Author photoAdrian Gubčo 06.03.2020 14:10

Pohne sa už projekt Kesselbauer?

V centre mesta, na Námestí 1. mája, už nejakú dobu ostáva bez aktivity prieluka po historickom objekte, kde sa nachádzala Kesselbauerova pekáreň, a nedávno asanovanom objekte z 90-tych rokov 20. storočia. Developer Proxenta tu plánoval ešte v roku 2019 rozostavať polyfunkčný projekt s bývaním a vybavenosťou, zabrzdili ho však odvolania. Aktuálne náznaky však nasvedčujú, že sa situácia pohla.

Kesselbauer. Zdroj: Proxenta

Kesselbauer. Zdroj: Proxenta

Projekt bol prvýkrát predstavený ešte v roku 2017 pod názvom Rezidencia medzi hviezdami. Developer chcel týmto projektom nadviazať na svoju realizáciu v podobe rezidenčného komplexu Weinhauer na Jozefskej ulici, s ktorým by bol nový zámer prepojený. Projekt bol prijatý rozpačito, keďže mal  do prestížnej lokality Hlavného mesta priniesť architektonicky slabý súbor, ktorého súčasťou mala byť replika fasády historického objektu.

Medzičasom však Proxenta pôvodný výzor vylepšila a projekt premenovala na Kesselbauer. Nový dom mal z Námestia 1. mája pôsobiť ako dve rozličné budovy, v skutočnosti však ide o mohutný objekt s vlastným vnútroblokom. Neskôr Proxenta prikúpila aj pozemok od Banskobystrickej, kde plánuje ďalší polyfunkčný dom, nazvaný Vila Biela.

Spočiatku sa zdalo, že príprava ide ako po masle. V roku 2018 sa spustila asanácia, ktorá bola ukončená v prvom kvartáli minulého roka. V lete 2019 vydala mestská časť územné rozhodnutie, po ktorom sa očkávalo skoré vydanie stavebného povolenia. Výstavba sa tak mala spustiť ešte v roku 2019 s dokončením na prelome rokov 2021-2022.

Situácia sa však skomplikovala, keďže voči územnému rozhodnutiu sa odvolalo niekoľko vlastníkov nehnuteľností z Banskobystrickej ulice s námietkou, že ako dotknutá verejnosť neboli prizvaní do konania. Tým pádom územné rozhodnutie nemohlo nadobudnúť právoplatnosť a vec musela byť posunutá na Okresný úrad, ktorý o odvolaniach rozhoduje.

Dnes je už stanovisko Okresného úradu známe: verejnosť, ktorá sa voči projektu ozvala, nemá postavenie účastníkov konania a preto nemožno ich podanie vnímať ako odvolanie, ktoré môže podať len účastník konania. Preto Okresný úrad nevidí dôvod na ďalšiu analýzu tohto „odvolania“. Ďalším krokom by tak malo byť správoplatnenie územného rozhodnutia.

Až potom môže developer pristúpiť k stavebnému konaniu a po vydaní a správoplatnení stavebného povolenia spustiť výstavbu. S ohľadom na prax tak možno očakávať spustenie výstavby Kesselbaueru až v druhej polovici tohto roka, nie v prvom kvartáli, ako teraz prezentuje oficiálna webstránka. Projekt nebude dokončený skôr ako v roku 2022.

 

Kesselbauer. Zdroj: Proxenta

 

Nový Kesselbauer bude obsahovať 116 rezidenčných jednotiek (47 bytov, 69 apartmánov), medzi ktorými dominujú dvojizbové rezidencie. Štandard je relatívne vyšší, byty budú mať hliníkové okná alebo predprípravu na exteriérové žalúzie či klimatizáciu. Prevažná časť bytov a apartmánov je už predaná, voľných ostáva 20 jednotiek. Najlacnejší byt s mierne atypickou dispozíciou a 51 metrami štvorcovými vychádza na takmer 200-tisíc eur.

Súčasťou projektu je aj niekoľko obchodných prevádzok na prízemí, ktoré sú umiestnené od Námestia 1. mája aj vo vnútrobloku. Developer očakáva, že by sa tu okrem obchodov mohli usídliť aj kancelárie menších firiem. Celková výmera tejto prenajímateľnej časti je približne 700 metrov štvorcových. Parkovanie je riešené v podzemí, v dvoch podzemných podlažiach vznikne 155 parkovacích miest.

Priamo na Kesselbauer sa má v dohľadnej dobe napojiť aj Vila Biela, prakticky už hotový projekt, ktorý Proxenta zakúpila a upravila. Má ísť o vysoko nadštandardné a komorné bývanie, kde vznikne len 16 bytov a apartmánov na šiestich nadzemných podlažiach. Budova je orientovaná do Banskobystrickej ulice a rezidenti budú mať výhľady priamo do Prezidentskej záhrady.

Proxenta plánuje dom vybaviť aj dodatočným vybavením v podobe fitnesscentra, wellness, recepcie či prania bielizne. Podľa portálu TrendReality, byty sa tu pravdepodobne ani predávať nebudú, pričom novinári špekulujú o tom, že by tu mohlo byť nájomné bývanie.

Obidve budovy postupne prešli výraznejšími zmenami. Kesselbauer od kanceárie Beionde po nich pôsobí decentnejšie, aj napriek tomu, že stále ráta s replikou fasády historického objektu. Pri správnom prevedení by to však taký problém byť nemusel. Na druhej strane, pri Vile Biela od ateliéru Endorfine nie sú žiadne pochybnosti o úrovni ani cieľovej skupine, dom pôsobí veľmi dobre a pôjde jednodznačne o najpríťažlivejší projekt od tohto developera.

Aj v tomto prípade by malo byť v riešení stavebné povolenie. Ak pôjdu domy do výstavby naraz, dokončenie Vily Biela možno takisto očakávať v priebehu roka 2022.

 

Vila Biela. Zdroj: Proxenta via TrendReality

 

V tomto čase by mala byť prakticky dokončená výstavba v danom mestskom bloku, kde je aktuálne rozostavaný susedný projekt Metropolitan Star (update čoskoro). Ten vyplní dlhoročnú prieluku medzi komplexom hotelu Tatra a bývalou budovou VB Leasingu, ako aj doplní domoradie od Banskobystrickej. Jeho súčasťou sú byty, kancelárske a obchodné priestory, údajne by sa malo obnoviť aj kedysi slávne kino Hviezda.

Tieto projekty sú súčasťou jednou z najmestskejšie pôsobiacich lokalít v meste, ktorej prestíž postupne rastie aj vďaka výstavbe nadštandardných developmentov. To je dôležité, ak má dôjsť aj k vyplneniu prieluk v susednom bloku medzi Jozefskou ulicou Námestím slobody naproti Fakulte architektúry. Tu sa totiž doteraz nachádza viacero „dier“, ktorých zástavba je s ohľadom na veľkosť (alebo skôr malosť) pozemkov komplikovaná.

Situácii a atraktivite zóny nielen pre potenciálnych obyvateľov, ale aj developerov, by nepochybne pomohla komplexnejšia revitalizácia verejných priestranstiev, s ohľadom na blízkosť Prezidentského paláca na špičkovej úrovni. Banskobystrická, Spojná či Jozefská ulica by mali dostať kvalitnú dlažbu, mobiliár, osvetlenie či dobre prevedenú cyklotrasu, aby odrážali význam územia. Jozefská by sa zároveň mohla ukľudniť a parkujúce autá by mali byť vytlačené do podzemných garáží, ktoré vznikli vo Weinhaueri a vzniknú v Kesselbaueri.

Magistrát spoločne s mestskou časťou by nemal prehliadať takéto „bočné ulice“ a mal by pamätať na to, že práve verejné priestranstvá v blízkosti reprezentačných budov si zasluhujú najvyššiu mieru pozornosti. Dané lokality vypovedajú o postavení Bratislavy ako Hlavného mesta Slovenska. Obraz, ktorý však vytvárajú ulice v bezprostrednej blízkosti najdôležitejších budov, nie je vôbec utešujúci. Pre metropolu krajiny je to hanba.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Kesselbauer. Zdroj: Proxenta
  • Kesselbauer. Zdroj: Proxenta
  • Kesselbauer. Zdroj: Proxenta
  • Vila Biela. Zdroj: Proxenta via TrendReality
  • Vila Biela. Zdroj: Proxenta via TrendReality

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube