Author photoAdrian Gubčo 12.03.2019 09:30

Petržalka je bližšie k svojmu novému centru, druhá fáza Petržalka City je dokončená

Veľmi pomalými krokmi sa mestská časť Petržalka, ktorá je zároveň najväčším sídliskom na Slovensku, blíži k tomu, aby sa premenila na plnohodnotnú mestskú štvrť. Jadrom Petržalky by sa podľa predpokladov malo stať okolie Chorvátskeho ramena. Hoci väčšina územia zatiaľ ostáva pre výstavbu zablokovaná, v okrajových polohách už stoja prvé projekty, ktoré situáciu menia.

Jedným z nich je aj Petržalka City, resp. časť Petržalka City budovaná spoločnosťami Lentimex development a Sollaris Developers v partnerstve s Prvou penzijnou správcovskou spoločnosťou Poštovej banky. Po prvej fáze, dokončenej ešte v roku 2013, sa teraz dokončila druhá v jej susedstve, pričom prebieha kolaudačné konanie.

Kým prvá fáza sa prezentovala na petržalské pomery zaujímavou architektúrou, kde sa autori snažili zakomponovať do fasády organické elementy – hoci oproti prvotným vizualizáciám len v obmedzenej miere – druhá časť developmentu už pôsobí konzervatívnejšie. Mohutná, 14-podlažná hmota už nepripomína elegantný doskový dom z prvej fázy, ale svojou hmotou aj tvarom asociuje skôr petržalské terasové domy, známe svojou gigantickou mierkou.

Tento dojem posilňuje aj členenie domu, kde je rezidenčná časť založená na dvojpodlažnej podnoži s obchodmi a kanceláriami, ale aj niekoľkými bytmi. Nejde o mimoriadne výmery – retail sa nachádza na ploche 1.200 metrov štvorcových a kancelárie na 500 metroch štvorcových – vysunutie časti podnože jednak do Rusovskej cesty, ako aj smerom k Chorvátskemu ramenu však proporčnosti budovy skôr ublížilo.

 

Dom je mimoriadne mohutný, čím pripomína petržalské terasové paneláky

 

Rezidencie v celkovom počte 138 sa teda nachádzajú na vyšších podlažiach, pričom developerovi sa podarilo vypredať takmer všetky – oficiálna webstránka uvádza ako voľný už len jeden byt. Nepochybne to je dané výhodnou cenou, ktorá v úvodných fázach predaja dosahovala približne 2,2-tisíc eur za meter štvorcový, čo je s prihliadnutím na očakávaný ďalší rozvoj územia nízka suma. Dispozície však hodnotím ako priemerné, vďaka tvaru domu je viacero bytov neštandardných. To isté viacmenej platí aj o štandarde, hoci pri danej cene je to adekvátne.

Klienti kupovali byty nepochybne s vidinou spojenia dobrej dopravnej dostupnosti do centra mesta – čo bude pravda hlavne po dokončení druhej etapy Nosného systému MHD, teda Petržalskej električkovej radiály – a blízkosti rekreačného územia okolo Chorvátskeho ramena. K Chorvátskemu ramenu je orientovaná aj podstatná časť retailu s veľkorysým spevneným priestorom, do ktorého môžu expandovať letné záhrady podnikov. Ak sa v tomto podarí nadviazať na prvú fázu, pôjde opäť o veľmi atraktívne miesto pre trávenie voľného času.

Je škoda, že sa nepodarilo na prvú fázu projektu väčšmi nadviazať aj architektúrou, hoci projekt mal tých istých architektov, kanceláriu Bluhm Partner v spolupráci s Viest Architekti. Napriek snahe v podobe súvisiacej farebnej schémy, osadenia atraktívnych lamiel alebo využitím miestami príťažlivých ostrých uhlov, dom nedokáže potlačiť svoju mohutnosť. Samozrejme, v petržalskom prostredí pri mierke ostatných budov to nie je taký zásadný problém, vizuálu Petržalka City II to však ubližuje.

 

Napriek snahe sa nepodarilo budovu vizuálne odľahčiť

 

Teoreticky by sa to mohlo zmeniť v budúcnosti, ak vznikne aj tretia fáza projektu. Veľká prázdna trávnatá plocha, ktorá vznikla južne od projektu, k tomu priamo vyzýva, pričom tvarovo a priestorov by bolo vhodné sem osadiť výškovú budovu. V tomto smere sa uberalo myslenie developera aj v minulosti, v tejto chvíli sú však detaily neznáme. Budovanie výškovej budovy by však každopádne mohlo prispieť k uvoľneniu okolitých pozemkov v prospech zelene – ak sa plocha nevyužije pre parkovanie.

Každopádne, rozvoj okolia nepochybne nastane už v blízkej dobe. Výstavba Petržalka City bola umožnená len vďaka tomu, že sa nenachádza priamo v koridore električkovej trate, no zástavba vo väčšej blízkosti je aktuálne blokovaná. To sa však môže čoskoro zmeniť, keďže električková trať už má rámcový termín dokončenia (rok 2023) a kľúčová časť územia – Centrálny rozvojový koridor v úseku medzi Rusovskou cestou a Romanovou – je v rukách developera Iuris.

Ten už dlhodobo pracuje na vízii územia, ktoré sa premení na skutočné centrum Petržalky. Pri optimálnom nastavení projektu, ktorý okrem komerčných objektov či bytových domov ráta aj s verejnou vybavenosťou, službami a pobytovými priestranstvami, pôjde o development, ktorý zmení túto mestskú časť výrazne k lepšiemu.

 

Petržalský centrálny rozvojový koridor môže Petržalku zmeniť na lepšie miesto pre život. Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR

 

Samozrejme, kľúčová bude teraz zodpovednosť zo strany miestnej aj mestskej samosprávy. Nešťastným sklonom časti miestnych obyvateľov je bojovať proti všetkému, čo by im azda mohlo zlepšiť kvalitu života, príp. akokoľvek zmeniť zabehnutý spôsob života na sídlisku, ktoré je urbanistickým omylom. To je dnes charakteristické prehnanou mierkou zástavby, divokým parkovaním a katastrofálnou úrovňou verejných priestorov, ktoré sa pod falošným rúškom ochrany „zelene“ stávajú nedotknuteľnými.

Verejný sektor by nemal reagovať v podobe vyhovenia tejto skupine zastaviť výstavbu, ale hľadať spôsoby, ako v rámci nej splniť kritériá pre vysokú kvalitu života – napríklad dostupnosťou plnej škály služieb, od obchodov, cez gastronómiu, zdravotníctvo, kultúru, šport, úrady a podobne, nehovoriac o verejnej doprave – a sprostredkovať toto vedomie ľuďom.  Za nespokojných občanov vo veľkej väčšine hovorí neschopnosť predstaviť si, čo znamená dobrý mestský život, aký teoreticky môže výstavba priniesť, no nie je nič jednoduchšie, ako to zmeniť.

Petržalka je aktuálne na rázcestí, či sa jej podarí správne zareagovať na svoj budúci rozvoj. Pre ten je kľúčové pokračovať schválením a rozpracovaním urbanistickej štúdie pre Petržalský rozvojový koridor v podobe územného plánu zóny. Sebavedomé mesto si musí byť jasné svojej pozície a obhájiť verejný záujem nielen pred developermi, ale aj verejnosťou samotnou.  

 

Fotografie z 28.2.2019. Pozrite si všetky vo fotogalérii

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Petržalka City

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube