s výstavbou plánujeme začať hneď po získaní stavebného povolenia, čo predpokladáme, že bude ešte tento rok.“ Na projekt už prebieha stavebné konanie. Ukončenie výstavby sa predpokladá do konca roka 2023.

Po dokončení by The Mill nemal priniesť len ďalšie kancelárske a obchodné priestory (kancelárie sú, mimochodom, už teraz z veľkej časti naplnené), ale aj výraznejšie úpravy okolia. „V okolí budovy budú riešené plochy zelene, výsadba rastlých stromov a výstavba nových chodníkov,“ popisuje M. Šramko. „Novovznikajúce námestie pred hlavným vstupom do budovy má zabezpečiť komfortné, architektonicky ucelené prostredie pre oddych zamestnancov a súčasne má za cieľ prispieť k výraznému skvalitneniu verejného priestoru v tomto území.“

Investor okrem toho dodáva, že chce využiť dizajnový mobiliár, bude sa vysádzať intenzívna zeleň, teda stromy, kríky aj trávniky, a pribudnúť má kompletné cyklistické zázemie. Zamestnanci budú mať v budove k dispozícii súkromnú materskú školu. Developer hovorí, že ide o nadviazanie na tradíciu oblasti. „Ideovo je The Mill odkazom na starú priemyselnú zónu, kde práve v blízkosti súčasného staveniska stála a fungovala povrazáreň a parný mlyn.“ Na tradíciu chce Immocap nadviazať kvalitou projektu, odstránením vizuálneho smogu alebo kultiváciou pozemku a verejného priestoru.

Možno ešte lepším spôsobom nadviazania na tradíciu by mohla byť obnova toho mála, čo tu po pôvodnom priemyselnom areáli ostalo. Developer aktuálne odstraňuje niekoľko starších objektov, na mieste ktorých vo vizualizácii kreslí akési námestie. „Plochu severne od projektu plánujeme zrevitalizovať tak, aby priniesla budúcim užívateľom projektu The Mill kvalitné prostredie pre oddych a mimopracovné aktivity,“ vysvetľuje M. Šramko. Osobne mám za to, že aspoň jeden objekt – akýsi sklad, skrytý vo vnútrobloku, no s náznakmi zachovaných fragmentov „industriálnej“ architektúry - by možno mohol zachovať a zrekonštruovať.

Developer však odpovedal vyhýbavo. „Našim zámerom je, aby severný pozemok rozšíril a doplnil funkčné využitie projektu The Mill. Budúcim využitím a revitalizáciou pozemku severne od projektu sa preto budeme intenzívne zaoberať,“ hovorí riaditeľ Immocapu. Podľa všetkého tu tak vznikne rozšírenie kancelárskeho komplexu, čo napokon naznačuje aj charakter vizualizácie. Pripomienka na výrobu v minulosti tak definitívne zanikne.

 

Severne od The Mill (vpravo) pravdepodobne vznikne nový projekt, rovnako ako východne (dole). Zdroj: Immocap

 

Budova bude nasledovať osud iného, hoci oveľa príťažlivejšieho objektu na severovýchodnom nároží Plynárenskej a Mlynských nív. Menší tehlový dom, pôvodný mlyn z prelomu 19. a 20. storočia, ktorý dal údajne celej lokalite svoj názov, zanikol v roku 2008. Zrovnať so zemou ho dal investor BSR Group, ktorý tu chcel postaviť kancelársky objekt. To sa však nestalo a zaujímavá budova je naveky stratená. Plocha po ňom je doteraz prázdna a bude slúžiť pravdepodobne ako zariadenie staveniska pre The Mill.

Nezastavanou by však nemala ostať naveky. „Aktuálne je predmetný pozemok využívaný pre potreby výstavby projektu The Mill a v budúcnosti tu plánujeme priniesť ďalší projekt z portfólia Immocap,“ upozorňuje Martin Šramko. „Toto územie, v ktorom sme realizovali viacero veľkých kancelárskych projektov má v súčasnosti rastúci potenciál, vzhľadom na pripravovaný development v jeho západnej časti a vďaka svojmu umiesteniu v atraktívnej lokalite Mlynských Nív a novovznikajúceho biznisového bulváru, ktorý je v úzkom spojení s centrom mesta.“

Ak sa skutočne podarí naplniť víziu prestavby ulice Mlynské nivy na mestský bulvár, teda so širokými chodníkmi, stromoradiami, cyklotrasami, cestou a predovšetkým električkovou traťou, potom bude toto územie skutočne rozšírením centra Bratislavy. To zvyšuje atraktivitu územia z hľadiska investorov a ich klientov. Na druhej strane, na nové projekty to kladie určité nároky, týkajúce sa dôrazu na ich architektonickú úroveň. Žiadúca je architektonická súťaž, tak, ako to urobila napríklad firma YIT Slovakia v prípade svojich pozemkov.

Immocap v tomto našťastie nezaváhal. „Ako je pri našich projektoch štandardné, aj v prípadne pozemku umiestnenom na východ od projektu The Mill sme realizovali vyzvanú architektonickú súťaž,“ potvrdzuje M. Šramko. „V tejto úvodnej fáze sú výstupy vo forme štúdií, ktoré ešte nie sú zverejniteľné a akonáhle projekt nadobudne konkrétnejšiu podobu, budeme vás informovať.“ Nie sú tak známe žiadne detaily, rovnako ako funkcie nového projektu. Z hľadiska Územného plánu aj doterajších realizácií developera však pôjde pravdepodobne o ďalšie kancelárie.

Táto časť štvrte (severne od Mlynských nív a západne od Jarabinkovej) je tak na ceste ku kompletnej transformácii a takmer úplnému odstráneniu akýchkoľvek zvyškov pôvodných výrobných či skladových areálov. Veľká prestavba má okrem množstva nesporných pozitív aj svoje tienisté stránky – totálna asanácia akýchkoľvek pripomienok minulosti je jednou z nich. V tejto chvíli sa zdá ako reálne, že z celej obrovskej priemyselnej zóny nakoniec zostanú stáť len objekty v areáli SPP, chránené ako národné kultúrne pamiatky.

Aj taká je však premena Bratislavy. V meste vznikajú úplne nové susedstvá, ktoré nahrádzajú už nevyhovujúce priemyselné lokality. Ide o správny prístup a spôsob, akým rozvíjať Bratislavu do budúcna. V týchto oblastiach – brownfieldoch – je potenciál pre vybudovanie štvrtí pre desiatky až stovky tisíc obyvateľov. Nové zóny sú aktívnejšie, príťažlivejšie aj ekologickejšie, prinášajú nové byty a pracoviská a robia mesto kompaktnejším aj bohatším.

Pri ich výstavbe by sa však nemuselo zabudnúť, že tu predtým predsa len čosi bolo – a aj to bolo vo svojej dobe etalónom pokroku a výsledkom tvrdej práce. Bratislava a investori v nej by nemali tieto pripomienky minulosti úplne vymazávať. Už zachovanie drobného reliktu alebo artefaktu z minulých čias môže zmeniť charakter celého developmentu. 

 

Fotografie z 25.9.2021. Pozrite si prípravné práce na výstavbu The Mill vo fotoalbume

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Príprava výstavby projektu The Mill, 25.9.2021
  • Príprava výstavby projektu The Mill, 25.9.2021
  • Staršiu žltú budovu by bolo možno dobé zachovať a zakomponovať do novej výstavby
  • Zdroj: Immocap
  • Nové námestie. Zdroj: Immocap

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube